Składniki
Mąka typ 00 400 g
Woda 240 ml
Sól 10 g
Cukier 4 g
Drożdże suche 1 g
Oliwa z oliwek 5 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Mąkę wymieszaj w misce z solą, cukrem i suchymi drożdżami.
1
Krok 2
Dodaj oliwę i wodę i dokładnie wymieszaj. Wyrabiaj ciasto, aż będzie całkiem gładkie i przestanie mocno kleić się do rąk. Dobrze użyć do tego robota kuchennego z hakiem, mieszając na najwolniejszych obrotach.
2
Krok 3
Podziel ciasto na 4-5 części.
3
Krok 4
Formuj kulki, zawijając palcami ciasto pod spód, po czym rolując nim o blat.
4
Krok 5
Układaj kulki ciasta na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek, posmaruj jeszcze ciasto oliwą od góry, żeby nie wysychało.
5
Krok 6
Przykryj kulki szczelnie folią spożywczą i schowaj do lodówki. Przechowuj do tygodnia, wyjmij z lodówki najlepiej kilkanaście minut przed użyciem, żeby ciasto nabrało temperatury pokojowej, a drożdże się aktywowały.
6