Składniki
Mięso z udek kurczaka 3 szt
Ziemniaki 4 szt
Fasolka zielona 250 g
Cebula biała 0.25 szt
Ząbki czosnku 4 szt
Imbir 30 g
Sos sojowy 50 ml
Cukier 30 g
Mleko 70 ml
Masło 50 g
Olej 40 ml
Sól 9 g
Pieprz 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Ustaw piekarnik na 180 stopni.
1
Krok 2
Obierz 2 ząbki czosnku (nie wyrzucaj łupinek) i imbir. Pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do blendera razem z olejem i zmiksuj na gładką pastę.
2
Krok 3
Opłukaj udka i odkrój białe, niejadalne części. Posyp wewnętrzną stronę udek solą i pieprzem, posmaruj w każdym miejscu pastą czosnkowo-imbirową.
3
Krok 4
Ciasno zwiń udka w rulony i owiń mocno nicią do wędlin (mięso musi być ciasno związane), żeby nie rozpadało się podczas pieczenia.
4
Krok 5
Zagotuj wodę w czajniku. Do naczynia żaroodpornego wsyp cukier, zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia cukru. Dolej około 100 ml zimnej wody i sos sojowy. Cebulę bez obierania przekrój na mniejsze kawałki, tak samo ząbki czosnku w łupince. Dodaj też same łupinki z dwóch poprzednich ząbków - w nich też jest smak. Włóż do tego samego naczynia kurczaki i obtocz je dokładnie w zalewie.
5
Krok 6
Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 20 minut.
6
Krok 7
Zagotuj wodę z odrobiną soli.
7
Krok 8
Opłukaj fasolkę i odkrój końce z 2 stron, obierz ziemniaki. Do miski wlej lodowatą wodę.
8
Krok 9
Wrzuć fasolkę do wrzątku na 2 minuty, po tym czasie wyłów i przerzuć za pomocą szczypiec do lodowatej wody - tym sposobem zahartujesz ją i zachowa zielony kolor.
9
Krok 10
Obrane ziemniaki opłukaj, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do gotującej się wody na około 30 minut.
10
Krok 11
Po 20 minutach obróć udka z kurczaka, ponownie przykryj folią i wstaw do piekarnika na jeszcze 15 minut.
11
Krok 12
Odcedź ugotowane ziemniaki i przełóż do miski z połową masła, mlekiem oraz odrobiną soli. Dokładnie ubij i przetrzyj przez drobne sito.
12
Krok 13
Rozpuść na patelni resztę masła i podsmaż na nim kilka minut odcedzoną fasolkę, dopraw solą i pieprzem.
13
Krok 14
Po wyjęciu kurczaka z piekarnika usuń nici i przekrój udka na połówki. Na talerzu ułóż puree, obok kurczaka i fasolkę. Udekoruj.
14