5 lat temu

Czy kucharze mają życie prywatne?

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy…

Dobre rady, prośba o ocenę

Jesteś powiedzmy informatykiem. Możesz mieć pewność, że cała rodzina i znajomi w przypadku jakichkolwiek problemów z komputerem od razu się do Ciebie zwrócą. Sam jestem najlepszym przykładem: Damian (mój przyjaciel, a zarazem wspólnik - ten typ zajmujący się stroną, technicznymi rzeczami i tłumaczeniem mi, dlaczego jak klikne w to niebieskie, to wyskakuje mi czerwony napis) regularnie dostaje ode mnie wiadomości w stylu “nie działa, napraw” ;) Nie inaczej jest w życiu kucharza. Często ktoś pyta mnie jak smakuje danie, co poprawić. Niezręczna sytuacja… danie może wymagać powiedzmy minimalnego doprawienia, ale mimo to mi smakuje i wszystko jest w porządku. W takim wypadku lepiej mówić, że brakuje szczypty soli? Dużo w tym przypadku zależy od relacji ale zawsze trzeba się starać delikatnie wyrażać swoje opinie. Regularnie też mam telefony lub wiadomości jak najlepiej coś zrobić w kuchni, czy jak poprawnie ugotować parówki (tak, takie wiadomości też dostaję m.in. od wcześniej wspomnianego Damiana), jednak nie przeszkadza mi to. Miło, że tak wiele osób uważa mnie za swoisty “autorytet” (przynajmniej jeżeli chodzi o gastronomię) na tyle, żeby podążać za moimi wskazówkami. Lubię pomagać i doradzać w sprawach kulinarnych. Między innymi po to powstała ta strona, więc nie krępujcie się napisać na fanpage lub zapisać się do naszego newslettera żeby dowiedzieć się czegoś więcej, niż z samej strony.

Ogarnij mi imprezę

Nie zapominajmy też o cateringach i różnych imprezach. W moim przypadku bliscy zachowują się bardzo w porządku, ponieważ nie oczekują, że to ja będę przygotowywał catering na różne okoliczności. Są sytuację gdzie pomagam w przygotowaniach, co nie jest w żaden sposób kłopotliwe. A kiedy dalsza rodzina lub znajomi potrzebują zorganizowania chociażby urodzin, oferują coś w zamian. Jednak mam znajomych, którzy mają mniej wyrozumiałe otoczenie. Często dalsza rodzina lub znajomi wręcz OCZEKUJĄ, że dla nich zrobi catering, bufet, przy okazji będzie robił za kelnera… i kiedy wspomni o zapłacie są oburzeni. Szanujmy się, przysługi są w porządku, ale w granicach rozsądku i z korzyścią dla obu stron.

Zadanie domowe rośnie razem ze stanowiskiem

O ile liniowy kucharz lub zmianowy poza wyżej wymienionymi czynnikami ma w domu spokój od pracy, to u szefa kuchni lub jego zastępcy sytuacja wygląda nieco inaczej. Poza tym co się dzieje w pracy, trzeba jeszcze ułożyć grafik, wypełnić dokumenty: temperatury, HACCP, sprawdzić listy godzin, martwić się o towar, kiedy w hurtowni czegoś nie ma, ułożyć nową kartę… i oczywiście dochodzą telefony, kiedy coś w kuchni nie gra jak powinno. Na wyższych stanowiskach praktycznie nie ma dni całkiem wolnych i naprawdę trzeba to lubić, żeby normalnie funkcjonować.

Słowem podsumowania

Jak widzicie różnie bywa z tym życiem prywatnym kucharzy. Wiele też zależy od podejścia: jedni mają wszystko gdzieś i po wyjściu z kuchni wyłączają telefon, a inni nawet w domu starają się rozwijać i myślą co jeszcze poprawić w swojej pracy. Jednak jeśli lubimy to, co robimy a gotowanie jest naszą pasją i znajomi nie nadużywają zbyt często znajomości z kucharzem… to mimo wielu obowiązków wciąż możemy się cieszyć urlopami czy dniami wolnymi. W końcu i tak większość z nas przywykła do pracy po co najmniej 200 h w miesiącu ;)

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
4 lata temu
10 akcesoriów, bez których nie wyobrażam sobie pracy w kuchni

Czy masz w swojej firmie ulubione narzędzia czy sprzęty, bez których nie wyobrażasz sobie pracy? U mnie uzbierało się ich sporo, a w tym artykule opiszę 10 najważniejszych. 1. Dobry nóż Nie da się ukryć, że to najważniejsze narzędzie pracy kucharza. Musi być przedłużeniem ręki - wygodny, zawsze ost

Damian Rusek
4 lata temu
Dlaczego kucharze noszą swoje noże?

