5 lat temu

Kim w kuchni jest szpachlarz

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie.

Co to właściwie znaczy?

Najprościej ujmując: “zaszpachlować” to znaczy podać coś niespełniającego standardów w taki sposób, żeby nikt się nie zorientował. Oczywiście nie zawsze musi to oznaczać coś złego. Zdarza się, że coś nie wyjdzie tak jak chcemy (na przykład coś nie zastygnie bo było za mało żelatyny a danie trzeba podać). W takiej sytuacji mamy gości czekających na jedzenie, dobry w smaku deser, tylko w innej formie niż chcieliśmy. Mamy go wyrzucić? O wiele lepiej zrobić z niego mus czy krem i wszyscy będą zadowoleni (a przynajmniej taką mamy nadzieję).

Istnieje też zła strona szpachlowania

Niestety istnieją restauracje w których największy nacisk kładzie się na zyski i brak strat (co w samym założeniu nie jest takie złe), nawet kosztem jakości (co już nie powinno mieć miejsca). Mięso już trochę leży i zaczyna śmierdzieć? To trzeba umyć, więcej mocnych przypraw jak czosnek i chilli, jakaś panierka albo do gulaszu i kto się zorientuje? Sos się rozwarstwia lub zupa ścięła? Na ratunek przychodzi mąka, którą można wszystko zagęścić, zmiksować, przecedzić przez sito i mamy gładki sosik lub krem. Czy to dobry sposób na ratowanie? Jeśli nie ma się wyjścia i co ważniejsze nie ucierpi na tym nasz gość oraz jakość dania to jakoś przejdzie, ale w innym wypadku najlepiej zrobić od nowa - prawidłowo a gości oczekujących na swoje zamówienie wynagrodzić za dodatkowe oczekiwanie. Istnieje też najgorszy rodzaj właścicieli restauracji/szefów kuchni, którzy podają zwykłe gówno i sami dobrze o tym wiedzą. Mowa już nie tylko o drobiazgach, ale o podawaniu zważonych sosów, rozpłyniętych deserów, roztopionych lodów, nieświeżego mięsa... Nie rozumiem podejścia “najwyżej damy rabat” albo “przyjdą inni”.

Skoro jest zła strona, to dobra też

Jak wspomniałem na początku, umiejętnym zaszpachlowaniem można uratować danie (a niekiedy nawet cały serwis). Kiedy jesteśmy na konkursie kulinarnym i stawka jest wysoka a czas ograniczony, nie możemy zaczynać wszystkiego od nowa (a już na pewno nie poddać się i odpuścić). Wtedy często kreatywność i umiejętne uratowanie sytuacji jest dodatkowo punktowane. Możemy też mieć na przykład mięso, które jest za kruche i rozpada się przy krojeniu. Jeśli mieliśmy w planie podać ładne plastry a nie ma szans na pieczenie od nowa, pozostaje zmienić sposób podania i przykryć niedoskonałości dekoracją.

Słowem podsumowania

Czy w takim razie “szpachla” w kuchni jest zła? To zależy. Kucharze, którzy nie przejmują się jakością i podają byle co, są nazywani szpachlarzami przez kolegów z branży. Ale umiejętne uratowanie dania świadczy o kreatywności i doświadczeniu. W branży mówi się, że dobrą szpachlę też trzeba umieć zrobić. Nie zdajecie sobie sprawy ile razy wasze danie trzeba było reanimować, a finalnie wychodziliście z restauracji zachwyceni. Tak więc we wszystkim trzeba mieć umiar i pilnować, żeby nasze dania były jak najbliższe ideału ;)

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
5 lat temu
10 znaków, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni

Pewnie każdy, kto pracuje w gastronomii od jakiegoś czasu spotkał się z sytuacją, że warunki były fatalne. Kuchnia zapuszczona, jakość zerowa, czasem mobbing i nastawienie jedynie na zysk. Napiszę o tym w jednym z kolejnych artykułów “kim jest szpachlarz”, a takich restauracji jest niemało. Postanow

Damian Rusek
4 lata temu
Co to jest Michelin

Obije się czasem o uszy, że jakaś restauracja dostała gwiazdkę Michelin, tylko co to właściwie znaczy? Tak w dużym skrócie jest to najbardziej prestiżowa nagroda w gastronomii, przyznawana za walory smakowe, w trójstopniowej (gwiazdkowej) skali. Wielu szefów kuchni marzy, aby jego restauracja zna

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
5 lat temu
Jak ja nie znoszę kelnerów...

