3 lata temu

Jajko / Awokado / Grzanka / Sos holenderski

20 min
7 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Jajka 3 szt
Miękkie awokado 0.5 szt
Masło 80 g
Kromki chleba tostowego 2 szt
Cytryna 0.25 szt
Tymianek świeży 5 g
Ocet winny jabłkowy 30 ml
Mix sałat 10 g
Sól 6 g
Pieprz 4 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
1
Krok 2
Rozpuść masło i wlej do miseczki około 30 ml, dodaj do niego obrany z gałązek tymianek, odrobinę soli i pieprzu, po czym rozsmaruj na chlebie tostowym. Kromki włóż do piekarnika na 10 minut.
2
Krok 3
Zagotuj w rondelku wodę z octem i odrobiną soli.
3
Krok 4
Do metalowej miseczki wbij żółtko (białko możesz sobie zostawić na przykład do bezy, którą również znajdziesz na naszej stronie). Dopraw odrobiną soli i pieprzu, wyciśnij sok z cytryny i dokładnie mieszając, wlewaj powoli resztę rozpuszczonego masła. Nie przestając mieszać, podgrzewaj na kąpieli wodnej, na garnku, w którym gotujesz wodę z octem. Kiedy sos będzie już gęsty, ale wciąż lejący, jest gotowy.
4
Krok 5
Sałaty umyj i osusz na sitku. Awokado obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
5
Krok 6
W gotującej się wodzie z solą i octem za pomocą łyżki zrób wiry, zmniejsz ogień do minimum i wbij jajka. Dzięki temu będą miały ładny kształt. Zwiększ ogień na średni i gotuj około 1,5 minuty do momentu, aż białko całkiem się zetnie, a żółtko będzie jeszcze płynne.
6
Krok 7
Wyjmij grzanki z pieca i ułóż na talerzu, połóż na nich sałatę i awokado. Łyżką cedzakową odcedź jajka w koszulkach i ułóż na awokado. Polej sosem holenderskim i udekoruj.
7
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami