4 lata temu

Tortille pszenne

30 + 30 min
1 zł
bardzo łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Mąka pszenna 200 g
Olej 15 g
Woda 100 ml
Sól 4 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj wodę.
1
Krok 2
W misce wymieszaj przesianą mąkę i sól.
2
Krok 3
Dodaj olej i wrzątek, dokładnie wymieszaj np. drewnianą łyżką.
3
Krok 4
Kiedy składniki się połączą przełóż na deskę i wyrabiaj rękami (podsypuj co jakiś czas mąką, powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk - jak ciasto na pizzę). Odstaw przykryte ścierką na 20 minut, żeby ciasto się połączyło i zestaliło.
4
Krok 5
Uformuj z ciasta 5-6 równych kulek i odstaw pod ścierką na kolejne 20 minut, wtedy kulki będzie łatwiej rozwałkować.
5
Krok 6
Rozgrzej suchą patelnię (najlepiej teflonową).
6
Krok 7
Rozwałkuj na bardzo cienkie okrągłe placki(podsypując mąką podczas wałkowania) o średnicy około 20-22 cm.
7
Krok 8
Smaż po kilkadziesiąt sekund z każdej strony (do momentu pojawienia się brązowych pęcherzyków).
8
Krok 9
Gotowe tortille odkładaj na talerz i za każdym razem przykrywaj wilgotną ścierką, aby nie wysychały.
9
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami