5 lat temu

10 znaków, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Pewnie każdy, kto pracuje w gastronomii od jakiegoś czasu spotkał się z sytuacją, że warunki były fatalne. Kuchnia zapuszczona, jakość zerowa, czasem mobbing i nastawienie jedynie na zysk. Napiszę o tym w jednym z kolejnych artykułów “kim jest szpachlarz”, a takich restauracji jest niemało. Postanowiłem więc napisać krótki artykuł o 10 znakach, że trafiłeś do dobrej restauracji na poziomie i prawdopodobnie nie będziesz chciał uciec po tygodniu (uwierzysz, że nie jest to “praca w młodym dynamicznym zespole”?). Myślę, że ta wiedza przyda się w obecnej sytuacji, kiedy wielu kucharzy będzie szukało pracy.

1. Nie wejdziesz do kuchni bez książeczki

Szanująca się restauracja dba o to, żeby pracujący w niej kucharze byli zdrowi i nie zaryzykuje przyjęcia kogoś bez ważnych badań sanepidowskich.

2. Umowa o pracę

Niestety jeszcze jest mało miejsc, w których mamy na umowie dokładnie tyle, ile do ręki. Jednak już propozycja umowy o pracę z pełnymi składkami (nawet na mniejszą kwotę) jest znakiem, że pracodawca szanuje kucharzy i chce żeby im się dobrze pracowało.

3. Czysta i zadbana kuchnia

Jeśli widzisz umyte blaty i szafki, kucharze mają czyste fartuchy, wydawka jest pusta i przetarta (no chyba, że aktualnie trwa serwis) masz pewność, że kucharze podchodzą poważnie do swoich obowiązków. Nie da się dobrze i efektywnie pracować w syfie.

4. Ciekawe, spójne menu

Jeśli dobrze przyjrzysz się menu standardowej restauracji, zobaczysz, że pozycje się często powtarzają. Oklepane klasyki, których nie da się zepsuć. Widząc kartę z nowoczesnymi, ciekawymi i dobrze skomponowanymi, daniami wyróżniającą się na tle innych restauracji masz pewność, że szef kuchni nie jest z pierwszej łapanki (często dobrym sygnałem jest również dopasowanie alkoholi i napojów do menu).

5. Szef kuchni z renomą

Ten punkt łączy się z poprzednim. Kiedy trafiasz do kuchni prowadzonej przez szefa kuchni znanego i szanowanego w środowisku możesz mieć pewność, że nauczysz się ciekawych rzeczy. Praca u kogoś takiego bardzo dobrze wygląda w CV, a Ty masz szansę rozwinąć skrzydła. No i raczej się nie zdarza, żeby dobry szef kuchni pracował w restauracji, gdzie nie szanuje się kucharzy i nie pozwoli podpisać kuchni o niskim poziomie swoim nazwiskiem.

6. Dobra stawka

Nie da się ukryć, że głównym aspektem decydującym o podjęciu pracy jest stawka. Kuchnia to nie tylko pasja, ale też sposób na zapewnienie sobie oraz bliskim bytu. Orientuj się jakie są stawki na Twoim stanowisku. Jeśli pracodawca na rozmowie zaoferuje Ci taką lub nawet wyższą to znaczy, że inwestuje w ludzi i kiedy on zarabia, to nie zapomina dzięki komu. Oczywiście mierz siły na zamiary i z małym doświadczeniem nie oczekuj nie wiadomo jakiej kwoty, pamiętaj, że doświadczenie też ma wartość. Pisałem więcej na ten temat w artykule Pieniądze czy wiedza?.

7. Nie musisz żebrać o podwyżkę

Chyba każdy chociaż raz doświadczył na rozmowie o pracę “na początek będzie tyle… a po czasie więcej” i to później nigdy nie przychodzi. Kiedy przychodzisz prosić o to co Ci się należy (w końcu taka była umowa, prawda?) słyszysz, że teraz nie ma pieniędzy, wiesz jak jest ciężko, muszą dokładać do interesu… aż chcesz zaproponować że się dołożysz do restauracji. Najlepiej ustalić już na rozmowie ile ma trwać okres próbny, ile po nim wzrośnie stawka i zobaczyć, czy pracodawca się wywiąże. A kiedy sam do Ciebie przyjdzie, że jest zadowolony z Twojej pracy i pora na podwyżkę… trzymaj się go, bo takich ze świecą szukać.

8. Dobra atmosfera

Wchodzisz do kuchni, widzisz, że kucharze żartują między sobą i z kelnerkami. Nie jest sztywno, gra muzyka, szef z uśmiechem i pasją wydaje polecenia… i już wiesz, że źle Ci tu nie będzie. Atmosfera w pracy jest cholernie ważna, kiedy spędzasz w niej 10-14 h dziennie.

9. Wypłaty na czas

Nie ma nic gorszego niż czekać na wypłatę, która się spóźnia. Zastanawiasz się, czy w ogóle będzie, czy masz już szukać nowej pracy i z czego zapłacisz rachunki. Kiedy dogadasz się, że w konkretny dzień dostajesz wynagrodzenie i dokładnie w ten dzień jest na Twoim koncie wiesz, że pracodawca traktuje restaurację porządnie, a nie jest Januszem biznesu, który ślizga się od pierwszego do pierwszego.

