Składniki
Semolina 160 g
Woda 800 ml
Stewia 70 g
Pistacje 80 g
Masło 50 g
Cynamon laski 1 szt
Cynamon 50 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Wodę z cukrem zagotuj w rondelku i trzymaj na niskiej temperaturze.
1
Krok 2
Rozgrzej nieprzywierającą i rozpuść łyżkę masła.
2
Krok 3
Dodaj obrane pistacje i laskę cynamonu.
3
Krok 4
Podsmaż przez chwilę.
4
Krok 5
Przełóż pistacje do miseczki, zostaw cynamon.
5
Krok 6
Rozpuść resztę masła i wsyp semolinę.
6
Krok 7
Smaż ją, ciągle mieszając, aż poczujesz orzechowy zapach, a semolina zbrązowieje lekko.
7
Krok 8
Zmniejsz temperaturę.
8
Krok 9
Wlewaj wodę z cukrem i intensywnie mieszaj.
9
Krok 10
Gotuj mamounie ok. 3-5 minut, ciągle mieszając.
10
Krok 11
Nałóż, posyp cynamonem i prażonymi pistacjami.
11