Składniki
Herbatniki 100 g
Masło 230 g
Ser twarogowy tłusty 650 g
Czekolada biała 250 g
Jajka 3 g
Skrobia ziemniaczana 15 g
Cukier wanilinowy 20 g
Cukier puder 30 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Podłużną foremkę na keks wyłóż papierem do pieczenia.
1
Krok 2
Do blendera kielichowego wrzuć połamane herbatniki i 30 g masła. Zmiksuj i przełóż powstałą masę na dno foremki. Uklep równą warstwę. Wytrzyj blender.
2
Krok 3
Zagotuj wodę w rondelku.
3
Krok 4
Do metalowej miski pokrój masło i połam czekoladę. Rozpuść w przygotowanej wcześniej kąpieli wodnej. Odstaw do przestudzenia.
4
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 140 stopni.
5
Krok 6
Do kielicha blendera wbij jajka, dodaj twaróg (możesz też użyć gotowego z wiaderka), mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, cukier puder i rozpuszczone masło z czekoladą.
6
Krok 7
Zmiksuj całość na gładką masę i zalej herbatniki w foremce. Przykryj szczelnie folią aluminiową i przełóż do głębszej blaszki, a następnie wlej wodę pomiędzy blaszki do około ⅔ wysokości sernika.
7
Krok 8
Wstaw całość do piekarnika i piecz przez 100 minut.
8
Krok 9
Po tym czasie wyjmij blaszkę z wody, zdejmij folię i odstaw do ostudzenia.
9