10. Sprzęt w dobrym stanie

To oczywiste, że nie da się wydajnie pracować bez specjalistycznego sprzętu. Kiedy widzisz, że kuchnia jest dobrze wyposażona i jest sprzęt pozwalający sprawnie wykonać pracę, zamiast tworzyć dzikie kombinacje (typu frytki z garnka zamiast frytkownicy) to wiesz, że restauracja jest właściwie dofinansowana i właściciel traktuje ją poważnie.

Tyle na początek

Znaków może być oczywiście dużo więcej, ale tych 10 wystarczy żeby mieć pewność o słuszności swojego wyboru. A Wy macie jakieś doświadczenie z dobrymi i złymi miejscami pracy? Podzielcie się na naszym fanpage ;)

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
4 lata temu
10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza

Pojawia się tutaj sporo wskazówek dla osób zaczynających swoją przygodę z gastronomią. Z wcześniejszych artykułów wiesz już, czy warto być kucharzem, albo czy warto kierować się jedynie zarobkami oraz jak trafić na dobre warunki pracy. Jednak dziś dowiesz się, w jakich przypadkach powinieneś ponowni

Damian Rusek
3 lata temu
Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugo

Damian Rusek
5 lat temu
Hierarchia w kuchni

Siedzicie czasem w restauracji pełnej gości i zastanawiacie się, ile właściwie osób pracuje w kuchni? Bo mniej więcej wiemy, że jest chef albo jego zastępca… i kto jeszcze? Kilku kucharzy? Na początek jak powinno być W kuchni większości gwiazdkowych restauracji (i tych dobrych, głównie za granicą) p

Damian Rusek
5 lat temu
Kim w kuchni jest szpachlarz

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie. Co to właściwie znac

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
2 lata temu
Co Wy macie z tymi zmianami w karcie

Pewnie od czasu do czasu bywasz w restauracji, a jeśli jesteś kucharzem, to przypuszczam, że częściej, niż byś chciał. W takim wypadku myślę, że ten artykuł będzie bliski Twojemu sercu. Jednak jeśli nigdy nie pracowałeś w kuchni i chodzisz do restauracji tylko dobrze zjeść, być może ten artykuł jes

Damian Rusek
2 lata temu
5 korzyści z pracy w kuchni

Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, pewnie odnosisz wrażenie, że to ciężka i niewdzięczna praca. Niekiedy taka jest, jak każda, ale też nie chodzę do niej na siłę. Kiedy zaczyna tak być, szukam innej pracy, żeby nie zatrzymywać się w rozwoju. Kuchnia to miejsce, gdzie bez dobrej atmosfer

Damian Rusek
3 lata temu
Kto nie powinien być kucharzem?

Dziś postanowiłem trochę rozwinąć wątek zaczęty w artykule 10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza, ponieważ uważam, że powinno się lubić swoją pracę. Warto się zastanowić przed wyborem drogi zawodowej, czy widzisz się w tej branży przez najbliższe kilkanaście lat i mieć świadomość jak wygląda Dz

Damian Rusek
2 lata temu
Uczę się robić pizzę

Już kiedyś pisałem, że od czasu do czasu zdarzy mi się zmienić pracę w pogoni za rozwojem i nowymi zarobkami. Nie inaczej jest tym razem. Najwyższy poziom jak do tej pory Przed wakacjami miałem okazję dorabiać sobie na skoka w nowo powstałej eleganckiej restauracji, w której już pracowało kilku moic

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
6 miesięcy temu
Nie pozwólmy na okrucieństwo w kuchni

Czy wiesz, jakie dawniej były standardowe sposoby przygotowania owoców morza? Na przykład homara czy raków? Były przywożone do restauracji świeże i trzymane w akwariach, a przygotowywane dopiero na życzenie gościa, poprzez wrzucenie żywcem do wrzątku.  Dlaczego akurat w taki sposób? Już od stuleci h

Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego zostałem kucharzem

Być może zastanawiasz się (choć pewnie nie), dlaczego w ogóle wybrałem zawód kucharza. W końcu, mimo że oczywiście bardzo to lubię, często da się przeczytać w moich artykułach, że gastronomia jest ciężką pracą, męczącą zarówno fizycznie jak i psychiczne. Pisałem też o tym, że nierzadko w kuchni lądu

Damian Rusek
4 lata temu
Dlaczego kucharze noszą swoje noże?

Pewnie rzuciło Ci się w oczy w różnych programach kulinarnych lub przy okazji pracy w kuchni, że każdy kucharz ma swój prywatny nóż. Co niektórzy nawet całe zestawy noży, których nie wolno dotykać i o które dbają bardziej, niż o własną rodzinę. Wspominałem co nieco o tym w artykule “jak lepiej radzi

Damian Rusek
6 lat temu
Czy warto być kucharzem?

Sądzę, że każdy, kto myśli poważnie o gotowaniu zadaje sobie właśnie to pytanie: “Czy warto być kucharzem?”. Na początku zastanówmy się się kim właściwie są "kucharze"? Według ogólnie przyjętej definicji to osoby przyrządzające dania zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej. Widzimy ich w reklamach, fil

Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy