Składniki
Mąka pszenna 250 g
Mleko 125 ml
Jajka 2 szt
Cukier 20 g
Drożdże suche 7 g
Masło 25 g
Sól 2 g
Rum 25 ml
Smalec 400 g
Marmolada z róży 150 g
Cytryna 0.5 szt
Cukier puder 60 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozpuść masło w delikatne podgrzanym mleku.
1
Krok 2
Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, sól i suche drożdże. Pamiętaj, że mleko musi być tylko lekko ciepłe, żeby nie zabiło drożdży. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
2
Krok 3
Dodaj do suchych składników dodaj żółtka jajek (białka wykorzystaj w innym przepisie), ciepłe mleko z masłem i rum. Wyrabiaj ciasto około 5-8 minut, do powstania jednolitej, klejącej się masy. Całe etapy 2 i 3 możesz zrobić w robocie kuchennym, za pomocą końcówki z hakiem, na średnich obrotach.
3
Krok 4
Przykryj ciasto czystą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
4
Krok 5
Po tym czasie na blat rozsyp niewielką warstwę mąki i przełóż na nią ciasto, posyp je też mąką z góry.
5
Krok 6
Za pomocą wałka rozwałkuj je na grubość około 2-2,5 cm. Za pomocą szklanki lub wykrawacza o pożądanej średnicy, wykrajaj krążki ciasta. Resztki, które Ci zostaną, zagnieć i ponownie rozwałkuj tak samo, podsypując odrobiną mąki - im mniej, tym lepiej. Gotowe krążki odkładaj na bok, na blat podsypany mąką w niewielkich odstępach. Przykryj je ściereczką i zostaw na pół godziny.
6
Krok 7
Rozgrzej smalec na patelni lub grubym garnku, do temperatury około 170-175 stopni, na średnim ogniu. Po wrzuceniu kawałka ciasta powinno ono od razu wypłynąć i zacząć się smażyć.
7
Krok 8
Kiedy tłuszcz jest gotowy kładź ostrożnie pączki i smaż po około 3 minuty z każdej strony. Nie mogą się za szybko smażyć (jeśli tak będzie, zmniejsz ogień), powinny mieć jasnobrązowy kolor, a pośrodku żółty pasek.
8
Krok 9
Gotowe pączki szprycuj marmoladą z róży, za pomocą strzykawki lub rękawa cukierniczego, wbitego w bok pączka. Możesz też nadziać pączki przed smażeniem - w tym celu spłaszcz je trochę przed punktem 8, do środka nałóż odrobinę marmolady, uformuj kulkę, ostrożnie je sklejając, po czym odrobinę spłaszcz.
9
Krok 10
Na koniec zrób lukier. Do cukru pudru wyciskaj odrobinę soku z cytryny (około 2 łyżek) i mieszaj łyżką, do uzyskania gęstego, lejistego lukru. Posmaruj nim pączki.
10