4 lata temu

Questy poboczne w gastronomii

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Zdarza Ci się grywać w gry RPG? Tam często zdarza się sytuacja, że musisz przejść z punktu A do punktu B robiąc coś, ale po drodze spotka Cię tyle aktywności, że misja przewidziana na 10 minut zmienia się w kilka godzin gry. Może zaskoczy Cię, że w kuchni takie rzeczy też mają miejsce (i to bardzo często!).

Przynieś mi więcej pokrojonej cebuli

Banalne, prawda? Po prostu idziesz sobie do chłodni, bierzesz wiaderko i… okazuje się puste. No dobra, trudno, trzeba ją szybko pokroić. Trzeba tylko znaleźć cebulę… i ją obrać. No dobra, teraz trzeba tylko ja przynieść na blat, zorganizować sobie deskę i nóż, poszukać czystego pojemnika… i możemy zaczynać obieranie a potem krojenie cebuli, którą tylko mieliśmy przynieść z chłodni.

Zmiel mięso

Kolejna prosta rzecz: idziesz do chłodni, bierzesz mięso, wrzucasz do maszyny i włączasz… chciałbyś. A co, gdybym Ci powiedział, że zastaniesz maszynę nieumytą i zaschniętą, że samo rozkręcenie jej i zaniesienie części do umycia graniczy z cudem? A gdy w końcu się to uda i zaczniesz ją skręcać to okaże się, że brakuje ważnej części i oczywiście nikt jej nie widział. Więc podróżniku wyruszasz na wielką przygodę w poszukiwaniu artefaktu. Bez niego nie popchniesz fabuły dalej ;)

Wstaw zupę (lub cokolwiek)

Łatwizna! Wystarczy znaleźć sobie garnek, deskę, coś do krojenia, przynieść wszystkie składniki…. no właśnie tu pojawia się problem. Bo może się okazać, że jednego z ważnych składników nie ma w magazynie. Powodów może być wiele: nie przyjechał z resztą zamówienia, ktoś zapomniał zamówić, zjadł go szczur lub wygłodzony kelner (w sumie na jedno wychodzi) albo leżał tak długo, że wyrosły mu nogi i sobie poszedł. Wtedy nie pozostaje nic innego jak ubrać kurtkę, iść na bar po pieniądze i udać się do najbliższego sklepu w poszukiwaniu tajemniczego składnika!

Czasem dodatkowe zadanie wynika z niezdarności

Załóżmy na chwilę, że masz przynieść powiedzmy jakiś sos i nawet jest w chłodni. Jesteś młodym kucharzem i niosąc go potykasz się o swoje ego (jeśli czytałeś od arogancji do pokory, to wiesz o czym mówię). Korytarz wygląda jak pole bitwy: wszystko w sosie, łącznie ze ścianami i sufitem, wszystkie rzeczy na regale obok poplamione a ty obolały słyszysz z kuchni szefa “co z tym sosem kurwa?!” “czy mógłbyś się odrobinę pospieszyć drogi kolego?”. No co zrobisz, nic nie zrobisz, z prędkością światła wstawiasz nowy (przy odrobinie szczęścia jeśli jesteś dobrym szpachlarzem zajmie Ci to tylko chwilę i nie położysz serwisu), potem pozostaje już tylko posprzątać wszystko co się wylało. Brzmi jak robota na kolejną godzinę.

Im jesteś młodszy, tym więcej się nabiegasz

Zaczynasz drogę kulinarną i nie licząc zmywających, w kuchni niżej od Ciebie w kuchennej hierarchii jest tylko nóż, którym kroisz i możesz się spodziewać wielu zadań naraz. Szef zleci Ci zaszczytne zadanie zrobienia czegoś, wracasz na stanowisko, a tam inny starszy kucharz prosi Cię, żebyś coś w międzyczasie przygotował, akurat wyszło zamówienie, więc musisz się nim zająć no i koledze obok akurat coś się skończyło, więc wysyła Cię po to do chłodni. Młody nie ma lekko, ale to buduje charakter.

To tylko kilka przykładów

A znalazłoby się ich więcej. Artykuł jest humorystyczny i nie ma na celu narzekania na straszny los młodego kucharza, w końcu każdy swój krzyż dźwigać musi. Im większe doświadczenie w zawodzie, tym mniej takich “niespodzianek” nas zaskoczy i wiemy jak z nich wyjść obronną ręką. No bo w końcu na odpowiednim poziomie żaden BOSS nam nie straszny ;)

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego zostałem kucharzem

Być może zastanawiasz się (choć pewnie nie), dlaczego w ogóle wybrałem zawód kucharza. W końcu, mimo że oczywiście bardzo to lubię, często da się przeczytać w moich artykułach, że gastronomia jest ciężką pracą, męczącą zarówno fizycznie jak i psychiczne. Pisałem też o tym, że nierzadko w kuchni lądu

Damian Rusek
4 lata temu
Jak lepiej radzić sobie w kuchni

Ten artykuł skierowany jest głównie do młodych kucharzy, zaczynających pracę w zawodzie. Ale nie wykluczam, że nieco bardziej doświadczeni też znajdą w nim kilka przydatnych wskazówek. Przez prawie 10 lat pracy w kuchni miałem okazję stanąć na większości stanowisk i popełniłem prawdopodobnie sporą c

Damian Rusek
5 lat temu
Kim w kuchni jest szpachlarz

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie. Co to właściwie znac

Damian Rusek
5 lat temu
Wiem że zamykacie za 10 minut, to żeby wam nie robić problemu zamówie na wynos

Jeśli pracujecie w gastronomii lub w sklepie, na pewno znacie te sytuacje. 10 minut do zamknięcia, Wy już odsprzątani, przebrani, przebieracie nogami odliczając czas do wyjścia… i wchodzi ON - klient idealny pytając, czy jeszcze czynne. Co wtedy robisz? A co masz zrobić, “oczywiście, zapraszamy”. T

Damian Rusek
4 lata temu
Idź po wiadro fazy

Chyba w każdej branży zdarzają się praktykanci lub młodzi czeladnicy, którym musimy przekazać część swojej wiedzy i nauczyć zawodu. W kuchni dosyć często zdarza się, że przez brak doświadczenia i stres przestają myśleć i ślepo wypełniają polecenia lub co gorsza nie mają wiedzy na jakiś temat, a udaj

Damian Rusek
5 lat temu
Nie zatrzymuj się w rozwoju

Ostatnio zdarza mi się słyszeć, że częste zmiany pracy nie są zbyt dobre i mogą mnie stawiać w negatywnym świetle. Czy na pewno? To zależy na kogo trafię… ale jednego jestem pewien: źle na nich nie wyjdę. A wam zdarzyło się siedzieć w pracy kolejny dzień czując wypalenie, ze świadomością, że rozwój

Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
3 lata temu
Trudności w pisaniu grafiku w kuchni

Jeśli zarządzasz zespołem w pracy, bardzo możliwe, że raz w miesiącu musisz napisać im grafik pracy. W niektórych firmach nie ma w tym nic trudnego - ustalone są stałe dni pracy i godziny. Jednak w kuchni układanie grafiku często przypomina sudoku. Praca 2/2, ale czy na pewno? Najpopularniejszym sy

Damian Rusek
3 lata temu
Bezcenna klimatyzacja - czemu warto mieć klimę w kuchni

Po kilku upalnych dniach zrobiło się chłodno. Jednak według prognoz pogody, mają znów wrócić nawet 40-stopniowe upały. Oznacza to mniej więcej, że w kuchni przy piecu będzie drugie tyle. No może przesadziłem… ale czy na pewno? Nawet w zimie nie ma lekko Temperatury w kuchni mogą osiągać naprawdę zaw

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
7 miesięcy temu
5 osób z którymi możesz mieć konflikt w kuchni

Restauracja to stresujące miejsce pracy, wymagające od Ciebie pewnej sprawności fizycznej, ale też mocnego charakteru, który poradzi sobie z ciągłym napięciem i nerwami. W tej branży pracują najróżniejsze osoby, często z różnych środowisk i z różnymi historiami. Robiąc błąd, często możesz wpłynąć ne