6 lat temu

Dzień z życia kucharza

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharzu ciąży jakaś odpowiedzialność (w końcu źle przygotowanym daniem można kogoś nawet otruć), że to ciężka praca, stres… tylko jak faktycznie wygląda dzień w kuchni?

Prep

Przychodzimy rano (najczęściej na 10, ale to zależnie od restauracji), przebieramy się, część musi się jeszcze na szybko ogolić, bo w domu nie było czasu, jedni martwym wzrokiem otwierają kolejny energetyk, inni ukradkiem browara.. Żartuje, nie jest aż tak źle! Zazwyczaj...
Zaczynamy od rozłożenia swoich noży, czasem trzeba je jeszcze podostrzyć, włączamy radio. Czas sprawdzić lodówki i zrobić “prepa” (przygotowanie, pochodzące od angielskiego słowa“prepare”). Kontrolujemy stan wszystkiego, czy coś się nie psuje, czy mamy odpowiednią ilość półproduktów, co mamy do zrobienia na ten dzień. Szybki podział obowiązków i do dzieła.

Pierwszy strzał: lunche…

Zaczyna się pora obiadowa (zazwyczaj między 12:00 - 14:00), restauracja zapełnia się gośćmi. Zaczynają sypać się zamówienia i bieganina. Potocznie zwana “tabaka” daje się we znaki. W końcu udaje się opanować sytuację, zadowoleni goście jedzą a my zaczynamy ogarniać nasze stanowiska pracy.

Przegrupowanie

Kuchnia w miarę odsprzątana, zaczynamy dorabiać wszystko, co się skończyło, mamy chwilę luzu. Praca idzie szybko, rozmawiając o wszystkim nie przerywamy pracy. Wkrótce lodówki znów są pełne, a my gotowi na kolejną falę gości. Jest też chwila czasu na zjedzenie czegoś (często ruch jest przez cały dzień i takiej chwili nie ma - swoją drogą, zastanawiałeś sie kiedyś, czy kucharze żywią się lepiej niż inni?). Do wieczora czas mija spokojnie.

Kolejne uderzenie

Nadchodzi wieczór, jest już koło 18:00, 19:00 i restauracja znów zaczyna ożywać. Pomimo lekkiego zmęczenia z chęcią zabieramy się do dalszej pracy,bo w większości jesteśmy pasjonatami. Zależnie od dnia tygodnia ruch może być umiarkowany albo mogą nas zasypać zamówieniami. Przyspieszamy ruchy, niby coraz bliżej końca a zamówień wciąż przybywa. Na kuchni bywa różnie, czasem ktoś się zatnie albo poparzy, czy straci palca (nie, no spokojnie, znowu lekko podkoloryzowuję) coś nie wyjdzie jak trzeba i dany serwis musimy zaczynać od nowa, pomimo tego praca idzie sprawnie.

Dzień się kończy…

Restauracja wciąż pełna, ale goście raczej kończą swoje potrawy czy rozmawiają ze sobą a nie zamawiają kolejnych dań. Zbliża się 22, czas powoli sprzątać. Szybki spacer po chłodniach i magazynach, czas zamawiać towar i dołączyć do mycia kuchni. Kuchnia oficjalnie zamknięta, foliujemy wszystkie pojemniki i produkty, żeby się nie zepsuły przez noc i mogły być wykorzystane następnego dnia. Wszystko jest umyte i lecimy się przebierać, tylko jeszcze szybkie sprawdzenie czy wszystko jest wyłączone: kuchenki, piekarniki, cyrkulator, okap.... Wolelibyśmy nie spalić kuchni przez noc.

Pomagamy jeszcze na koniec kelnerkom sprzątać, wynosimy śmieci i czas do domu . Światło gaśnie a kuchnia ginie w mroku… dzień był udany, a jutro powtórka.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
3 lata temu
Kto nie powinien być kucharzem?

Dziś postanowiłem trochę rozwinąć wątek zaczęty w artykule 10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza, ponieważ uważam, że powinno się lubić swoją pracę. Warto się zastanowić przed wyborem drogi zawodowej, czy widzisz się w tej branży przez najbliższe kilkanaście lat i mieć świadomość jak wygląda Dz

Damian Rusek
5 lat temu
Kim w kuchni jest szpachlarz

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie. Co to właściwie znac

Damian Rusek
3 lata temu
O której kucharz kończy pracę i dlaczego nie ma na to prostej odpowiedzi?

Kojarzysz ten moment, kiedy zbliża się godzina wyjścia z pracy i wszyscy już ubrani czekają ostatnie minuty przy wyjściu? Kucharze rzadko kiedy mogą liczyć na taki luksus. A dlaczego tak jest, mógł Ci podpowiedzieć artykuł dzień z życia kucharza. Głupio wyrzucić gości To jasne, że kiedy kuchnia jes

Damian Rusek
4 lata temu
Liofilizacja - co to jest i na czym polega

Na co dzień mamy do czynienia z liofilizowanymi produktami, nawet o tym nie wiedząc. Czy pijąc rano kawę rozpuszczalną lub jedząc batonika owocowego zastanawiamy się jakim procesom poddawane są rzeczy w środku? Czasami lepiej nie wiedzieć, ale dziś postaram się przybliżyć ten proces w przystępnym ję

Damian Rusek
3 lata temu
Ciężko o dobrego kucharza

Rynek pracy w gastronomii stale się zmienia i ma różne fale. Najczęściej dzieli się na rynek pracownika lub pracodawcy. Na czym to polega i w którym miejscu jest teraz, postaram się nakreślić w tym artykule. Rynek pracodawcy Był w rozkwicie, kiedy zaczynałem swoją przygodę z kuchnią. Było mnóstwo k

Damian Rusek
2 lata temu
Jak się pracuje na otwartej kuchni

Od kilku lat panuje moda na otwarte kuchnie. Siedząc przy stoliku widzisz co się dzieje koło wydawki, możesz podejść i zobaczyć pracujących kucharzy, a czasem zadać jakieś pytanie. Jest to ciekawa opcja dla gości, ale czy komfortowa dla kucharzy? Pracowałem zarówno na zamkniętych kuchniach, gdzie go

Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy

Damian Rusek
6 lat temu
Po konkursie

Może niektórzy z was wiedzą, że w niedzielę 14 lipca w Gorajcu odbył się konkurs nominowany do Kulinarnego pucharu Polski: “ Smaki Galicji”. A Ci co nie słyszeli właśnie się dowiedzieli ;) I wiecie co? Miałem szczęście w nim uczestniczyć. O co w ogóle chodzi? W tym i w końcówce poprzedniego roku odb

Damian Rusek
3 lata temu
Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugo

Damian Rusek
6 lat temu
Kucharz: artysta, złota rączka, elektryk...

Kucharz... widziałem to w telewizji! Prosty zawód, stoisz przy garnku, mieszasz w nim, potem układasz na talerzu danie ot i cała praca. Ale czy na pewno tak wygląda? No wiadomo, że czasem jest ruch, dużo zamówień, serwis i bieganina. Praca w dużym stresie, ale to wciąż tylko stanie przy garach. Okaz

Damian Rusek
4 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2020 roku

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasz instagram (a jak nie, to teraz jest świetny moment za

Damian Rusek
4 lata temu
Dlaczego kucharze noszą swoje noże?

Pewnie rzuciło Ci się w oczy w różnych programach kulinarnych lub przy okazji pracy w kuchni, że każdy kucharz ma swój prywatny nóż. Co niektórzy nawet całe zestawy noży, których nie wolno dotykać i o które dbają bardziej, niż o własną rodzinę. Wspominałem co nieco o tym w artykule “jak lepiej radzi

Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego zostałem kucharzem

Być może zastanawiasz się (choć pewnie nie), dlaczego w ogóle wybrałem zawód kucharza. W końcu, mimo że oczywiście bardzo to lubię, często da się przeczytać w moich artykułach, że gastronomia jest ciężką pracą, męczącą zarówno fizycznie jak i psychiczne. Pisałem też o tym, że nierzadko w kuchni lądu