Składniki
Masło 120 g
Koperek 1 szt
Natka pietruszki 1 szt
Ząbki czosnku 4 szt
Mąka pszenna 600 g
Mleko 190 ml
Woda 125 ml
Drożdże 40 g
Cukier 5 g
Sól 12 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Do miękkiego masła dodaj obrany i starty na drobnych oczkach czosnek, 4 g soli oraz umyte i drobno posiekane zioła. Widelcem ugnieć i dokładnie wymieszaj, odstaw na bok.
1
Krok 2
Podgrzej mleko i wodę (mają być ciepłe, ale nie gorące!). Dodaj do nich rozkruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą i zaczyn będzie miał jednolitą konsystencję. Przykryj czystą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
2
Krok 3
Rozgrzej piekarnik (grzanie góra-dół) do 180 stopni. Wyłóż papierem do pieczenia okrągłą tortownicę.
3
Krok 4
Wymieszaj w misce przesianą mąkę z resztą soli, dodaj wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj najpierw łyżką, a potem ugniataj ręką. Przełóż ciasto na blat posypany mąką i ugniataj, aż będzie gładkie i elastyczne.
4
Krok 5
Podziel ciasto na 3 części i każdą rozwałkuj na cienki prostokąt. Każdy kawałek posmaruj przygotowanym wcześniej masłem ziołowym i pokrój na 4-5 takich samych pasków.
5
Krok 6
Każdy z pasków zwijaj w harmonijkę i układaj ciasno obok siebie na tortownicy. Znowu przykryj chlebek czystą ścierką i odstaw jeszcze na 20 minut.
6
Krok 7
Wstaw do piekarnika na 30 minut. Gotowe.
7