Składniki
Jajka 5 szt
Cukier 30 g
Mleko 250 ml
Mąka pszenna 220 g
Ekstrakt waniliowy 5 ml
Rodzynki 15 g
Sól 5 g
Masło 20 g
Cukier puder 5 g
Rum biały 50 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Rodzynki namocz w rumie, oddziel żółtka od białek.
1
Krok 2
Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli i łyżką cukru.
2
Krok 3
Żółtka z jedną łyżka cukru, ekstraktem i połowa mleka, dobrze wymieszaj.
3
Krok 4
Dodawaj stopniowo mąkę i mieszaj, następnie wlej resztę mleka i wymieszaj, dodaj namoczone w rumie rodzynki.
4
Krok 5
Stopniowo dodawaj białko i mieszaj masę.
5
Krok 6
Rozgrzej nieprzywierającą, żaroodporną patelnię, rozpuść masło i wlej masę.
6
Krok 7
Smaż ok. 2-3 minuty, w tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
7
Krok 8
Włóż patelnię do nagrzanego piekarnik na ok. 15-20 minut, aż góra będzie lekko spieczone.
8
Krok 9
Następnie wyciągnij patelnię, ostrożne przy pomocy szpatułki lub noża, pokrój naleśnik na kawałki wielkości kęsa i posyp cukrem pudrem.
9
Krok 10
Możesz podawać z dżemem, powidłami, marmoladą najlepiej śliwkową, lub zjeść tak jak ja, bez niczego.
10