2 lata temu

Jak się pracuje na otwartej kuchni

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Od kilku lat panuje moda na otwarte kuchnie. Siedząc przy stoliku widzisz co się dzieje koło wydawki, możesz podejść i zobaczyć pracujących kucharzy, a czasem zadać jakieś pytanie. Jest to ciekawa opcja dla gości, ale czy komfortowa dla kucharzy? Pracowałem zarówno na zamkniętych kuchniach, gdzie gość widzi swoje danie dopiero, jak wyjdzie zza magicznych drzwi kuchni, jak i prawie całkiem otwartych. Odpowiedź jest jedna: to zależy.

Musi być czysto

O ile w zamkniętej kuchni większość sprzętów, stanowisk czy podłogę myje się dokładniej na koniec pracy, a w ciągu dnia tylko z grubsza, na otwartej kuchni, przynajmniej te widoczne z sali miejsca muszą być czyste (albo chociaż sprawiać takie wrażenie). Goście nie mogą, podchodząc do wydawki mieć wrażenia, że miejsce jest brudne a ich dania są przygotowywane w nienajlepszych warunkach. Kucharze pracujący blisko wydawki również powinni utrzymywać wokół siebie względny porządek, oczywiście w miarę możliwości.

Wygląd i zachowanie są ważne

O ile na zamkniętej kuchni kucharzom zdarzy się pracować w podkoszulku i krótkich spodenkach, niekiedy nawet nieogolonym i jeszcze wczorajszym, czy mogli nie prać bluzy po jednym dniu i rozpocząć nowy dzień z widocznymi plamami… to na otwartej kuchni nie ma na to miejsca. Wskazane jest, żeby każdy miał elegancką bluzę kucharską, długie spodnie oraz żeby wszystkie elementy stroju były czyste. Goście muszą wiedzieć, że ich smaczny posiłek przygotowuje schludny, czysty kucharz. Trzeba też zwracać uwagę kiedy na przykład mamy katar, żeby nie używać chusteczek na środku kuchni, albo kiedy złapie nas kaszel, lepiej odejść na tył - tak kucharze czasem muszą przyjść w takim stanie do pracy. Co do zarostu, gościom raczej nie przeszkadza zadbana broda czy wąsy, ale niechlujnie zarośnięta twarz nie prezentuje się najlepiej.

Trzeba przystopować z żartami

Na otwartej kuchni niektóre żarty nie przejdą. Dwuznaczne komentarze do kelnerów czy wzajemne dogryzanie sobie między kucharzami mogą źle brzmieć dla osób nie znających, czy nie rozumiejących poczucia humoru, jakie panuje w kuchni. Tak samo żarty, że jedzenie jak się psuje, to damy kelnerom, bo nie ma co wyrzucać. Pracując na otwartej kuchni, nauczyłem się, żeby zamiast "starszy" produkt mówić "wcześniejszy". Warto również pamiętać, że to dosyć nerwowa i stresująca praca, łatwo o kłótnie i wyzwiska (zdarzały się nawet szarpaniny między bardziej narwanymi kucharzami). W otwartej kuchni lepiej uważać na język. W jednej z restauracji, w których pracowałem (właśnie z otwartą kuchnią), pojawił się kiedyś komentarz brzmiący mniej więcej "siedzieliśmy blisko kuchni. Ku*wy lecące co chwilę z ust kucharzy umilały nam posiłek".

Czy więc źle pracować na takiej kuchni?

Trzeba wziąć pod uwagę preferencje kucharza. Są tacy, dla których nie do przejścia jest przedstawienie się na inne zachowanie lub stresuje ich, kiedy ktoś patrzy na ręce - w takim wypadku praca jest męczarnią. Mnie osobiście to nie robi różnicy, a nawet otwarta kuchnia ma swoje zalety - na przykład wymuszoną dbałość o schludny wygląd i czystą kuchnię - przez wszystkich. Często zdarzają się sytuacje, że ktoś podejdzie zapytać o konkretne danie, podziwia talerze oraz sposób podania, pracę czy robi zdjęcia. Miałem też sytuację, że ludzie podchodzili do wydawki powiedzieć, że jedzenie bardzo smakowało. Miło usłyszeć taki komplement, tym bardziej bezpośrednio, a nie przekazany przez kelnera, daje motywację do jeszcze większych starań. A dla Ciebie praca na otwartej kuchni brzmi jak ciekawa przygoda czy koszmar? Podziel się opinią na naszym Facebooku.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
5 lat temu
Hierarchia w kuchni

Siedzicie czasem w restauracji pełnej gości i zastanawiacie się, ile właściwie osób pracuje w kuchni? Bo mniej więcej wiemy, że jest chef albo jego zastępca… i kto jeszcze? Kilku kucharzy? Na początek jak powinno być W kuchni większości gwiazdkowych restauracji (i tych dobrych, głównie za granicą) p

Damian Rusek
4 lata temu
Wreszcie ruszyliśmy!

