4 lata temu

Antrykot / Ziemniaki opiekane / Gruzińska sałatka

35 + 55 min
16 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Antrykot 200 g
Ziemniaki 3 szt
Pomidory 1 szt
Ogórek zielony 1 szt
Cebula biała 0.5 szt
Ząbki czosnku 5 szt
Świeża kolendra 30 g
Tymianek świeży 10 g
Sól 10 g
Pieprz 10 g
Olej 70 ml
Papryka słodka 10 g
Papryka słodka wędzona 10 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Umyj ziemniaki, pomidora i tymianek. Obierz cebulę i czosnek. Opłucz kolendrę.
1
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2
Krok 3
Ziemniaki ze skórką pokrój w niewielką kostkę (około 1x1 cm), przełóż do miski. Dodaj 2 posiekane ząbki czosnku, paprykę słodką i wędzoną, tymianek i 40 ml oleju. Dopraw częścią soli i pieprzu, dokładnie wymieszaj.
3
Krok 4
Przełóż ziemniaki na blaszkę i wstaw do piekarnika na około 30 minut.
4
Krok 5
Wyjmij antrykot z lodówki - zawsze dobrze wyjąć stek pół godziny przed smażeniem, żeby nabrał temperatury pokojowej. Wtedy łatwiej będzie uzyskać pożądany stopień wysmażenia oraz soczystość. Oczyść go z błon i nadmiaru tłuszczu.
5
Krok 6
Pomidora pokrój w cząstki (ósemki), a ogórka w pół plastry. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie te warzywa wymieszaj w misce z solą i drobno posiekaną kolendrą.
6
Krok 7
Na patelni rozgrzej resztę oleju. Antrykot posól z obu stron.
7
Krok 8
Delikatnie połóż stek z antrykotu na rozgrzanej patelni i nie ruszaj go, żeby nie uciekły z niego soki. Możesz go przewrócić dopiero jak wytworzy się "skórka". Smaż z obu stron na pożądany stopień wysmażenia. Przy grubości steka około 2-3 cm będzie to około: Blue - po 1 min, Rare - po 2 minuty, Medium rare - po 3 minuty, Medium - po 4-5 min, Medium well - po 6-7 min, Well done - po 8 minut.
8
Krok 9
Usmażony antrykot przełóż na kratkę z piekarnika (żeby powietrze mogło cyrkulować) i pozwól mu odpocząć około 5 minut. Dzięki temu soki rozejdą się po mięsie i będzie soczyste. Kładąc stek od razu na talerzu puści sok, przez co będzie wyglądać źle oraz straci soczystość. Posyp go obficie grubo mielonym pieprzem.
9
Krok 10
Ułóż na talerzu sałatkę i upieczone ziemniaki. Na końcu połóż stek z antrykotu, udekoruj.
10
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami