Składniki
Ser twarogowy tłusty 250 g
Mąka pszenna 330 g
Jajka 3 szt
Cukier puder 30 g
Proszek do pieczenia 5 g
Sól 3 g
Wódka 25 ml
Olej 400 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Jajka ubij z cukrem pudrem na gładką masę - ubijaj, dopóki nie zwiększy swojej objętości.
1
Krok 2
Do ubitych jajek z cukrem pokrusz drobno twaróg (najlepiej zmiel go wcześniej) i zmiksuj dokładnie.
2
Krok 3
Do miski dodaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i wódkę. Miksuj aż powstanie lepkie ciasto (dobrze sprawdzi się tutaj robot kuchenny z hakiem). Gotowe ciasto przykryj folią i wstaw do lodówki na 10 minut.
3
Krok 4
Na szerokiej patelni rozgrzej olej - powinien mieć około 180 stopni.
4
Krok 5
Za pomocą łyżki natłuszczonej olejem formuj kulki ciasta i wrzucaj do rozgrzanego oleju, powinny się od razu zacząć smażyć.
5
Krok 6
Smaż po około 2-3 minuty z każdej strony - do uzyskania jasnobrązowego koloru. Gotowe pączki serowe odcedzaj na papierowy ręcznik.
6