Z owoców głogu można zrobić pyszne przetwory, herbaty i napary, które są korzystne dla zdrowia.
Dżem z głogu
Do zrobienia dżemu z głogu będziemy potrzebować 1 kg dojrzałych owoców głogu i szklankę cukru. Najpierw owoce należy wydrylować, a następnie odstawić na 12 godzin w kamiennym naczyniu, pod przykryciem. Po upływie 12 godzin owoce powinny już być miękkie. Rozbijamy je tłuczkiem i przepuszczamy przez sokowirówkę. Następnie gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy masa zacznie odstawać od brzegów naczynia, dodajemy szklankę cukru i dokładnie mieszamy. Następnie gorący dżem wkładamy do sterylnych słoików i od razu zakręcamy.
Napar z głogu
Napar z głogu jest polecany osobom cierpiącym na miażdżycę, choroby serca, nadciśnienie oraz narzekającym na bóle stawów i reumatyzm. Aby go przygotować, potrzebujemy suszonych kwiatów głogu. Rozdrabniamy je i zalewamy szklanką wrzątku. Pijemy 2 razy dziennie.
Herbata z głogu
Herbatka z głogu ma działanie przeciwastmatyczne. Aby ją zrobić, należy wymieszać 20 g ziela tymianku i 30 g ziela (kwiatów z liściem) głogu jednoszyjkowego, łyżeczkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, odstawić na 20 minut pod przykryciem, odcedzić. Pić po 1/2 szklanki 3 razy dziennie.
Sok z głogu
W pełni dojrzałe owoce głogu umyć, usunąć z nich pestki, odwirować w sokowirówce, osłodzić miodem i od razu pić - 2 razy dziennie po pół szklanki. Nie przechowywać, bo szybko fermentuje. Tak przyrządzony sok pomaga oczyścić nerki, pozbyć się piasku, kamieni.