4 lata temu

Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z dbałością o detale. W tym artykule znajdziesz odpowiedzi.

Po pierwsze dobre przygotowanie

Kiedy restauracja jest otwarta od 12, to kucharze zazwyczaj już od 9-10 rano są w pracy. Trzeba przyjąć dostawy, sprawdzić stan lodówek i przygotować wszystko. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule Dzień z życia kucharza . Każdy produkt, który przyjeżdża musi być sprawdzony pod kątem świeżości, jakości i daty do spożycia. Później trzeba to wszystko poukładać zgodnie z zasadą FIFO (ang. first in first out) - czyli nowe produkty do tyłu, a te, które już tam były lądują jako pierwsze do wzięcia). Każdy sprawdza braki na swoim stanowisku i przygotowuje sobie półprodukty do pracy… i przy okazji kawę, dużo kawy.

Sporo rzeczy musi być pokrojone wcześniej

Zazwyczaj wszystkie mięsa są oczyszczone wcześniej z niejadalnych części i pokrojone zgodnie ze standardem - mają wyglądać tak samo i ważyć tyle samo. Muszą też być wcześniej zamarynowane (jeśli oczywiście nie są doprawiane tylko solą i pieprzem pod koniec) i przygotowane w lodówce podręcznej. W momencie jak mięso będzie potrzebne, kucharz musi tylko wrzucić mięso na patelnie lub do pieca, oszczędzając sporo czasu na jego przygotowanie.

Nie inaczej jest na stanowisku sałatkowym. Sałaty muszą być wcześniej dokładnie umyte i porwane. Wszystkie dodatki i sosy przygotowane wcześniej. Kiedy ktoś zamówi sałatkę, nam pozostaje tylko nałożyć pokrojone składniki, polać sosem i udekorować. Wydawkowy też większość dekoracji i elementów wykończenia dania przygotowuje wcześniej.

Identycznie sprawa tyczy się deserów. Ciasta są upieczone wcześniej, nierzadko też pokrojone na kawałki. Wszelkie kremy czy musy przyszykowane tylko do nałożenia. To samo z dekoracjami i owocami. Serwis z założenia powinien być pozbawiony wszelkich niepotrzebnych czynności.

Żadnych “pustych przebiegów”

Czyli tak zwanego niepotrzebnego chodzenia. Idziesz po coś do chłodni, to przy okazji spytaj, czy ktoś jeszcze czegoś przypadkiem nie potrzebuje. Trzeba pracować zespołowo i pomagać sobie. Ktoś się szybciej wyrobił to odciąża tego, który ma więcej pracy. W końcu gość ma dostać całe danie przygotowane, a nie tylko jego część. Trzeba cały czas myśleć kilka czynności w przód. Zazwyczaj kucharz przygotowując coś wie już, jakie 3-4 następne rzeczy będzie robił. Musi też brać pod uwagę długość przygotowania, żeby maksymalnie wykorzystać czas. To oczywiste, że najpierw wstawia się zupy i sosy, w czasie kiedy się gotują można zrobić marynowane lub czasochłonne rzeczy, a na końcu drobiazgi, które da się szybko pokroić. Nie da się ukryć, że często kucharz mając 5 minut stoi przed dylematem: iść do toalety, zapalić, czy coś przygotować. Dobrze, że ja nie palę… mogę w tym czasie coś sobie przygotować ;)

Kluczowy jest dobry lider i podział obowiązków

Największa odpowiedzialność spoczywa na barkach szefa zmiany, który stoi na wydawce. On organizuje pracy kuchni, rozdziela zadania i decyduje które dania mają wyjść razem. Jego zadaniem jest idealne zgranie całego zespołu, żeby każdy element dania był gotowy w tym samym czasie. Nie zapominajmy również o komunikacji z salą, bo bardzo dużo zależy od kompetentnego kelnera, który powie kiedy przygotować kolejne danie, sprawnie zabierze danie zanim zdąży wystygnąć i zadba o gościa. Tak samo szef zmiany musi się dobrze dogadywać z kelnerami i nie wyrzucać im wszystkich dań naraz.

Tylko tyle i aż tyle

Mam nadzieję, że dzięki temu masz już większe pojęcie jak wygląda praca w restauracyjnej kuchni i udało mi się odpowiedzieć na najważniejsze pytania. Oczywiście nie zawsze działa to tak “podręcznikowo” - wiadomo, że ktoś może mieć gorszy dzień, nie wyrobić się z czymś, przypalić i tak dalej. Najważniejsze jest, żeby wyjść z tego obronną ręką, a gość ma być w pełni usatysfakcjonowany wizytą i posiłkiem. Zdarzy się, że będzie potrzebna dobra szpachla ale finalnie obie strony będą zadowolone.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
4 lata temu
Questy poboczne w gastronomii

Zdarza Ci się grywać w gry RPG? Tam często zdarza się sytuacja, że musisz przejść z punktu A do punktu B robiąc coś, ale po drodze spotka Cię tyle aktywności, że misja przewidziana na 10 minut zmienia się w kilka godzin gry. Może zaskoczy Cię, że w kuchni takie rzeczy też mają miejsce (i to bardzo c

Damian Rusek
5 lat temu
Jak koronawirus (SARS-CoV-2) wpływa na gastronomię?

Zakładając, że nie mieszkasz na odludziu i dysponujesz Internetem lub telewizją, prawdopodobnie wiesz co się obecnie dzieje na świecie. Wirus dotarł również do Polski i wszyscy zaczynają panikować. Odwoływane są imprezy masowe i zaleca się zostać w domu. Jak to wpływa na kucharzy i gastronomię? Zapr

Damian Rusek
5 lat temu
Wiem że zamykacie za 10 minut, to żeby wam nie robić problemu zamówie na wynos

Jeśli pracujecie w gastronomii lub w sklepie, na pewno znacie te sytuacje. 10 minut do zamknięcia, Wy już odsprzątani, przebrani, przebieracie nogami odliczając czas do wyjścia… i wchodzi ON - klient idealny pytając, czy jeszcze czynne. Co wtedy robisz? A co masz zrobić, “oczywiście, zapraszamy”. T

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
2 lata temu
Systemy pracy w kuchni

Ciekawi Cię jak pracują kucharze? Albo po prostu zaczynasz swoją karierę w tym zawodzie i chcesz wiedzieć, czego się spodziewać? Częściowo poruszyłem temat w artykule o 5 korzyściach pracy w kuchni, a tutaj postaram się wyczerpać temat. Praca 2/2 Najpopularniejszy system pracy, z jakim spotkałem si

Damian Rusek
4 lata temu
Noc nie jest od spania

Jak u Was wygląda wieczór? Kolacja, może jakiś film wieczorem dla relaksu… wybija 23-24, kąpiel i do spania? Tak to najczęściej wygląda, w końcu rano trzeba wstać do pracy. Zdaję sobie sprawę, że wiele osób siedzi do późna, być może nawet 2-3 w nocy… ale u kucharzy to zdecydowanie częstsze zjawisko

Damian Rusek
2 lata temu
Wreszcie spędzę Sylwestra w domu

To już pojutrze, pewnie szykujesz się do imprezy Sylwestrowej, żeby świętować Nowy Rok odliczaniem, z kieliszkiem szampana w dłoni. A może spędzisz ten dzień w pracy? U mnie zazwyczaj tak to wyglądało W większości restauracji, w których miałem przyjemność (albo i nie) pracować, organizowana była im

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd

Damian Rusek
2 lata temu
Kucharze piją strasznie dużo kawy

Dlaczego kucharze piją tak dużo kawy w pracy? Jako kucharz myślę, że kawa jest jednym z najważniejszych napojów, które pomagają mi przetrwać długie godziny w kuchni. Zazwyczaj pijemy w pracy po dwie lub trzy kawy i to w dużych szklankach. Z tego artykułu dowiesz się dlaczego. Kawa pobudza (zazwycza

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
3 lata temu
Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugo

Damian Rusek
5 lat temu
Jak ja nie znoszę kelnerów...

Kucharze i kelnerzy - zupełnie jak psy i koty… czasem słyszymy o tej wzajemnej niechęci, tylko czy tak jest naprawdę? Zdarzają się spięcia, co jest oczywiste przy dynamicznej pracy, w której liczy się czas. Kiedy wyniki naszej pracy częściowo zależą od kogoś innego, łatwo o konfliktowe sytuacje. Po

Damian Rusek
2 lata temu
Z jakimi wyzwaniami kucharze mierzą się w pracy

Praca kucharza to dynamiczne i wymagające zajęcie, do którego potrzeba nie tylko kulinarnych umiejętności, ale także wytrzymałości fizycznej i psychicznej. Choć gastronomia zazwyczaj jest naszą pasją, niektóre aspekty tej pracy mogą stanowić prawdziwe wyzwanie. W tym artykule postanowiłem opowiedzie

Damian Rusek
2 lata temu
Jak unikać pułapek żywieniowych

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z faktu, że jedzenie wysoko przetworzone może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Takie produkty zawierają zazwyczaj dużo sztucznych dodatków i konserwantów, są także bogate w cukier i tłuszcze, które mogą prowadzić do chorób serc