3 lata temu

Co można zrobić z głogu

autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Miłego czytania!

Z owoców głogu można zrobić pyszne przetwory, herbaty i napary, które są korzystne dla zdrowia.

Dżem z głogu

Do zrobienia dżemu z głogu będziemy potrzebować 1 kg dojrzałych owoców głogu i szklankę cukru. Najpierw owoce należy wydrylować, a następnie odstawić na 12 godzin w kamiennym naczyniu, pod przykryciem. Po upływie 12 godzin owoce powinny już być miękkie. Rozbijamy je tłuczkiem i przepuszczamy przez sokowirówkę. Następnie gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy masa zacznie odstawać od brzegów naczynia, dodajemy szklankę cukru i dokładnie mieszamy. Następnie gorący dżem wkładamy do sterylnych słoików i od razu zakręcamy.

Napar z głogu

Napar z głogu jest polecany osobom cierpiącym na miażdżycę, choroby serca, nadciśnienie oraz narzekającym na bóle stawów i reumatyzm. Aby go przygotować, potrzebujemy suszonych kwiatów głogu. Rozdrabniamy je i zalewamy szklanką wrzątku. Pijemy 2 razy dziennie.

Herbata z głogu

Herbatka z głogu ma działanie przeciwastmatyczne. Aby ją zrobić, należy wymieszać 20 g ziela tymianku i 30 g ziela (kwiatów z liściem) głogu jednoszyjkowego, łyżeczkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, odstawić na 20 minut pod przykryciem, odcedzić. Pić po 1/2 szklanki 3 razy dziennie.

Sok z głogu

W pełni dojrzałe owoce głogu umyć, usunąć z nich pestki, odwirować w sokowirówce, osłodzić miodem i od razu pić - 2 razy dziennie po pół szklanki. Nie przechowywać, bo szybko fermentuje. Tak przyrządzony sok pomaga oczyścić nerki, pozbyć się piasku, kamieni.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Tonik z jarzębiny do cery tłustej

Jarzębina działa również w służbie urody i zdrowej cery. Jej owoce można wykorzystać do zrobienia np. toniku do cery, którą kwalifikuje się jako tłustą. Będziesz potrzebować: garść dojrzałych owoców jarzębiny alkohol 40% (ok łyżeczka) Na początku zalej owoce warzącą wodą. Następnie rozgnieć je w n

Damian Rusek
5 lat temu
Egzotyczne owoce

Lubicie owoce? Ja uwielbiam! Mamy w Polsce pyszne jabłka, gruszki, w lecie truskawki, maliny… małe winogrona czy wiśnie i czereśnie. Sporo owoców, które kiedyś były egzotyczne (banany, pomarańcze, cytryny, ananasy, kiwi) teraz są dla nas codziennością i możemy je kupić wszędzie. Jednak wciąż istniej

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Przetwory z derenia

Przepisy kulinarne na przetwory z derenia o terapeutycznym działaniu. Dojrzałe owoce derenia mają ciemno-czerwony, nawet bordowy kolor, są miękkie, słodkie i lekko kwaskowe. Najsmaczniejsze są pod koniec lata i w październiku, kiedy same opadają już z gałęzi. Dlatego zbiera się je przez otrząsanie (

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Co można zrobić z żywokostu

Jak na króla ziół polskich przystało, należy mu się więcej uwagi. Część podziemna zawiera wiele przydatnych elementów: substancje śluzowe i gumowate; alkaloidy; węglowodany; garbniki; kwasy organiczne. Ze względu na swój skład, korzeń żywokostu jest poszukiwany w walce z wieloma chorobami. Obfite

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Dziurawiec na wiele dolegliwości

Przyszła pora pozbierać dziurawiec i zrobić z niego magiczny olej - na wiele dolegliwości. Kwitnące ziele dziurawca należy zbierać w słoneczny dzień. Same kwiaty zmiażdżyć, drewnianym wałkiem, tłuczkiem w słoju i zalać oliwą z oliwek (lub innym olejem roślinnym). Odstawić na 3 tygodnie w nasłoneczn

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Co można zrobić z kaliny

Nalewka z kaliny to rozgrzewający trunek alkoholowy, posiadający również cenne właściwości zdrowotne. Kalinówka, podobnie jak inne przetwory z kaliny czerwonej, wspomaga działanie układu pokarmowego i krążenia. Reguluje również pracę układu pokarmowego, wzmacnia organizm i zwalcza uciążliwy kaszel.

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Na co pomagają nalewki

Na co pomagają nalewki? Dlaczego warto je robić i konsumować? Zaczynamy nastawiać je w środku lata, ale są i takie przyrządzane jesienią. Zalewane wysokoprocentowym alkoholem maliny, wiśnie, czarne porzeczki. Później przychodzi czas na aronię i pigwę, na rokitnik. Zalety owoców znamy. Maliny są znak

Damian Rusek
6 lat temu
Ristorante Amarone - czyli lunch w stylu fine dining

Ostatnio szukam w Krakowie restauracji, w której można zjeść smaczny lunch i przyznaję, że jest z czego wybierać. Większość restauracji ma teraz u siebie ofertę lunchową, jednak często jest traktowana po macoszemu… zrobić coś na szybko, żeby było. Usłyszałem jednak o restauracji Amarone w hotelu “P

Damian Rusek
3 miesiące temu
5 ciekawych artykułów, które ostatnio przeczytałem

Również lubię śledzić ciekawostki i nowości z branży gastronomicznej. Postanowiłem przedstawić Ci pięć najciekawszych, które ostatnio przeczytałem, mam nadzieję, że Cię zaciekawią (kliknięcie tytułu przenosi do artykułu). 1. Polskie “super owoce” Artykuł streszcza nam zalety z jedzenia warzyw i owoc

Grzegorz Misina
4 lata temu
Peklowanie

W tym artykule przedstawimy jedną z najstarszych technik obróbki żywności. W restauracjach najczęściej tą metodą przygotowuje się łososia znanego jako gravlax. Filety pekluje się w mieszaninie soli i cukru z dodatkiem cytrusów i koperku, ale przepisów na to danie jest tyle co kucharzy. Dodaje się pr

Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Właściwości i uprawa chrzanu

Wielkimi krokami zbliżają się ważne święta, które trudno wyobrazić sobie bez.... Można tu wymienić wiele potraw, wszystkie pyszne, a jednak jest coś, co pomoże jeszcze ich smak "podkręcić". Smak chrzanu znamy chyba wszyscy. Ale warto poznać również jego właściwości, a także dowiedzieć się, jak go up

Damian Rusek
6 miesięcy temu
Nie pozwólmy na okrucieństwo w kuchni

Czy wiesz, jakie dawniej były standardowe sposoby przygotowania owoców morza? Na przykład homara czy raków? Były przywożone do restauracji świeże i trzymane w akwariach, a przygotowywane dopiero na życzenie gościa, poprzez wrzucenie żywcem do wrzątku.  Dlaczego akurat w taki sposób? Już od stuleci h

Damian Rusek
5 miesięcy temu
Jedzenie dla mózgu, czyli 5 składników na lepsza pamięć

Wielu myśli, że zapamiętywanie to wyłącznie kwestia treningu – powtarzanie, robienie notatek, zapisywanie w kalendarzu. Ale pracując z żywnością i poznając skład chemiczny składników, z których tworzę dania, zdałem sobie sprawę, że to, co jemy, również ma ogromny wpływ na to, jak działa nasz mózg. P