Składniki
Śliwki 250 g
Cukier 30 g
Cynamon 1 g
Woda 10 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Umyte śliwki przekrój na pół i wyjmij pestkę. Pokrój je na mniejsze kawałki.
1
Krok 2
Przełóż śliwki do garnka i wlej wodę. Gotuj na średnim ogniu często mieszając. Uważaj, żeby śliwki się nie przypaliły.
2
Krok 3
Po około 30-40 min, kiedy powstanie gęsta masa (musisz sprawdzać, czy ślad zrobiony łyżką na dnie garnka nie zlewa się) dodaj cukier i cynamon.
3
Krok 4
Gotuj jeszcze kilka minut, po czym przełóż powidła śliwkowe do czystych słoików, mocno zakręć i odwróć do góry dnem, żeby się zapasteryzowały. Możesz przechowywać do pół roku w chłodnym, zacienionym miejscu (np. szafce lub spiżarni).
4