2 lata temu

Jak unikać pułapek żywieniowych

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z faktu, że jedzenie wysoko przetworzone może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Takie produkty zawierają zazwyczaj dużo sztucznych dodatków i konserwantów, są także bogate w cukier i tłuszcze, które mogą prowadzić do chorób serca, cukrzycy i otyłości. Z tego artykułu dowiesz się, jak rozpoznać pułapki żywieniowe i uniknąć jedzenia wysoko przetworzonego oraz szkodliwych składników.

Unikaj produktów wysoko przetworzonych

Produkty wysoko przetworzone, takie jak słodycze, chipsy, fast food czy napoje gazowane, zawierają zazwyczaj dużo cukru, tłuszczu i soli w celu przedłużenia ich trwałości i poprawy smaku. Jedzenie tych produktów może doprowadzić Cię do otyłości, chorób serca i cukrzycy. Kiedy jednak je wybierasz, warto sprawdzić etykietę i zwrócić uwagę na listę składników. Najlepiej wybieraj produkty z jak najkrótszą listą składników i unikaj tych, które zawierają dodatkowe substancje chemiczne i sztuczne barwniki. Zamiast tego, warto wybierać produkty naturalne, takie jak owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe i chude białka.

Zwróć uwagę na ilość cukru

Cukier jest obecny w wielu produktach spożywczych, nie tylko w słodyczach. Sprawdzaj zawartość cukru w produktach i wybieraj te, które mają go najmniej. Zamiast słodzonych napojów, warto pić wodę lub herbatę. Kontrolowanie ilości spożywanego cukru jest ważne dla utrzymania zdrowia i uniknięcia pułapek żywieniowych. Warto więc zawsze sprawdzać etykiety produktów spożywczych i wybierać te, które zawierają jak najmniej cukru. Coraz bardziej popularne stają się również napoje typu “zero”, więc dla osób, które mają nieodpartą potrzebę picia dużej ilości słodkich gazowanych napojów może być to zdrowsze rozwiązanie. Czy rzeczywiście jest zdrowsze? Opinie są różne, ciekawe artykuły na ten temat to “Napoje zero zmniejszają apetyt” i “Czemu nie kupuję produktów aspartame-free”.

Unikaj tłuszczów nienasyconych z grupy trans

To rodzaj tłuszczów, które są przetwarzane chemicznie, aby uzyskać określone właściwości, takie jak dłuższy okres przydatności do spożycia czy lepszą konsystencję. Są one szkodliwe dla zdrowia, ponieważ podnoszą poziom "złego" cholesterolu LDL i obniżają poziom "dobrego" cholesterolu HDL, co zwiększa ryzyko chorób serca i innych schorzeń. Tłuszcze trans są szkodliwe dla zdrowia i zwiększają ryzyko chorób serca. Są one obecne w produktach wysoko przetworzonych, takich jak fast food, chipsy, ciastka i margaryna. Zamiast nich zaleca się spożywanie tłuszczów nasyconych w umiarkowanych ilościach oraz tłuszczów nienasyconych z grupy omega-3 i omega-6, które można znaleźć w rybach, orzechach, nasionach i olejach roślinnych.

Unikaj produktów z wysoką zawartością soli

Zbyt duża ilość soli w diecie, może prowadzić do wzrostu ciśnienia krwi i chorób serca. Zwracaj uwagę na zawartość soli w produktach spożywczych i wybieraj te, które zawierają jak najmniej soli. Warto unikać gotowych sosów, marynat i dań gotowych, ponieważ często zawierają one dużo soli (a czasem zdecydowanie za dużo). Lepiej przygotowywać dania samemu, aby mieć kontrolę nad ilością soli.

Wybieraj produkty naturalne i świeże

Produkty naturalne są zdrowsze i zawierają więcej składników odżywczych niż produkty wysoko przetworzone. Witaminy, minerały i inne składniki odżywcze obecne w świeżych owocach, warzywach, mięsie i rybach są bardziej stabilne i łatwiej przyswajalne przez organizm niż w przypadku produktów przetworzonych. Ponadto, produkty świeże często zawierają mniej substancji chemicznych, takich jak konserwanty, barwniki i sztuczne aromaty, które mogą szkodzić zdrowiu w dłuższej perspektywie. Produkty świeże są także często mniej obciążone solą i cukrem niż produkty przetworzone, co jest szczególnie ważne dla osób, które chcą zmniejszyć ilość soli i cukru w swojej diecie. Niestety produkty takie mają krótszą datę przydatności ale i tak warto unikać gotowych dań i przetworzonej żywności, a zamiast tego przygotowywać posiłki samemu, używając naturalnych składników.

Jedz regularnie i zdrowo

Jedzenie regularne i zdrowe jest ważne dla zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia, zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Warto o to dbać z kilku powodów:

Dzięki temu dostarczasz organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych - regularne i zdrowe odżywianie zapewnia organizmowi odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Utrzymujesz prawidłową wagę ciała. Poprawiasz funkcjonowanie mózgu Zmniejsza się ryzyko chorób takich jak choroby serca, cukrzyca, otyłość, choroby układu pokarmowego, a nawet niektóre rodzaje nowotworów. Poprawia się Twoje samopoczucie oraz ilość energii i wydajności, co ma wpływ na ogólną jakość życia.

Podsumowanie

Unikanie jedzenia wysoko przetworzonego i szkodliwych składników jest ważne dla zdrowia. Warto zwracać uwagę na etykiety produktów spożywczych - w ten sposób możesz poznać skład i wartości odżywcze produktów oraz wybrać te, które są najzdrowsze. Najlepiej wybieraj produkty, które zawierają jak najmniej sztucznych dodatków i konserwantów. Zwróć też uwagę na wielość porcji, ponieważ zbyt duża ilość jedzenia może prowadzić do nadwagi i otyłości. Dobrym sposobem na kontrolowanie wielkości porcji jest jedzenie w mniejszych talerzach oraz wykorzystywanie mniejszych naczyń. Jednocześnie stawiaj na regularne, zdrowe posiłki, aby utrzymać dobry stan zdrowia i uniknąć pułapek żywieniowych.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
4 lata temu
Noc nie jest od spania

Jak u Was wygląda wieczór? Kolacja, może jakiś film wieczorem dla relaksu… wybija 23-24, kąpiel i do spania? Tak to najczęściej wygląda, w końcu rano trzeba wstać do pracy. Zdaję sobie sprawę, że wiele osób siedzi do późna, być może nawet 2-3 w nocy… ale u kucharzy to zdecydowanie częstsze zjawisko

Damian Rusek
5 lat temu
Wegetarianinie strzeż się parmezanu!

Moda na bycie vege ma się dobrze i coraz więcej osób rezygnuje całkowicie lub częściowo ze spożywania mięsa. W obecnych czasach to żaden problem, gdyż mamy mnóstwo składników roślinnych, którymi możemy zastąpić potrzebne nam białka czy tłuszcze zwierzęce. Wegetarianie często sięgają po soję lub sery

Damian Rusek
2 lata temu
Z jakimi wyzwaniami kucharze mierzą się w pracy

Praca kucharza to dynamiczne i wymagające zajęcie, do którego potrzeba nie tylko kulinarnych umiejętności, ale także wytrzymałości fizycznej i psychicznej. Choć gastronomia zazwyczaj jest naszą pasją, niektóre aspekty tej pracy mogą stanowić prawdziwe wyzwanie. W tym artykule postanowiłem opowiedzie

Damian Rusek
2 lata temu
Kucharze piją strasznie dużo kawy

Dlaczego kucharze piją tak dużo kawy w pracy? Jako kucharz myślę, że kawa jest jednym z najważniejszych napojów, które pomagają mi przetrwać długie godziny w kuchni. Zazwyczaj pijemy w pracy po dwie lub trzy kawy i to w dużych szklankach. Z tego artykułu dowiesz się dlaczego. Kawa pobudza (zazwycza

Damian Rusek
5 miesięcy temu
Jedzenie dla mózgu, czyli 5 składników na lepsza pamięć

Wielu myśli, że zapamiętywanie to wyłącznie kwestia treningu – powtarzanie, robienie notatek, zapisywanie w kalendarzu. Ale pracując z żywnością i poznając skład chemiczny składników, z których tworzę dania, zdałem sobie sprawę, że to, co jemy, również ma ogromny wpływ na to, jak działa nasz mózg. P

Damian Rusek
2 lata temu
7 warzyw, które wzbogacą Twoją dietę

To, co jemy, odgrywa kluczową rolę w naszym zdrowiu, a wybór odpowiednich składników odżywczych może znacząco wpłynąć na jakość naszego życia. W czasach, gdzie mięso często dominuje w naszych posiłkach, dobrze jest nie zapominać o warzywach. Są one nie tylko źródłem pysznych smaków, ale także niezbę

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w

Damian Rusek
5 lat temu
Hierarchia w kuchni

Siedzicie czasem w restauracji pełnej gości i zastanawiacie się, ile właściwie osób pracuje w kuchni? Bo mniej więcej wiemy, że jest chef albo jego zastępca… i kto jeszcze? Kilku kucharzy? Na początek jak powinno być W kuchni większości gwiazdkowych restauracji (i tych dobrych, głównie za granicą) p

Damian Rusek
9 miesięcy temu
5 rzeczy o których nie wiedziałem, zanim zostałem kucharzem

Idąc do nowej pracy możesz mniej więcej wiedzieć czego się spodziewać, a niektórych rzeczy dowiadywać “w praniu”. Może też być tak, że spodziewasz się zupełnie czegoś innego, niż finalnie zastajesz - i o takich sytuacjach w kuchni dziś sobie porozmawiamy.  Kucharze wcale nie są grubi Widząc uśmiechn

Damian Rusek
11 miesięcy temu
Komunijne szaleństwo

Już połowa maja, a ja tracę poczucie czasu. Wszystko przez wszechobecne w tym okresie komunie, które nie oszczędzają kucharzy. Często jest to dużo imprez w ten sam dzień, o tej samej porze - w  końcu menadżerowie i sprzedawcy muszą maksymalizować zyski, prawda?, jednak bywa, że jest tego zbyt dużo n

Damian Rusek
3 lata temu
Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugo

Damian Rusek
4 lata temu
Święta: odpoczynek z rodziną, czy więcej pracy?

Dopiero minęły Święta Wielkanocne, pewnie masz jeszcze sporo jedzenia w lodówce i odpoczywasz po ugoszczeniu rodziny (oczywiście w przypadku gdy spotkaliście się w święta). Jeśli wszystkie przygotowania są na Twojej głowie, pewnie odczuwasz zmęczenie po przyjęciu takiej ilości osób. A może masz w ro