5 lat temu

Jak ja nie znoszę kelnerów...

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Kucharze i kelnerzy - zupełnie jak psy i koty… czasem słyszymy o tej wzajemnej niechęci, tylko czy tak jest naprawdę? Zdarzają się spięcia, co jest oczywiste przy dynamicznej pracy, w której liczy się czas. Kiedy wyniki naszej pracy częściowo zależą od kogoś innego, łatwo o konfliktowe sytuacje.

Po pierwsze komunikacja…

Wyobraźmy sobie sytuację w której przy dużym ruchu kelnerka przez pomyłkę zgłosi drugie danie na nie swój stolik (powie na kuchni, że można już wydawać kolejne danie). Wrzucamy mięso na patelnię, już prawie gotowe… i nagle wchodzi ta obsługująca dany stolik “Czemu to wydajecie?! Państwo jeszcze nie zjedli!”. No nie wkurwił się byś?!
A teraz sytuacja odwrotna. Kelner ma do przyjęcia kilka stolików, a nagle dowiaduje się, że jakiegoś dania już nie ma, bo np. skończyły się składniki i nie poszła informacja z kuchni, że go już nie wydajemy (lub poszła i nikt nie przekazał dalej). Teraz znów musi wrócić do tych gości przepraszać, polecać inne danie… i modlić się żeby to co wybiorą już było.
Spotykam się z sytuacjami, kiedy kelner w panice poszukuje zamówienia, które zostało wydane pół godziny wcześniej, bo ktoś je zaniósł gdzieś indziej. Pracując w restauracji należy położyć bardzo duży nacisk na komunikację i wzajemne uzupełnianie się, bez tego daleko nie zajedziemy.

Dobre zgranie

Czas jest bardzo ważny, racja... ale co z jego wyczuciem? Słyszę “można wydawać za 5 minut”, wstawiam wszystko na palniki, grzeje, już mam wykładać… i okazuje się, że to jednak 10 minut. Często nie jest to duży problem, ale co z delikatnymi potrawami, albo wymagającymi odpowiedniego stopnia wysmażenia? W przypadku steka medium gość zmuszony będzie poczekać kolejne 10-15 minut… chyba że zechce zimny i przeciągnięty.
To samo można powiedzieć o komunikacji między kucharzami, zwłaszcza kiedy każdy odpowiada za swój dział. Łatwo o błędy.

Bieganie po kuchni…

Każdy kucharz ma (a przynajmniej powinien mieć) specjalne ochronne ubranie zapobiegające oparzeniom i obuwie antypoślizgowe z metalowymi ochraniaczami. Osoby bez odzieży ochronnej i odpowiednich badań nie powinny wchodzić na kuchnię. Wyobraź sobie sytuację kiedy niesiesz patelnię z gorącym olejem, szybko się odwracasz… i nagle 10 cm od Ciebie wyrasta przebiegający kelner. Co najmniej jeden z Was skończy z pianką na poparzenia.
Kucharze, kiedy zespół już jest zgrany, mają swój rytm pracy, nie wchodzą sobie pod nogi, potrafią się szybko komunikować (“lewa”, “tył”, “za Tobą” itp…). A prób przebiegania przez kuchnię ze szkłem nawet nie skomentuję…

Klient nasz Pan?

Gość chce coś zmienić w menu, często zmiana wymaga całkowitego przerobienia dania… ale kelner chce być miły, czy liczy na napiwek i się zgadza. Kiedy okazuje się, że owa zmiana jest niemożliwa, próbuje przekonać kucharzy, że da się zrobić. Najchętniej sam bym postawił takiego kelnera przy patelni… a jeszcze lepiej wrzucił do gara, podał z cebulką i jabłkiem w ustach. Zwykle nie ma problemu ze zmianami, ale dopiero PO konsultacji z kuchnią.