Kucharze i kelnerzy - zupełnie jak psy i koty… czasem słyszymy o tej wzajemnej niechęci, tylko czy tak jest naprawdę? Zdarzają się spięcia, co jest oczywiste przy dynamicznej pracy, w której liczy się czas. Kiedy wyniki naszej pracy częściowo zależą od kogoś innego, łatwo o konfliktowe sytuacje. Po

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd

Damian Rusek
4 lata temu
Dlaczego kucharze noszą swoje noże?

Pewnie rzuciło Ci się w oczy w różnych programach kulinarnych lub przy okazji pracy w kuchni, że każdy kucharz ma swój prywatny nóż. Co niektórzy nawet całe zestawy noży, których nie wolno dotykać i o które dbają bardziej, niż o własną rodzinę. Wspominałem co nieco o tym w artykule “jak lepiej radzi

Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy

Damian Rusek
4 lata temu
Questy poboczne w gastronomii

Zdarza Ci się grywać w gry RPG? Tam często zdarza się sytuacja, że musisz przejść z punktu A do punktu B robiąc coś, ale po drodze spotka Cię tyle aktywności, że misja przewidziana na 10 minut zmienia się w kilka godzin gry. Może zaskoczy Cię, że w kuchni takie rzeczy też mają miejsce (i to bardzo c

Damian Rusek
2 lata temu
5 korzyści z pracy w kuchni

Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, pewnie odnosisz wrażenie, że to ciężka i niewdzięczna praca. Niekiedy taka jest, jak każda, ale też nie chodzę do niej na siłę. Kiedy zaczyna tak być, szukam innej pracy, żeby nie zatrzymywać się w rozwoju. Kuchnia to miejsce, gdzie bez dobrej atmosfer

Damian Rusek
5 lat temu
Hierarchia w kuchni

Siedzicie czasem w restauracji pełnej gości i zastanawiacie się, ile właściwie osób pracuje w kuchni? Bo mniej więcej wiemy, że jest chef albo jego zastępca… i kto jeszcze? Kilku kucharzy? Na początek jak powinno być W kuchni większości gwiazdkowych restauracji (i tych dobrych, głównie za granicą) p

Damian Rusek
4 lata temu
Co to znaczy położyć serwis?

Pewnie zdarzyło Ci się być na imprezie w restauracji (a może nawet organizować ją) i nie wszystko szło zgodnie z planem. Może kelner wylał na kogoś kawę, desery pojawiły się z opóźnieniem, albo… w ogóle się nie pojawiły? A to znaczy, że ktoś w kuchni położył serwis ;) Więc co to znaczy “położyć serw

Damian Rusek
6 lat temu
Temperowanie czekolady

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego rzeczy w cukierniach polane czekoladą tak się błyszczą, a czekolada nie rozpuszcza się od razu w palcach? To zasługa temperowania jej. Warto wykonać tę czynność w domu, kiedy planujemy zrobić coś z czekolady. Zacznijmy jednak od tego co się stanie, jeśli nie zate

Damian Rusek
6 lat temu
Zmieniłem pracę

W życiu większości z nas przychodzi czasem taki moment (a jeśli pracujesz w gastronomii, może on przychodzić wyjątkowo często), kiedy trzeba zmienić pracę. Jestem właśnie na tym etapie i chciałbym się podzielić doświadczeniami. Nic nowego W swojej karierze już niejednokrotnie zmieniałem kuchnię. Zaz

Damian Rusek
2 lata temu
Z jakimi wyzwaniami kucharze mierzą się w pracy

Praca kucharza to dynamiczne i wymagające zajęcie, do którego potrzeba nie tylko kulinarnych umiejętności, ale także wytrzymałości fizycznej i psychicznej. Choć gastronomia zazwyczaj jest naszą pasją, niektóre aspekty tej pracy mogą stanowić prawdziwe wyzwanie. W tym artykule postanowiłem opowiedzie