15 maja 2021 roku (historyczny dzień!) pojawiło się zielone światło dla polskiej gastronomii. Wreszcie restauracje mogły otworzyć swoje ogródki dla gości - pomijając te zbuntowane, które były otwarte już od kilku miesięcy ;) Można było też wybrać się na spacer bez maseczki, z czego ludzie tłumnie sk

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
4 lata temu
Kucharze nie powinni palić

Temat może Cię zaskoczyć, ale zdecydowana większość kucharzy pali. Przez prawie 10 lat pracy w kilkunastu lokalach, spotkałem dosłownie kilku wolnych od tego nałogu. Ja w swoim życiu nie dotknąłem ani jednego papierosa i osobiście uważam, że jak najwięcej osób, nie tylko kucharzy powinno zrezygnować

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
5 lat temu
Jak koronawirus (SARS-CoV-2) wpływa na gastronomię?

Zakładając, że nie mieszkasz na odludziu i dysponujesz Internetem lub telewizją, prawdopodobnie wiesz co się obecnie dzieje na świecie. Wirus dotarł również do Polski i wszyscy zaczynają panikować. Odwoływane są imprezy masowe i zaleca się zostać w domu. Jak to wpływa na kucharzy i gastronomię? Zapr

Damian Rusek
6 lat temu
Pieniądze czy wiedza?

Wielu młodych kucharzy zadaje sobie to pytanie. Sporym problemem jest często brak znajomości rynku i opinii o konkretnych miejscach. Czasem też wiemy które restauracje są dobre, a w których tylko się dobrze zarabia… dlaczego tak jest? Wiedza jest ważna Zdecydowana większośc pasjonatów kieruje się pr

Damian Rusek
5 lat temu
Dlaczego tylu kucharzy udostępnia dania na instagramie

Masz instagrama? Prawie każdy ma. Jest traktowany praktycznie na równi z facebookiem i mnóstwo osób dzieli się tam relacjami ze swoich podróży czy stylu życia. Na platformie możemy zobaczyć półnagie dziewczyny reklamujące kosmetyki czy bieliznę, piękne samochody, mieszkania, miejsca… i dania. No wła

Damian Rusek
4 lata temu
Co to jest kuchnia fusion

Jeszcze kilka lat temu w Polsce był szał na kuchnię fusion. Otwierało się mnóstwo bardziej lub mniej ekskluzywnych restauracji o takim profilu, które oferowały elementy tej kuchni w swoich daniach, czy nawet w całości na niej bazowały. Ale czy przeciętny Polak wie czym jest kuchnia fusion? Dla wielu

Damian Rusek
8 miesięcy temu
5 moich ulubionych dań

Praktycznie każdy kucharz na wstępie słyszy pytanie “co najbardziej lubisz gotować, masz jakieś ulubione danie?” Nie ma na to zazwyczaj prostej odpowiedzi, bo prawdziwy pasjonat lubi prawie wszystko i z każdego dania potrafi (albo przynajmniej stara się) zrobić dzieło sztuki. O wiele łatwiejsza jest

Damian Rusek
2 lata temu
Gdzie się podziali goście

Wakacje w pełni, upały za oknami, ludzie jeżdżą na urlopy. Normalnie to czas, gdzie kucharze mają pełne ręce roboty, a goście zalewają restaurację. Jednak tym razem jest ich dosyć mało i z tego, co pytałem znajomych kucharzy oraz restauratorów w innych miejscach jest podobnie. Zastanawiam się, skąd

Damian Rusek
5 lat temu
10 znaków, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni

Pewnie każdy, kto pracuje w gastronomii od jakiegoś czasu spotkał się z sytuacją, że warunki były fatalne. Kuchnia zapuszczona, jakość zerowa, czasem mobbing i nastawienie jedynie na zysk. Napiszę o tym w jednym z kolejnych artykułów “kim jest szpachlarz”, a takich restauracji jest niemało. Postanow

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
4 lata temu
Jak lepiej radzić sobie w kuchni

Ten artykuł skierowany jest głównie do młodych kucharzy, zaczynających pracę w zawodzie. Ale nie wykluczam, że nieco bardziej doświadczeni też znajdą w nim kilka przydatnych wskazówek. Przez prawie 10 lat pracy w kuchni miałem okazję stanąć na większości stanowisk i popełniłem prawdopodobnie sporą c

Damian Rusek
5 lat temu
Jak ja nie znoszę kelnerów...

Kucharze i kelnerzy - zupełnie jak psy i koty… czasem słyszymy o tej wzajemnej niechęci, tylko czy tak jest naprawdę? Zdarzają się spięcia, co jest oczywiste przy dynamicznej pracy, w której liczy się czas. Kiedy wyniki naszej pracy częściowo zależą od kogoś innego, łatwo o konfliktowe sytuacje. Po