3 lata temu

Bastowanie - co to jest i na czym polega

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”.

Co to w ogóle jest?

W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gorącym tłuszczem podczas smażenia. Mogło Ci się kiedyś rzucić w oczy w programie kulinarnym lub w restauracji z otwartą kuchnią, jak kucharz, smażąc mięso na patelni, łyżką polewał je z góry tłuszczem z tej patelni. Ta technika kulinarna jest popularna szczególnie w kuchni francuskiej.

Ale właściwie po co?

Jest kilka zalet, które uzyskujemy podczas bastowania:

Pomaga nam to utrzymać wilgoć i soczystość smażonego produktu. Mięso nie wysycha od góry, ponieważ chroni przed tym polany z góry tłuszcz. Tłuszcz nabiera aromatu mięsa oraz przypraw (jest nośnikiem smaku). Bastując, rozprowadzamy ten smak i dociera on w każde miejsce produktu. Ta technika znacznie skraca czas smażenia, gdyż podgrzewamy produkt z dwóch stron naraz. Bastowanie pomaga również wytworzyć chrupiącą skórkę na mięsie

Kilka wskazówek, jak robić to poprawnie

Istnieje kilka ważnych czynników, bez których bastowanie może nie nadać pożądanego efektu, dobrze mieć je na uwadze:

Ważne, żeby cały czas utrzymywać wysoką temperaturę tłuszczu i duży ogień. Mięso musi się smażyć, nie gotować. Możesz sobie ułatwić proces, przesuwając produkt na bok patelni i lekko ja przechylając, żeby łatwiej nabrać na łyżkę tłuszcz do polania. Pamiętaj przy tym, żeby tłuszczu było dosyć dużo i żeby po przechyleniu patelni nasze mięsko dalej się w nim smażyło, a nie grillowało na suchej patelni. Najlepiej wybierać dobrej jakości tłuszcze, żeby nie zepsuć smaku potraw. Jeśli korzystasz z masła zamiast oleju, uzyskasz lepszy smak, ale też musisz uważać, ponieważ ma o wiele niższą temperaturą dymienia (może warto napisać o tym artykuł?).

Czyli nic trudnego

Tak naprawdę do bastowania wystarczy Ci: patelnia, tłuszcz, łyżka i pacjent do zbastowania. Wtedy przy odrobinie wiedzy z tego artykułu, Twoje danie będzie przyrządzone niczym w eleganckiej francuskiej restauracji. Ta technika dobrze sprawdza się przy smażeniu steków - wspominałem o niej w artykule na ich temat, filetów z kurczaka czy ryb. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby poeksperymentować. A więc patelnia w dłoń i do dzieła!

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
6 lat temu
Po konkursie

Może niektórzy z was wiedzą, że w niedzielę 14 lipca w Gorajcu odbył się konkurs nominowany do Kulinarnego pucharu Polski: “ Smaki Galicji”. A Ci co nie słyszeli właśnie się dowiedzieli ;) I wiecie co? Miałem szczęście w nim uczestniczyć. O co w ogóle chodzi? W tym i w końcówce poprzedniego roku odb

Damian Rusek
4 lata temu
Questy poboczne w gastronomii

Zdarza Ci się grywać w gry RPG? Tam często zdarza się sytuacja, że musisz przejść z punktu A do punktu B robiąc coś, ale po drodze spotka Cię tyle aktywności, że misja przewidziana na 10 minut zmienia się w kilka godzin gry. Może zaskoczy Cię, że w kuchni takie rzeczy też mają miejsce (i to bardzo c

Damian Rusek
4 lata temu
Liofilizacja - co to jest i na czym polega

Na co dzień mamy do czynienia z liofilizowanymi produktami, nawet o tym nie wiedząc. Czy pijąc rano kawę rozpuszczalną lub jedząc batonika owocowego zastanawiamy się jakim procesom poddawane są rzeczy w środku? Czasami lepiej nie wiedzieć, ale dziś postaram się przybliżyć ten proces w przystępnym ję

Damian Rusek
5 lat temu
Kim w kuchni jest szpachlarz

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie. Co to właściwie znac

Damian Rusek
6 lat temu
Lustrzana polewa czyli "Mirror Glaze"

Z pewnością nieraz idąc ulicą zdarzyło Ci się minąć witrynę cukierni i zawiesić oczy na wystawionych deserach. Często polane są tak błyszczącą polewą, że możesz się w nich przejrzeć. Wydaje się, że to sekret cukierników i kucharzy z topowych restauracji… nic bardziej mylnego. Wspomniana lustrzana po

Damian Rusek
4 lata temu
Co to jest Michelin

Obije się czasem o uszy, że jakaś restauracja dostała gwiazdkę Michelin, tylko co to właściwie znaczy? Tak w dużym skrócie jest to najbardziej prestiżowa nagroda w gastronomii, przyznawana za walory smakowe, w trójstopniowej (gwiazdkowej) skali. Wielu szefów kuchni marzy, aby jego restauracja zna

Damian Rusek
3 lata temu
5 typów kucharzy, z którymi nie lubię pracować

Na pewno w swojej pracy lub którejś z poprzednich miałeś osoby, na których myśl odechciewało Ci się przychodzić do pracy. Mogło to być spowodowane ich niekompetencją, niewłaściwym podejściem do pracy lub po prostu okropnym charakterem. W swoim życiu zawodowym też spotkałem się z takimi ludźmi, jedna

Damian Rusek
4 lata temu
Co to znaczy położyć serwis?

Pewnie zdarzyło Ci się być na imprezie w restauracji (a może nawet organizować ją) i nie wszystko szło zgodnie z planem. Może kelner wylał na kogoś kawę, desery pojawiły się z opóźnieniem, albo… w ogóle się nie pojawiły? A to znaczy, że ktoś w kuchni położył serwis ;) Więc co to znaczy “położyć serw

Damian Rusek
5 lat temu
Jak ja nie znoszę kelnerów...

Kucharze i kelnerzy - zupełnie jak psy i koty… czasem słyszymy o tej wzajemnej niechęci, tylko czy tak jest naprawdę? Zdarzają się spięcia, co jest oczywiste przy dynamicznej pracy, w której liczy się czas. Kiedy wyniki naszej pracy częściowo zależą od kogoś innego, łatwo o konfliktowe sytuacje. Po

Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy

Damian Rusek
4 lata temu
Co to jest kuchnia fusion

Jeszcze kilka lat temu w Polsce był szał na kuchnię fusion. Otwierało się mnóstwo bardziej lub mniej ekskluzywnych restauracji o takim profilu, które oferowały elementy tej kuchni w swoich daniach, czy nawet w całości na niej bazowały. Ale czy przeciętny Polak wie czym jest kuchnia fusion? Dla wielu

Damian Rusek
4 lata temu
Idź po wiadro fazy

Chyba w każdej branży zdarzają się praktykanci lub młodzi czeladnicy, którym musimy przekazać część swojej wiedzy i nauczyć zawodu. W kuchni dosyć często zdarza się, że przez brak doświadczenia i stres przestają myśleć i ślepo wypełniają polecenia lub co gorsza nie mają wiedzy na jakiś temat, a udaj

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd

Damian Rusek
3 lata temu
Gdzie zjeść w Gruzji - street food w Batumi

Pamiętasz jeszcze artykuł Gdzie zjeść w Gruzji - jedzenie w domu i restauracji? Jeśli nie, to teraz jest najlepszy moment na przypomnienie sobie go. Obiecałem drugą część na temat gruzińskich street foodów i słowa dotrzymuję. Tam szczególnie warto zajrzeć Nie jest szczególną tajemnicą, że wybieraj