Składniki
Dereń owoce 2 kg
Woda 500 ml
Cukier 2 kg
Sposób przygotowania
Krok 1
Dojrzały dereń należy umyć i wydrylować (jest to niestety dość czasochłonne). Wodę doprowadzić do wrzenia i dodać do niej cukier. Gotować do momentu uzyskania cukrowego syropu.
1
Krok 2
Następnie wsypać dereń. Całość doprowadzić do zagotowania i trzymać na ogniu przez około 5 minut. Wystudzić i odstawić na jeden dzień.
2
Krok 3
Po tym czasie ponownie zagotować (szybko) i smażyć na małym ogniu, aż do momentu, gdy owoce będą szkliste.
3
Krok 4
W czasie smażenia warto mieszać całość jedynie kolistym ruchem garnka, a nie łyżką, chociaż mnie się jednak zdarza wspomagać.
4
Krok 5
Ja dodatkowo dosypuję szczyptę cynamonu mielonego, który podkręca smak derenia.
5
Krok 6
Po ugotowaniu przełożyć do słoików, zakręcić i postawić do góry dnem. Nie ma konieczności pasteryzacji.
6
Krok 7
Konfitura z derenia rzadko jest mocno żelowa (z uwagi na niską zawartość pektyny w owocu), dlatego jeśli zależy nam na bardziej stabilnej konsystencji konfitury, do derenia warto dodać sztuczny zagęszczacz lub gruszki; ja stosuję proporcję: na 2 kg derenia około 0,5 kg gruszek.
7