Siedzimy w tym razem

Takie sytuacje są sporadyczne (to też zależy od restauracji) i częściej są odsetkiem niż normą. Obie strony mają trochę racji (no wiadomo, że kuchnia trochę więcej :D) i zamiast toczyć wojny, lepiej się uzupełniać. Ja osobiście zawsze miałem dobre relację z kelnerkami ;) z kelnerami też oczywiście.
Najważniejsze to dobrze się dogadywać, komunikować i pomagać sobie nawzajem. Często nawet pies z kotem potrafią żyć razem, czemu z nami miałoby być inaczej?

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
2 lata temu
Systemy pracy w kuchni

Ciekawi Cię jak pracują kucharze? Albo po prostu zaczynasz swoją karierę w tym zawodzie i chcesz wiedzieć, czego się spodziewać? Częściowo poruszyłem temat w artykule o 5 korzyściach pracy w kuchni, a tutaj postaram się wyczerpać temat. Praca 2/2 Najpopularniejszy system pracy, z jakim spotkałem si

Damian Rusek
5 lat temu
Kim w kuchni jest szpachlarz

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie. Co to właściwie znac

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
3 lata temu
O której kucharz kończy pracę i dlaczego nie ma na to prostej odpowiedzi?

Kojarzysz ten moment, kiedy zbliża się godzina wyjścia z pracy i wszyscy już ubrani czekają ostatnie minuty przy wyjściu? Kucharze rzadko kiedy mogą liczyć na taki luksus. A dlaczego tak jest, mógł Ci podpowiedzieć artykuł dzień z życia kucharza. Głupio wyrzucić gości To jasne, że kiedy kuchnia jes

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
9 miesięcy temu
5 rzeczy o których nie wiedziałem, zanim zostałem kucharzem

Idąc do nowej pracy możesz mniej więcej wiedzieć czego się spodziewać, a niektórych rzeczy dowiadywać “w praniu”. Może też być tak, że spodziewasz się zupełnie czegoś innego, niż finalnie zastajesz - i o takich sytuacjach w kuchni dziś sobie porozmawiamy.  Kucharze wcale nie są grubi Widząc uśmiechn

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
4 lata temu
Dlaczego kucharze noszą swoje noże?

Pewnie rzuciło Ci się w oczy w różnych programach kulinarnych lub przy okazji pracy w kuchni, że każdy kucharz ma swój prywatny nóż. Co niektórzy nawet całe zestawy noży, których nie wolno dotykać i o które dbają bardziej, niż o własną rodzinę. Wspominałem co nieco o tym w artykule “jak lepiej radzi

Damian Rusek
5 lat temu
Trochę grecji w Krakowie

Ciężko znaleźć w Krakowie dobrą grecką restaurację (nie… Kebab w greckim stylu się nie liczy), ale sytuacja się zmieniła za sprawą niedawno powstałego lokalu przy ulicy Miodowej. Minoas Greek Tavern Tak nazywa się restauracja o której mowa. Po wielu dobrych opiniach od znajomych (oraz na Tripie i G

Damian Rusek
2 lata temu
Z jakimi wyzwaniami kucharze mierzą się w pracy

Praca kucharza to dynamiczne i wymagające zajęcie, do którego potrzeba nie tylko kulinarnych umiejętności, ale także wytrzymałości fizycznej i psychicznej. Choć gastronomia zazwyczaj jest naszą pasją, niektóre aspekty tej pracy mogą stanowić prawdziwe wyzwanie. W tym artykule postanowiłem opowiedzie

Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd

Damian Rusek
2 lata temu
5 korzyści z pracy w kuchni

Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, pewnie odnosisz wrażenie, że to ciężka i niewdzięczna praca. Niekiedy taka jest, jak każda, ale też nie chodzę do niej na siłę. Kiedy zaczyna tak być, szukam innej pracy, żeby nie zatrzymywać się w rozwoju. Kuchnia to miejsce, gdzie bez dobrej atmosfer

Damian Rusek
6 lat temu
Pieniądze czy wiedza?

Wielu młodych kucharzy zadaje sobie to pytanie. Sporym problemem jest często brak znajomości rynku i opinii o konkretnych miejscach. Czasem też wiemy które restauracje są dobre, a w których tylko się dobrze zarabia… dlaczego tak jest? Wiedza jest ważna Zdecydowana większośc pasjonatów kieruje się pr