Składniki
Mix sałat 150 g
Filet z kurczaka 1 szt
Plastry boczku 3 szt
Parmezan 30 g
Ząbki czosnku 1 szt
Anchois 3 szt
Kapary 6 g
Jogurt naturalny 20 g
Majonez 70 g
Przyprawa do kurczaka 5 g
Sól 6 g
Pieprz 5 g
Kromki chleba tostowego 2 szt
Olej 50 ml
Tymianek świeży 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Ustaw piekarnik na 160 stopni.
1
Krok 2
Chleb tostowy pokrój w kostkę około 2 cm x 2 cm, przełóż do blaszki. Skrop połową oleju, dodaj tymianek, odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj. Rozłóż płasko na blaszce i wstaw do piekarnika na około 10 minut.
2
Krok 3
Do blendera wrzuć anchois, kapary, czosnek, jogurt, majonez, dopraw odrobiną soli i pieprzu. Zmiksuj na gładki sos.
3
Krok 4
Wyjmij grzanki z pieca (mają być chrupiące, ale nie przypalone) i odstaw do ostygnięcia.
4
Krok 5
Kurczaka pokrój w paski, posyp odrobiną soli, pieprzu i przyprawą do kurczaka.
5
Krok 6
Sałaty opłucz w zimnej wodzie i odsącz na sitku. Parmezan zetrzyj na tarce lub zrób płatki za pomocą obieraczki.
6
Krok 7
Rozgrzej suchą patelnię i ułóż na niej plastry boczku. Smaż na średnim ogniu, aż z obu stron boczek będzie brązowy i wytopi się tłuszcz. Przełóż go na papier do odsączenia.
7
Krok 8
Na patelnię po boczku wlej resztę oleju (nie wylewaj tłuszczu z boczku, doda więcej smaku) i rozgrzej ją ponownie. Smaż kurczaka po około 2-3 minuty z każdej strony, na brązowy kolor. Po usmażeniu odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
8
Krok 9
Sałaty przełóż do miski, zalej sosem i dokładnie wymieszaj. Przełóż na głęboki talerz.
9
Krok 10
Na sałatach ułóż kurczaka i boczek. Posyp grzankami i parmezanem.
10