6 miesięcy temu

Nie pozwólmy na okrucieństwo w kuchni

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Czy wiesz, jakie dawniej były standardowe sposoby przygotowania owoców morza? Na przykład homara czy raków? Były przywożone do restauracji świeże i trzymane w akwariach, a przygotowywane dopiero na życzenie gościa, poprzez wrzucenie żywcem do wrzątku. 

Dlaczego akurat w taki sposób?

Już od stuleci homara przygotowuje się w ten sposób. Długi czas panowało przekonanie, że skorupiaki nie czują bólu, ze względu na budowę ich układu nerwowego. W dodatku po zabiciu zwierzęcia zaczynają się namnażać bakterie, które wytwarzają szkodliwe dla człowieka toksyny. Patrząc pod tym względem uśmiercenie praktycznie w momencie gotowania, rzeczywiście sprawi, ze nie zdążą się namnożyć. Szczególne znaczenie ma to dla kucharzy w ekskluzywnych, renomowanych restauracjach, gdzie nawet niuanse wpływające na smak potrawy mają znaczenie. Więc jeśli tym sposobem skorupiak będzie odrobinę lepszy, to wybiorą taką opcję.

Czy na pewno nic nie czują?

Jak pisałem wcześniej, do tej pory uważano, że skorupiaki nie czują bólu. Jednak naukowcy nie są pewni co do tej kwestii. Ostatnimi czasy badania bezkręgowców bardzo się rozwinęły. Badano na przykład ośmiornice, które sprawiały wrażenie samoświadomości. Część z nich uważa, że te zwierzęta nie tylko czują ból, ale również nie umierają od razu po znalezieniu się we wrzątku. Możliwe, że nieogłuszony wcześniej krab umiera we wrzątku po niecałych 3 minutach. Jeszcze gorzej ma homar, który podobno może przeżyć w gotującej się wodzie nawet 15 minut! Chyba potrafisz sobie wyobrazić, jakie to musi być cierpienie? Samo wrzucenie zwierzęcia do wrzątku już wydaje się niehumanitarne, wręcz nieludzkie. 

Głosy za i przeciw

Sporym echem w Polsce odbił się odcinek z programu Master Chef z października 2012 roku, gdzie uczestnicy na wizji wrzucali żywe homary do wrzątku. Spotkał się z falą krytyki takiego sposobu przygotowania skorupiaków, tym bardziej przez dzieci i to w telewizji. Znany w Polsce (między innymi jako juror w “Top Chef”) krytyk kulinarny Maciej Nowak bronił tej metody, twierdząc, że to naturalny od stuleci sposób przygotowania homara i “Zakwestionowanie tego jest zakwestionowaniem całego dorobku kulturowego”. Jednak coraz więcej Państw wprowadza zakaz takich praktyk - między innymi w Nowej Zelandii, Szwajcarii, Austrii, Norwegii oraz na niektórych obszarach Australii, Niemiec i Włoch. Teraz Brytyjskie Stowarzyszenie Weterynaryjne (BVA) chce, by na Wyspach obowiązkiem stało się porażania zwierząt prądem przed ich zabiciem.

A co ja o tym myślę?

Również uważam takie gotowanie żywcem za okrucieństwo i nigdy sam tak nie gotowałem (ani nie zamierzam). Przy dobrym i szybkim przygotowaniu, nawet mrożony skorupiak może być pyszny i zdrowy. Pozostają również urządzenia do porażenia ich prądem tuż przed wrzuceniem do wrzątku, przez co ogłuszone nie czują bólu. Myślę, że już sama świadomość, że Twój obiad nie cierpiał, ani nie umierał w męczarniach, poprawi jego smak.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
6 lat temu
Jajka - sposoby przygotowania

Normalne i nie do końca znane sposoby na przygotowanie jajek... Smażone Jajko sadzone - rozgrzewamy tłuszcz na patelni, rozbijamy skorupkę jajka i ostrożnie wlewamy je na rozgrzany tłuszcz, staramy się nie uszkodzić żółtka. Ścinamy tylko białko, doprawiamy według uznania. Możemy też spotkać się z j

Damian Rusek
2 lata temu
Zapomniane smaki i receptury kuchni polskiej

Nasza kuchnia ma bogatą historię, a wiele tradycyjnych przepisów i potraw nie jest już znanych szerokiemu gronu ludzi. Postanowiłem opisać Ci kilka zapomnianych receptur i potraw, które odgrywały ważną rolę w dawnych czasach. Na przykład "knedle z sosem jagodowym", które kiedyś były popularnym danie

Damian Rusek
5 lat temu
10 znaków, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni

Pewnie każdy, kto pracuje w gastronomii od jakiegoś czasu spotkał się z sytuacją, że warunki były fatalne. Kuchnia zapuszczona, jakość zerowa, czasem mobbing i nastawienie jedynie na zysk. Napiszę o tym w jednym z kolejnych artykułów “kim jest szpachlarz”, a takich restauracji jest niemało. Postanow

