1 rok temu

Ryż z jabłkami

15 + 10 min
3 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Ryż biały 100 g
Jabłka 3 szt
Miód 30 g
Cynamon mielony 15 g
Cukier wanilinowy 10 g
Masło 20 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj wodę z odrobiną soli.
1
Krok 2
Wsyp ryż i mieszając od czasu do czasu, gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (około 15 minut).
2
Krok 3
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach do rondelka. Dorzuć masło, cynamon, cukier wanilinowy i miód. Przełóż na palnik i podgrzewaj jabłka, często mieszając przez 2-3 minuty.
3
Krok 4
Odcedź ryż i dodaj do jabłek. Mieszając, podgrzewaj jeszcze kilka minut, aż płyn odparuje. Dopraw jeszcze do smaku. Podawaj posypane cynamonem.
4
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami