4 lata temu

Noc nie jest od spania

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Jak u Was wygląda wieczór? Kolacja, może jakiś film wieczorem dla relaksu… wybija 23-24, kąpiel i do spania? Tak to najczęściej wygląda, w końcu rano trzeba wstać do pracy. Zdaję sobie sprawę, że wiele osób siedzi do późna, być może nawet 2-3 w nocy… ale u kucharzy to zdecydowanie częstsze zjawisko ;)

Głównie przez godziny pracy

Nie da się ukryć, że kiedy nie trzeba wstawać o 7 rano, można sobie pozwolić na dłuższe siedzenie wieczorem. Kolejnym argumentem jest godzina wyjścia z pracy. Standardowy dzień z życia kucharza jak mogliście przeczytać w artykule o tej nazwie, najczęściej zaczyna się w okolicach 10 rano, a kończy między 22-23 (bywa, żę później). Ciężko wracając z domu przed północą położyć się od razu spać. Poza tym gdyby nasz tryb życia wyglądał: praca, sen, praca, sen… to mieszkanie przypominało by dom strachów.

Niektórzy nie zostawiają pracy w restauracji

Po ciężkim dniu trzeba jeszcze posprzątać kuchnię, uzupełnić wszystkie karty temperatur (czyli 2x dziennie o określonych godzinach trzeba sprawdzić temperaturę każdej lodówki i zamrażarki w kuchni, a potem wpisać ją w specjalny zeszyt), sprawdzić zamówienie na kolejny dzień. Szefowie zmiany często po powrocie do domu mają na głowie grafik, przeglądanie oferty od nowych hurtowni, czy opracowanie nowej karty wraz z kosztorysem. Kiedy tu spać?

Kreatywność i ambicja

W dodatku nie zawsze jest czas na poszerzenie horyzontów w pracy. Zazwyczaj dni pełne są ciężkiej pracy i zamówień. W wolnych chwilach ledwo jest czas zjeść cokolwiek (a i to nie zawsze) i dorobić rzeczy, które skończyły się w trakcie dnia. Czas, kiedy nie ma nic do zrobienia ani nawet sprzątania, praktycznie można policzyć na palcach jednej ręki. Jeśli więc chcemy się rozwijać, kombinować i poznawać nowe smaki, opracowywać autorskie dania, najczęściej musimy to robić w domu, poza godzinami pracy. Zazwyczaj szef kuchni nie ma problemu, kiedy ktoś chce przyjść w swój dzień wolny, rozłożyć się gdzieś na boku, żeby nie przeszkadzać i spróbować coś zrobić, ale słowo klucz: “w dniu wolnym”.

Więc nie za dużo tego snu

Oczywiście od każdej reguły są wyjątki. Oczywiście są miejsca (najczęściej w biurowcach), w których pracuje się 8-18 i tyle, więc ma się trochę czasu po południu. Niektórym też udaje się wracając późno zachować stałe godziny snu. Niestety (a może stety, nie narzekam) mnie jeszcze do tego daleko. Śpie minimum koniecznego czasu i zdarzyło mi się nawet w środku nocy wstać, żeby zapisać pomysł na nowy przepis. Po co spać, marnować czas, kiedy jest tyle rzeczy do zrobienia i świat do zdobycia ;)

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
5 lat temu
Od arogancji do pokory

Tak to jest z młodymi: mogą wszystko, chcą podbić świat, wszystko wiedzą najlepiej… potrafią zirytować. Wbrew pozorom to całkiem normalne zjawisko, zwane “Efekt Dunninga-Krugera”, nad którym już dawno prowadzono badania ;) Też przez to przechodziłem, ale u mnie to jeszcze dziwniejszy wykres! Wygląd

Damian Rusek
2 lata temu
Wreszcie spędzę Sylwestra w domu

To już pojutrze, pewnie szykujesz się do imprezy Sylwestrowej, żeby świętować Nowy Rok odliczaniem, z kieliszkiem szampana w dłoni. A może spędzisz ten dzień w pracy? U mnie zazwyczaj tak to wyglądało W większości restauracji, w których miałem przyjemność (albo i nie) pracować, organizowana była im

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Jarzębina - do ogrodu i spiżarni

Jarzębina jest wyjątkowo łatwa w uprawie, a dzięki charakterystycznym owocom i liściom, także wygląda bardzo ładnie. Jarzębina w ogrodzie zawsze wygląda dobrze. Jej naturalną dekoracją są owoce, dojrzewające latem, a pozostające na gałęziach nawet do zimy. Jarzębina, czyli jarząb pospolity (Sorbus

Damian Rusek
2 lata temu
Jak unikać pułapek żywieniowych

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z faktu, że jedzenie wysoko przetworzone może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Takie produkty zawierają zazwyczaj dużo sztucznych dodatków i konserwantów, są także bogate w cukier i tłuszcze, które mogą prowadzić do chorób serc

Damian Rusek
5 lat temu
Kim w kuchni jest szpachlarz

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie. Co to właściwie znac

Damian Rusek
4 lata temu
Kucharze nie powinni palić

Temat może Cię zaskoczyć, ale zdecydowana większość kucharzy pali. Przez prawie 10 lat pracy w kilkunastu lokalach, spotkałem dosłownie kilku wolnych od tego nałogu. Ja w swoim życiu nie dotknąłem ani jednego papierosa i osobiście uważam, że jak najwięcej osób, nie tylko kucharzy powinno zrezygnować

Damian Rusek
4 lata temu
10 akcesoriów, bez których nie wyobrażam sobie pracy w kuchni

Czy masz w swojej firmie ulubione narzędzia czy sprzęty, bez których nie wyobrażasz sobie pracy? U mnie uzbierało się ich sporo, a w tym artykule opiszę 10 najważniejszych. 1. Dobry nóż Nie da się ukryć, że to najważniejsze narzędzie pracy kucharza. Musi być przedłużeniem ręki - wygodny, zawsze ost

Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego zostałem kucharzem

Być może zastanawiasz się (choć pewnie nie), dlaczego w ogóle wybrałem zawód kucharza. W końcu, mimo że oczywiście bardzo to lubię, często da się przeczytać w moich artykułach, że gastronomia jest ciężką pracą, męczącą zarówno fizycznie jak i psychiczne. Pisałem też o tym, że nierzadko w kuchni lądu

Damian Rusek
2 lata temu
5 korzyści z pracy w kuchni

Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, pewnie odnosisz wrażenie, że to ciężka i niewdzięczna praca. Niekiedy taka jest, jak każda, ale też nie chodzę do niej na siłę. Kiedy zaczyna tak być, szukam innej pracy, żeby nie zatrzymywać się w rozwoju. Kuchnia to miejsce, gdzie bez dobrej atmosfer

Damian Rusek
3 lata temu
Trudności w pisaniu grafiku w kuchni

Jeśli zarządzasz zespołem w pracy, bardzo możliwe, że raz w miesiącu musisz napisać im grafik pracy. W niektórych firmach nie ma w tym nic trudnego - ustalone są stałe dni pracy i godziny. Jednak w kuchni układanie grafiku często przypomina sudoku. Praca 2/2, ale czy na pewno? Najpopularniejszym sy

Damian Rusek
4 lata temu
Znowu ta cholerna drukarka...

Zależnie od zawodu, każdy ma w pracy coś, co potrafi doprowadzić go do szału. Zgaduję, że w sklepie to kolejny natrętny klient, kiedy mamy gorszy dzień. Dla policjanta, strażaka czy ratownika medycznego to może być kolejne bezsensowne “zgłoszenie”, w biurze kolejny stos papierów przyniesiony w ostat

Damian Rusek
2 lata temu
Co Wy macie z tymi zmianami w karcie

Pewnie od czasu do czasu bywasz w restauracji, a jeśli jesteś kucharzem, to przypuszczam, że częściej, niż byś chciał. W takim wypadku myślę, że ten artykuł będzie bliski Twojemu sercu. Jednak jeśli nigdy nie pracowałeś w kuchni i chodzisz do restauracji tylko dobrze zjeść, być może ten artykuł jes

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd