4 lata temu

Puszyste ciasto jogurtowe

40 + 50 min
4 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Jajka 3 szt
Jogurt naturalny 240 g
Mąka pszenna 30 g
Skrobia kukurydziana 10 g
Cytryna 1 szt
Sól 4 g
Cukier 50 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Oddziel żółtka od białek do osobnych misek.
1
Krok 2
Do żółtek dodaj jogurt, sól mąkę pszenną i kukurydzianą. Zetrzyj do środka skórkę cytrynową. Wymieszaj dokładnie na gładką masę.
2
Krok 3
Do żółtek dodaj jogurt, sól mąkę pszenną i kukurydzianą. Zetrzyj do środka skórkę cytrynową. Wymieszaj dokładnie na gładką masę.
3
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
4
Krok 5
Po trochu dodawaj pianę z białek do masy przygotowanej w punkcie 2 i delikatnie mieszaj łopatką - pęcherzyki powietrza nie powinny popękać.
5
Krok 6
Przelej masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (w moim przypadku okrągła o średnicy 15 cm i wysokości 7 cm. Uderz nią kilka razy o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza i ciasto nie było popękane.
6
Krok 7
Ułóż w głębokiej blaszce, do której wlej wodę (na około 2 cm wysokości foremki) i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.
7
Krok 8
Po tym czasie obniż temperaturę do 140 stopni i piecz kolejne 30 minut.
8
Krok 9
Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Po tym czasie przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę, żeby ciasto jogurtowe zastygło.
9
Krok 10
Po tym czasie wyjmij z foremki, usuń papier do pieczenia i pokrój. Gotowe.
10
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami