3 lata temu

Chrupiące paluszki z Mozzarelli / Sos czosnkowy

20 min
6 zł
bardzo łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Ser mozzarella żółty 200 g
Mąka pszenna 50 g
Jajka 1 szt
Bułka tarta 50 g
Sól 2 g
Pieprz 2 g
Olej 150 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Mozzarellę pokrój na słupki około 1 cm x 3 cm. Posyp solą i pieprzem.
1
Krok 2
Jajko wbij do miski, dolej łyżkę wody i dokładnie wymieszaj. Mąkę i bułkę tartą przesyp do 2 osobnych misek.
2
Krok 3
Rozgrzej olej na szerokiej patelni.
3
Krok 4
Obtocz paluszki serowe kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Później jeszcze raz w jajku, a potem w bułce - żeby ser nie wypłynął.
4
Krok 5
Smaż na oleju po około 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor.
5
Krok 6
Odcedź na ręcznik papierowy. Podawaj z sosem czosnkowym.
6
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami