3 lata temu

Gdzie zjeść w Gruzji - street food w Batumi

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Pamiętasz jeszcze artykuł Gdzie zjeść w Gruzji - jedzenie w domu i restauracji? Jeśli nie, to teraz jest najlepszy moment na przypomnienie sobie go. Obiecałem drugą część na temat gruzińskich street foodów i słowa dotrzymuję.

Tam szczególnie warto zajrzeć

Nie jest szczególną tajemnicą, że wybierając się do Gruzji, turyści mają na celu spróbować tamtejszej niesamowitej kuchni. Najczęstszym wyborem bywają restauracje z lokalną kuchnią, których jest mnóstwo. Gruzini ją uwielbiają i na mieście wolą zjeść chinkali czy chaczapuri, niż próbować dań innych krajów. Nie zaprzeczam, że dania serwowane w tych lokalach są pyszne, jednak czasem warto zejść do bocznych uliczek.

“Kioski” z różnościami

Niżej zdjęcie jak wyglądają, a w środku za dosłownie grosze można zjeść coś dobrego. Zamiast kupować w sklepie drożdżówkę na drogę, Gruzini zmierzają właśnie tam. Z wieloma rzeczami spotkałem się pierwszy raz, ale chciałbym odkrywać takie smaki częściej.

street food gruzja

Zaciekawiły mnie np. hot dogi w cieście, gdyż w Krakowie widziałem podobne rzeczy w różnych marketach. Były niezłe, ale dla mnie słabsze, niż typowo gruzińska kuchnia.

hot dog

Kiedy usłyszałem o gruzińskich pączkach, zupełnie nie tego się spodziewałem. Byłem jednak zachwycony efektem - ciasto smażone na głębokim tłuszczu, rozpływały się w ustach. Były dostępne dwie wersje: czekoladowe i z budyniem. Obie świetne, jednak jako fan czekolady preferuję pierwsze ;)

pączki

Tu dla odmiany mamy smażone ciasto (takie jak pączki) z mięsem lub ziemniakami w środku, doprawione ziołami. Bardzo dobre na szybką przekąskę.

gruzja street food

Chebureki to zdecydowanie jedne z moich faworytów, chociaż nie są całkowicie gruzińskie - pochodzą z wpływów mongolskich oraz mieszania się tych kuchni. To smażone ciasto, a w środku był soczysty mięsny farsz wołowo-wieprzowy z dodatkiem przypraw i świeżych ziół. Dominowała wszchobecna w gruzińskich daniach kolendra, no i były właściwie doprawione. Bardzo zbliżony do chinkali farsz, przepyszny.

chebureki

Oczywiście na słodko też coś się znajdzie. Piękne ciasta, babki, rogaliki i drożdżówki w przystępnych cenach. Niestety nie byliśmy w stanie kupić wszystkiego (kto by to zjadł?) ;)

gruzja słodycze

Tak się prezentuje stoisko z ulicy. Grzech nie podejść, żeby skosztować ;) Kosztowaliśmy większości po trochu i zapłaciliśmy w sumie około 18 lari, co na polskie złote wychodzi niecałe 25 zł. Wyobrażasz sobie najeść się za tyle w Polsce?

gruzińskie fast foody

Gdybym miał się do czegoś przyczepić…

Pizza nie wyglądała szczególnie zachęcająco, przygotowana dużo wcześniej i odgrzewana - taka nasza pizzerinka z marketu.

pizza

W żadnym wypadku nie jestem fanem smażenia frytek, po czym trzymania ich cały dzień na wystawie, żeby odgrzewać dla klientów. Już sam wygląd sprawia, że nie podałbym ich nikomu. Jednak nie ma też co porównywać do naszych standardów i przyzwyczajeń.

frytki

Punkt kulminacyjny: Gruzińska Shaurma!

Będąc niedaleko bulwaru w Batumi skierowaliśmy się do polecanego przez miejscowych fast foodu, z zachęcająco wyglądającym szyldem.

gorkis shaurma

Shaurma u Gorkiego to samoobsługowy lokal, gdzie na naszych oczach przygotowują nam “kebab”.

gorkis shaurma

gorkis shaurma

Zamówiliśmy klasyczną małą shaurmę z wieprzowym mięsem (w Polsce bardziej przyjęło się wołowe), chociaż wcale małe nie były.

shaurma

Do tego wjechał Ajran, czyli turecki napój z jogurtu naturalnego, wody i soli, który bardzo pasował do całości. Dostaliśmy też do przegryzania marynowane zielone papryczki chilli.

gruzińska uczta

Shaurma była po prostu przepyszna - dużo mięsa, sosu, odpowiednia ilość warzyw, a pikantne piklowane papryczki niesamowicie podkręcały smak. Wracałbym do Gruzji tylko po to, żeby zjeść jej więcej!

Jeszcze wiele do odkrycia

Mam nadzieję, ze te artykuły zachęciły Cię do odwiedzenia Gruzji, poznania pięknych miejsc, które oferuje i spróbowania regionalnych dań. Ja wyruszam do niej ponownie już za kilka tygodnie i kto wie, jakie nowe inspiracje stamtąd przywiozę.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
Gdzie zjeść w Gruzji - jedzenie w domu i restauracji

Z racji, że miałem przyjemność nocować w tradycyjnym gruzińskim domu, popróbowałem specjałów, którymi Gruzini raczą się codziennie na śniadanie, obiad i kolację. W dodatku pochodziliśmy trochę po dobrych gruzińskich restauracjach i postaram się przedstawić Ci ciekawe gruzińskie smaki, oraz jak to ws

Damian Rusek
2 lata temu
Co Wy macie z tymi zmianami w karcie

Pewnie od czasu do czasu bywasz w restauracji, a jeśli jesteś kucharzem, to przypuszczam, że częściej, niż byś chciał. W takim wypadku myślę, że ten artykuł będzie bliski Twojemu sercu. Jednak jeśli nigdy nie pracowałeś w kuchni i chodzisz do restauracji tylko dobrze zjeść, być może ten artykuł jes

Damian Rusek
6 lat temu
Ristorante Amarone - czyli lunch w stylu fine dining

Ostatnio szukam w Krakowie restauracji, w której można zjeść smaczny lunch i przyznaję, że jest z czego wybierać. Większość restauracji ma teraz u siebie ofertę lunchową, jednak często jest traktowana po macoszemu… zrobić coś na szybko, żeby było. Usłyszałem jednak o restauracji Amarone w hotelu “P

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
1 rok temu
6 ciekawych kombinacji smakowych, które warto wypróbować w kuchni

Kuchnia to miejsce, gdzie smak, kreatywność i eksperymentowanie ze składnikami idą w parze. Jeśli masz ochotę na kulinarne wyzwanie i chcesz zaskoczyć swoje podniebienie, ten artykuł jest dla Ciebie. Przedstawiam sześć niezwykłych kombinacji smakowych, które warto wypróbować w swojej kuchni. Gotów d

Damian Rusek
4 lata temu
Niecodzienne potrawy, których próbowałem

Jeśli czytałeś artykuł o Tabu pokarmowym (a jak nie, to teraz jest okazja nadrobić), pewnie zastanowiło Cię, czy ja będąc kucharzem próbowałem jakichś niecodziennych rzeczy. Kilka się znajdzie ;) Ośmiorniczki To było jeszcze na praktykach, gdzie przygotowywaliśmy gotowane mini ośmiorniczki w zalewi

Damian Rusek
4 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2020 roku

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasz instagram (a jak nie, to teraz jest świetny moment za

Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego praca w centrum bywa uciążliwa

Zjeść w restauracji można w praktycznie każdej części miasta lub jego okolic. O ile na obrzeżach nie ma problemu z zaparkowaniem samochodu, to w okolicach centrum sytuacja się komplikuje. Strefy, brak miejsc, ograniczony ruch samochodów W ścisłym centrum (szczególnie większych miast) można się natk

Damian Rusek
2 lata temu
Gastronomię czeka ciężka jesień

Pamiętasz, kiedy ostatnio byłeś na obiedzie w droższej restauracji? Ja sam ostatnio wybieram tańsze miejsca lub gotowanie w domu (nie ma tego złego, dzięki temu widzisz ciekawe przepisy i coraz lepsze zdjęcia), przez co domowy budżet aż tak nie cierpi. Wiem, że nie jestem w tym jedyny, a restauracje

Damian Rusek
3 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2021

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasze social media (a jeśli nie, to teraz jest świetny mom

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
2 lata temu
5 korzyści z pracy w kuchni

Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, pewnie odnosisz wrażenie, że to ciężka i niewdzięczna praca. Niekiedy taka jest, jak każda, ale też nie chodzę do niej na siłę. Kiedy zaczyna tak być, szukam innej pracy, żeby nie zatrzymywać się w rozwoju. Kuchnia to miejsce, gdzie bez dobrej atmosfer

Damian Rusek
5 lat temu
Hierarchia w kuchni

Siedzicie czasem w restauracji pełnej gości i zastanawiacie się, ile właściwie osób pracuje w kuchni? Bo mniej więcej wiemy, że jest chef albo jego zastępca… i kto jeszcze? Kilku kucharzy? Na początek jak powinno być W kuchni większości gwiazdkowych restauracji (i tych dobrych, głównie za granicą) p

Damian Rusek
2 lata temu
Gdzie się podziali goście

Wakacje w pełni, upały za oknami, ludzie jeżdżą na urlopy. Normalnie to czas, gdzie kucharze mają pełne ręce roboty, a goście zalewają restaurację. Jednak tym razem jest ich dosyć mało i z tego, co pytałem znajomych kucharzy oraz restauratorów w innych miejscach jest podobnie. Zastanawiam się, skąd

Damian Rusek
4 lata temu
Jak lepiej radzić sobie w kuchni

Ten artykuł skierowany jest głównie do młodych kucharzy, zaczynających pracę w zawodzie. Ale nie wykluczam, że nieco bardziej doświadczeni też znajdą w nim kilka przydatnych wskazówek. Przez prawie 10 lat pracy w kuchni miałem okazję stanąć na większości stanowisk i popełniłem prawdopodobnie sporą c