Damian Rusek
3 lata temu
Sumo Ramen, czyli Finebite w Trójmieście

Już po sezonie wakacyjnym, więc co jakiś czas można złapać fajne ceny lotów i hoteli, na kilkudniowy wyjazd. W taki sposób znalazłem się w Trójmieście, gdzie korzystając z okazji oraz aplikacji finebite (o której napiszę więcej w osobnym artykule), postanowiłem spróbować czegoś nowego. Na początek r

Damian Rusek
4 lata temu
Wyruszam poznawać nowe smaki

Jeśli już jakiś czas czytasz moje artykuły to wiesz, jak ważny dla mnie jest rozwój i poznawanie nowych smaków. A czy jest lepszy sposób, niż podróż za granicę? Wspólnie z moją dziewczyną wyruszamy w odwiedziny do moich przyszłych teściów w jej ojczyźnie i przy okazji popróbujemy czego się da :D Gr

Damian Rusek
4 lata temu
Światło w tunelu dla gastronomii

Restauracje są otwarte już drugi miesiąc i przez ten czas było jak było: raz większy ruch, a w inny dzień pustki. Nawet weekendy nie zawsze były takie jak przed pandemią. Nieraz soboty przypominały wręcz środy. Coś ruszyło Dwa ostatnie tygodnie zdawały się być przełomem w tej kwestii. Nie tylko w t

Damian Rusek
4 lata temu
Święta: odpoczynek z rodziną, czy więcej pracy?

Dopiero minęły Święta Wielkanocne, pewnie masz jeszcze sporo jedzenia w lodówce i odpoczywasz po ugoszczeniu rodziny (oczywiście w przypadku gdy spotkaliście się w święta). Jeśli wszystkie przygotowania są na Twojej głowie, pewnie odczuwasz zmęczenie po przyjęciu takiej ilości osób. A może masz w ro

Damian Rusek
5 lat temu
Egzotyczne owoce

Lubicie owoce? Ja uwielbiam! Mamy w Polsce pyszne jabłka, gruszki, w lecie truskawki, maliny… małe winogrona czy wiśnie i czereśnie. Sporo owoców, które kiedyś były egzotyczne (banany, pomarańcze, cytryny, ananasy, kiwi) teraz są dla nas codziennością i możemy je kupić wszędzie. Jednak wciąż istniej

Damian Rusek
4 lata temu
10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza

Pojawia się tutaj sporo wskazówek dla osób zaczynających swoją przygodę z gastronomią. Z wcześniejszych artykułów wiesz już, czy warto być kucharzem, albo czy warto kierować się jedynie zarobkami oraz jak trafić na dobre warunki pracy. Jednak dziś dowiesz się, w jakich przypadkach powinieneś ponowni

Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w

Damian Rusek
2 lata temu
Uczę się robić pizzę

Już kiedyś pisałem, że od czasu do czasu zdarzy mi się zmienić pracę w pogoni za rozwojem i nowymi zarobkami. Nie inaczej jest tym razem. Najwyższy poziom jak do tej pory Przed wakacjami miałem okazję dorabiać sobie na skoka w nowo powstałej eleganckiej restauracji, w której już pracowało kilku moic

Damian Rusek
5 lat temu
Jak koronawirus (SARS-CoV-2) wpływa na gastronomię?

Zakładając, że nie mieszkasz na odludziu i dysponujesz Internetem lub telewizją, prawdopodobnie wiesz co się obecnie dzieje na świecie. Wirus dotarł również do Polski i wszyscy zaczynają panikować. Odwoływane są imprezy masowe i zaleca się zostać w domu. Jak to wpływa na kucharzy i gastronomię? Zapr

Damian Rusek
3 lata temu
O której kucharz kończy pracę i dlaczego nie ma na to prostej odpowiedzi?

Kojarzysz ten moment, kiedy zbliża się godzina wyjścia z pracy i wszyscy już ubrani czekają ostatnie minuty przy wyjściu? Kucharze rzadko kiedy mogą liczyć na taki luksus. A dlaczego tak jest, mógł Ci podpowiedzieć artykuł dzień z życia kucharza. Głupio wyrzucić gości To jasne, że kiedy kuchnia jes

Damian Rusek
2 lata temu
Co Wy macie z tymi zmianami w karcie

Pewnie od czasu do czasu bywasz w restauracji, a jeśli jesteś kucharzem, to przypuszczam, że częściej, niż byś chciał. W takim wypadku myślę, że ten artykuł będzie bliski Twojemu sercu. Jednak jeśli nigdy nie pracowałeś w kuchni i chodzisz do restauracji tylko dobrze zjeść, być może ten artykuł jes

Damian Rusek
5 lat temu
Hierarchia w kuchni

Siedzicie czasem w restauracji pełnej gości i zastanawiacie się, ile właściwie osób pracuje w kuchni? Bo mniej więcej wiemy, że jest chef albo jego zastępca… i kto jeszcze? Kilku kucharzy? Na początek jak powinno być W kuchni większości gwiazdkowych restauracji (i tych dobrych, głównie za granicą) p