Składniki
Skrzydełka z kurczaka 200 g
Imbir 20 g
Ząbki czosnku 4 szt
Papryczka chilli 2 szt
Miód 30 g
Sos sojowy 20 ml
Sól 6 g
Pieprz 4 g
Olej 50 ml
Majonez 30 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Wypłucz skrzydełka pod zimną wodą. Przekrój je na chrząstkach (skrzydełko na 3 części). Najmniejsze części przy końcu wyrzuć lub zostaw na rosół. Przełóż pokrojone skrzydełka do miski.
1
Krok 2
Posyp je solą i pieprzem. Obierz Imbir i zetrzyj, tak samo czosnek a następnie dodaj do miski. Chilli bez ogonków drobno posiekaj i dodaj do skrzydełek (jeśli chcesz mniej ostre, przed posiekaniem wyjmij pestki). Dodaj miód, sos sojowy i 20 ml oleju, dokładnie wymieszaj. Odstaw co najmniej na godzinę (a najlepiej całą noc), żeby przeszły aromatem marynaty.
2
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
3
Krok 4
Na patelnię wlej resztę oleju i rozgrzej ją. Smaż na niej skrzydełka z każdej strony na brązowy kolor, uważaj żeby nie przypalić marynaty.
4
Krok 5
Przełóż je na blaszkę i wstaw do nagrzanego piekarnika na 12 minut.
5
Krok 6
Wyjmij z piekarnika, przełóż na talerz i polej majonezem, lub maczaj w nim.
6