5 lat temu

Warzywa / Zioła / Ryż / Ketchup

30 min + 1 h
7 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Papryka czerwona 1 szt
Cebula biała 1 szt
Cukinia 0.5 szt
Por 0.25 szt
Pomidorki cherry 6 szt
Ząbki czosnku 3 szt
Bazylia 5 g
Tymianek 5 g
Olej 30 ml
Sól 15 g
Pieprz 6 g
Papryka słodka 3 g
Ryż biały 100 g
Ketchup 50 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Obierz cebulę i czosnek. Paprykę, cukinię, por i pomidorki dokładnie umyj. Przepłukaj zioła.
1
Krok 2
Czosnek drobno posiekaj i dodaj go do połowy przygotowanej ilości oleju razem ze słodką papryką, obranymi z gałązki listkami tymianku i porwanymi liśćmi bazylii. Dodaj pieprz i połowę przygotowanej soli. Dokładnie wymieszaj.
2
Krok 3
Paprykę przekrój na cztery części i usuń pestki. Każdą ćwiartkę pokrój na 3 kawałki. Cebulę pokrój na ćwiartki, każdą palcami podziel na pół (żeby kawałki nie były za grube. Cukinię pokrój w dosyć grube plastry (około 1 cm), jeśli jest bardzo duża, wcześniej przekrój ją na pół. Por przekrój wzdłuż na pół i pokrój na grube półplastry (około 1 cm). Pomidorki cherry przekrój na pół.
3
Krok 4
Na patyczek do szaszłyka nabij kolejno: cukinię, paprykę, cebulę, por, pomidorka. Powtórz czynność, aż zapełnisz patyczek. Tak przygotowane szaszłyki dokładnie obtocz w przygotowanej wcześniej (punkt 2) zalewie. Zostaw je w niej na godzinę (najlepiej całą noc).
4
Krok 5
Zagotuj wodę z dodatkiem soli.
5
Krok 6
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu (około 15 minut).
6
Krok 7
Rozgrzej olej na patelni grillowej (lub zwykłej teflonowej), jeśli masz jeszcze trochę bazylii, możesz porwać kilka listków i razem z nimi rozgrzać olej (przejdzie smakiem). Na rozgrzanym tłuszczu smaż wegetariańskie szaszłyki na brązowy kolor, po około 3-5 min z każdej strony.
7
Krok 8
Jeśli chcesz przygotować wegetariańskie szaszłyki z grilla, pomiń punkt 7 i rozpal grill. Ustaw kratkę dość wysoko nad rozgrzanym brykietem i ułóż na niej szaszłyki (kilka listków bazylii pomiędzy brykietami nada fajnego aromatu). Grilluj po około 5 minut z każdej strony, aż warzywa będą upieczone.
8
Krok 9
Odcedź ryż z wody.
9
Krok 10
Na talerzu ułóż ryż, na nim szaszłyki, a obok miseczkę ketchupu.
10
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami