Składniki
Papryczka chilli 8 szt
Ząbki czosnku 4 szt
Papryka gochugaru 10 g
Ocet winny biały 200 ml
Cukier 180 g
Sól 6 g
Woda 400 ml
Skrobia ziemniaczana 35 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Obierz ząbki czosnku. Papryczki chilli opłukaj i odkrój zielone łodygi.
1
Krok 2
Chilli i czosnek drobno posiekaj, przełóż do rondelka razem z resztą składników oprócz skrobi. Wymieszaj i zagotuj.
2
Krok 3
Gotuj sos około 5 minut od momentu wrzenia. Sprawdź smak sosu, w razie potrzeby koryguj smak cukrem, solą i octem (jeżeli jest za ostre, dodaj więcej octu, który złamie ostrość).
3
Krok 4
Skrobię dokładnie wymieszaj rózgą z odrobiną wody i powoli wlewaj do gotującego się sosu, bez przerwy mieszając.
4
Krok 5
Gotuj jeszcze 2 minuty, często mieszając, po czym zdejmij z ognia gorący sos i odstaw do ostygnięcia.
5
Krok 6
Gotowy sos przelej do butelki.
6