4 lata temu

Pain perdu / Kwaśna lemoniada

45 min
4 zł
łatwe
autor
Rafal Kołodziej
Życzę smacznego!
Składniki
Mleko 700 ml
Jajka 4 szt
Ekstrakt waniliowy 10 ml
Cukier 110 g
Masło 30 g
Miód 25 g
Melon limonkowy 1 szt
Limonka 3 szt
Mięta 10 g
Kostki lodu 8 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Zacznij od lemoniady: melona obierz pokrój w kawałki, obrane limonki pokrój na mniejsze kawałki.
1
Krok 2
Umieść w blenderze melona, limonki, miętę, zmiksuj, przecedź przez sitko, dodaj lodu i gotowe.
2
Krok 3
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
3
Krok 4
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i poukładaj kromki chleba.
4
Krok 5
Jajka, mleko, cukier, wanilię dokładnie wymieszaj, wylej mieszankę na chleb, lekko ugnieć kromki.
5
Krok 6
Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika na ok. 25-30 minut, aż góra kromek będzie idealnie spieczona a dół lekko się ruszał jak budyń.
6
Krok 7
Nałóż tosta, polej czymś słodkim i popijaj kwaśna lemoniadą. Gotowe
7
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami