1 rok temu

Creme brulee

15 min + 1 h 15 min
7 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Jajka 2 szt
Śmietanka 30% 200 ml
Cukier 20 g
Wanilia laska 0.25 szt
Cukier trzcinowy 10 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj w rondelku wodę.
1
Krok 2
Oddziel żółtka od białek. Białka możesz schować, a żółtka przełóż do metalowej miski odrobinę większej, niż średnica rondelka z wodą. Dodaj biały cukier i dokładnie wymieszaj rózgą. Połóż miskę na rondelku z gotującą się wodą tak, żeby dno miski nie dotykało wody. Podgrzewaj żółtka na kąpieli wodnej, często mieszając aż do rozpuszczenia się cukru.
2
Krok 3
W tym czasie do osobnego rondelka wlej śmietankę. Wanilię przekrój na pół i za pomocą noża zeskrob pestki ze środka, wrzuć je do śmietanki razem z laską wanilii. Podgrzewaj, aż śmietanka będzie bardzo gorąca, ale się nie zagotuje. Wyjmij laskę wanilii i odstaw na bok rondelek.
3
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 120 stopni.
4
Krok 5
Zdejmij miskę z żółtkami i ciągle mieszając, wlewaj mleko etapami w małych ilościach.
5
Krok 6
Gotową masę przelej do innego rondelka lub dzbanka przez sitko i wlej do jednoporcjowych naczyń żaroodpornych. Ułóż je na głębokiej blaszce i wstaw do piekarnika. Przed zamknięciem wlej na blaszkę bardzo ciepłą wodę z kranu do około ⅔ wysokości naczyń.
6
Krok 7
Piecz przez 55 minut.
7
Krok 8
Po tym czasie wyjmij creme brulee z wody i odstaw do ostygnięcia, schowaj do lodówki na około 30 minut, żeby się związały.
8
Krok 9
Rozsyp na wierzchu równą warstwę cukru brązowego i opal palnikiem, tworząc karmel. Jeśli nie masz palnika, możesz pominąć ten krok i polać deser sosem owocowym lub posypać kakao.
9
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami