Składniki
Ciastka maślane 250 g
Masło 130 g
Serek z wiaderka 1 kg
Jajka 5 szt
Cukier 70 g
Mąka ziemniaczana 100 g
Ekstrakt waniliowy 10 ml
Śmietana 18% 200 ml
Limonka 6 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Ciastka połam, pokrusz, zmiel, ogólnie zrób z nich proszek, dodaj miękkie masło, wymieszaj i włóż do formy z odpinanymi bokami, wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze rozprowadź i ugnieć po całej powierzchni.
1
Krok 2
Ser włóż do miski, dodaj cukier i użyj robota ręcznego.
2
Krok 3
Dodaj 3 jajka i ponownie użyj robota.
3
Krok 4
Dodaj 2 żółtka i ponownie potraktuj masę robotem.
4
Krok 5
Teraz dodaj ekstrakt, mąkę i kwaśną śmietanę i oczywiście użyj robota, by dokładnie wymieszać.
5
Krok 6
Teraz wlej sok z limonek i chyba się już domyślasz, użyj robota i wymieszaj całość.
6
Krok 7
Wlej masę do formy z ciastkami i włóż do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na dokładnie 90 minut.
7
Krok 8
Następnie otwórz drzwiczki i pozostaw sernik do całkowitego wystygnięcia.
8
Krok 9
Po wyjęciu z piekarnika, posyp górę startą skórka z limonki.
9
Krok 10
Sernik jest bardzo delikatny, co widać na zdjęciach, najlepiej schowaj go na noc do lodówki, ja bardzo chciałem zrobić zdjęcia od razu i… 👍 Gotowe.
10