Wielu młodych kucharzy zadaje sobie to pytanie. Sporym problemem jest często brak znajomości rynku i opinii o konkretnych miejscach. Czasem też wiemy które restauracje są dobre, a w których tylko się dobrze zarabia… dlaczego tak jest?
Wiedza jest ważna
Zdecydowana większośc pasjonatów kieruje się przede wszystkim nauką zawodu i zdobywaniem wiedzy, często kosztem gorszego wynagrodzenia. Z tego powodu szukają pracy w znanych miejscach z dobrą opinią. Zazwyczaj na początku wiąże się to z niską stawką. Warto jednak mieć na uwadzę, że z czasem zwiększając doświadczenie możemy oczekiwać coraz wyższych stawek. Spytacie, dlaczego właściciele znanych restauracji często płacą mniej niż np. w zwykłym barze? Bo... mogą. Wyobraź sobie: masz firmę, która nieźle zarabia, jest znana i codziennie zgłasza się ktoś z cv. Możesz do woli przebierać w pracownikach z różnymi cechami, doświadczeniami i oczekiwaniami finansowymi. Skoro masz wybór, to po co płacić więcej komuś, kto dopiero się uczy?
Nie tylko pieniądze mają wartość
Bierzemy pod uwagę wypłatę i czujemy się niesprawiedliwie... ale czy to właściwe podejście? Wiedza i umiejętności też stanowią wartość! To często na ich podstawie w nowej pracy określane są stawki. Zarabiasz mniej, ale pracujesz na lepszym sprzecie z dobrymi szefami, poznajesz techniki jak z telewizyjnych programów. Masz wokół siebie ludzi, którzy tak samo stale zdobywają nową wiedza i chętnie się nią podzielą. Cenne rady często przydadzą się bardziej niż podwyżka. Wielu chce na start zarabiać tyle co doświadczeni kucharze. Może zanim pobiegniesz, naucz się chodzić?
To dlaczego w barach zarabiają więcej?
To oczywiście nie jest norma, ale bardzo często stawki w stołówkach czy food truckach są zbliżone lub wyższe od tych w lepszych restauracjach, przynajmniej na samym początku kariery. Głównie z powodu oczekiwań. To nie miejsce gdzie można się rozwijać i uczyć, nastawione raczej na masową produkcję jedzenia. Najczęściej jakość i umiejętności nie są tutaj na pierwszym miejscu. Dana osoba ma za zadanie sprawnie wydawać jedzenie. Koszty utrzymania takiego lokalu oraz produkcji dań są niższe, więc właściciel może sobie pozwolić na wyższe stawki, nie tracąc przy tym zysków. Pamiętajmy że cena dania to nie tylko koszt produktów + zysk właściciela, ale też koszt utrzymania pracowników i restauracji.
W takim razie co wybrać?
To kwestia całkowicie indywidualna. Dla mnie osobiście wiedza i doświadczenie są zawsze na pierwszym miejscu. Co z tego, że już na początku weźmiesz pracę za wysoką stawkę, skoro raczej zostaniesz z nią do końca? Nabywając doświadczenia od najmłodszych lat i stale ucząc się czegoś nowego nie ryzykujesz popadnięcia w rutynę, co mogłoby Cię zniechęcić do zawodu. Z czasem możesz sobie pozwolić na wyższe oczekiwania finansowe, a stawka szybko prześcignie tą, która początkowo wydawała się dobra. Może warto poczekać? To już musisz ocenić sam.