Pewnie rzuciło Ci się w oczy w różnych programach kulinarnych lub przy okazji pracy w kuchni, że każdy kucharz ma swój prywatny nóż. Co niektórzy nawet całe zestawy noży, których nie wolno dotykać i o które dbają bardziej, niż o własną rodzinę. Wspominałem co nieco o tym w artykule “jak lepiej radzi

Damian Rusek
3 lata temu
5 typów kucharzy, z którymi nie lubię pracować

Na pewno w swojej pracy lub którejś z poprzednich miałeś osoby, na których myśl odechciewało Ci się przychodzić do pracy. Mogło to być spowodowane ich niekompetencją, niewłaściwym podejściem do pracy lub po prostu okropnym charakterem. W swoim życiu zawodowym też spotkałem się z takimi ludźmi, jedna

Damian Rusek
2 lata temu
Wreszcie spędzę Sylwestra w domu

To już pojutrze, pewnie szykujesz się do imprezy Sylwestrowej, żeby świętować Nowy Rok odliczaniem, z kieliszkiem szampana w dłoni. A może spędzisz ten dzień w pracy? U mnie zazwyczaj tak to wyglądało W większości restauracji, w których miałem przyjemność (albo i nie) pracować, organizowana była im

Damian Rusek
9 miesięcy temu
5 rzeczy o których nie wiedziałem, zanim zostałem kucharzem

Idąc do nowej pracy możesz mniej więcej wiedzieć czego się spodziewać, a niektórych rzeczy dowiadywać “w praniu”. Może też być tak, że spodziewasz się zupełnie czegoś innego, niż finalnie zastajesz - i o takich sytuacjach w kuchni dziś sobie porozmawiamy.  Kucharze wcale nie są grubi Widząc uśmiechn

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy

Damian Rusek
5 lat temu
Nie zatrzymuj się w rozwoju

Ostatnio zdarza mi się słyszeć, że częste zmiany pracy nie są zbyt dobre i mogą mnie stawiać w negatywnym świetle. Czy na pewno? To zależy na kogo trafię… ale jednego jestem pewien: źle na nich nie wyjdę. A wam zdarzyło się siedzieć w pracy kolejny dzień czując wypalenie, ze świadomością, że rozwój

Damian Rusek
2 lata temu
Systemy pracy w kuchni

Ciekawi Cię jak pracują kucharze? Albo po prostu zaczynasz swoją karierę w tym zawodzie i chcesz wiedzieć, czego się spodziewać? Częściowo poruszyłem temat w artykule o 5 korzyściach pracy w kuchni, a tutaj postaram się wyczerpać temat. Praca 2/2 Najpopularniejszy system pracy, z jakim spotkałem si

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd

Damian Rusek
5 lat temu
Jak ja nie znoszę kelnerów...

Kucharze i kelnerzy - zupełnie jak psy i koty… czasem słyszymy o tej wzajemnej niechęci, tylko czy tak jest naprawdę? Zdarzają się spięcia, co jest oczywiste przy dynamicznej pracy, w której liczy się czas. Kiedy wyniki naszej pracy częściowo zależą od kogoś innego, łatwo o konfliktowe sytuacje. Po

Damian Rusek
4 lata temu
Noc nie jest od spania

Jak u Was wygląda wieczór? Kolacja, może jakiś film wieczorem dla relaksu… wybija 23-24, kąpiel i do spania? Tak to najczęściej wygląda, w końcu rano trzeba wstać do pracy. Zdaję sobie sprawę, że wiele osób siedzi do późna, być może nawet 2-3 w nocy… ale u kucharzy to zdecydowanie częstsze zjawisko

Damian Rusek
6 lat temu
Pieniądze czy wiedza?

Wielu młodych kucharzy zadaje sobie to pytanie. Sporym problemem jest często brak znajomości rynku i opinii o konkretnych miejscach. Czasem też wiemy które restauracje są dobre, a w których tylko się dobrze zarabia… dlaczego tak jest? Wiedza jest ważna Zdecydowana większośc pasjonatów kieruje się pr

Damian Rusek
4 lata temu
Idź po wiadro fazy

Chyba w każdej branży zdarzają się praktykanci lub młodzi czeladnicy, którym musimy przekazać część swojej wiedzy i nauczyć zawodu. W kuchni dosyć często zdarza się, że przez brak doświadczenia i stres przestają myśleć i ślepo wypełniają polecenia lub co gorsza nie mają wiedzy na jakiś temat, a udaj