Składniki
Bakłażan 1 szt
Ząbki czosnku 1 szt
Tahini 25 g
Cytryna 0.25 szt
Oliwa z oliwek 30 ml
Sól 3 g
Pieprz 2 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
1
Krok 2
Bakłażan umyj i przekrój na pół, ułóż na blaszce skórą do dołu. Skrop odrobiną oliwy, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut.
2
Krok 3
Po tym czasie, kiedy bakłażan będzie całkiem miękki, wyjmij go z piekarnika i odstaw na kilka minut, żeby ostygł. Łyżką wyjmij miąższ ze skórki i przełóż na sitko, delikatnie odciśnij nad zlewem z nadmiaru wody i przełóż do blendera.
3
Krok 4
Dodaj obrany ząbek czosnku, sok z cytryny, tahini, sól, pieprz i odrobinę oliwy. Zmiksuj na gładką masę, dopraw do smaku jak lubisz. Podawaj z granatem i polane oliwą.
4