4 lata temu

Lo Mein

30 min
7 zł
łatwe
autor
Rafal Kołodziej
Życzę smacznego!
Składniki
Filet z kurczaka 4 szt
Skrobia kukurydziana 12 g
Woda 30 ml
Olej 30 ml
Ząbki czosnku 2 szt
Kapusta biała 150 g
Marchew 2 szt
Wino Shaoxing 30 ml
Sos sojowy 120 ml
Olej sezamowy 30 ml
Cukier 15 g
Szczypiorek 10 g
Kiełki fasoli świeże 20 g
Sól 7 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu (lub 5 minut, kiedy gotujesz świeży - domowy).
1
Krok 2
W miseczce wymieszaj ze sobą sos sojowy, olej sezamowy, cukier i odrobinę soli.
2
Krok 3
Kurczaka wymieszaj z olejem, woda i skrobią.
3
Krok 4
Rozgrzej bardzo mocno Woka, wlej z dwie łyżki oliwy i wrzuć kurczaka, smaż go, często mieszając im. 2-3 minuty, przełóż następnie go na talerzyk.
4
Krok 5
Dodaj ponownie dwie łyżki oliwy, wrzuć czosnek, podsmaż przez chwilę, dodaj marchewkę i kapustę, często mieszając i porzucając, smaż ok. 5 minut.
5
Krok 6
Dodaj makaron i kurczaka, wymieszaj.
6
Krok 7
Wlej wino, gotuj chwilę, aż odparuje, teraz wlej mieszankę z miseczki, wymieszaj i przykryj Woka na ok. 1 minutę.
7
Krok 8
Dodaj kiełki i szczypiorek, wymieszaj i smaż ok. 2-3 minuty.
8
Krok 9
Nałóż i zjadaj. Gotowe.
9
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami