3 lata temu

Najciekawsze przepisy w 2021

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi!

Jeśli obserwujesz nasze social media (a jeśli nie, to teraz jest świetny moment zacząć), to wiesz, że pojawia się na nich wiele ciekawie podanych dań. A jak wiesz w naszym przypadku każde takie zdjęcie, to też interesujący przepis na naszej stronie. Postanowiłem przypomnieć Ci najciekawsze (moim zdaniem) przepisy, które pojawiły się na stronie w zeszłym roku. Każdy tytuł to link do przepisu, więc jakbyś chciał sprawdzić nie tylko zdjęcie, to klikaj śmiało :) To do dzieła!

Lobio

lobio

Jak pewnie wiesz, jestem fanem gruzińskiej kuchni. Przeważa w niej prostota oraz intensywne smaki ziół i przypraw. Lobio to po prostu “fasola” i można z niej przyrządzić pyszne rzeczy.

Gruziński gulasz wołowy

gulasz

Różni się od polskiego odpowiednika. Przede wszystkim jest w nim o wiele mniej warzyw - na dobrą sprawę to po prostu mięso w pysznym sosie, czyli to, co tygryski lubią najbardziej ;) Bardzo mocno doprawiony kolendrą - pyszny z domowym pieczywem.

Pascha

pascha

Tradycyjny wielkanocny deser, który w niektórych regionach Polski jest już nieco zapomniany. Tutaj w odświeżonej wersji.

Chili con carne

chilli con carne

Meksykańska zupa, która spokojnie mogłaby posłużyć też za danie główne. Bardzo gęsta (łyżka praktycznie w niej staje) z mielonym mięsem, świeżymi warzywami i czekoladą. Do tego zapieczona z serem, podana z chipsami z tortilli - pycha!

Pieczywo serowo-czosnkowe

pieczywo serowo czosnkowe

Dobre do piwa jak i do kolacji. Nic nie stoi również na przeszkodzie zjeść tego domowego pieczywa z serem i czosnkiem samego na przekąskę.

Prawosławna Pascha

pascha prawosławna

Kolejna odmiana paschy - tym razem gruzińska, prawosławna. W przeciwieństwie do “naszej” jest pieczona. Dla mnie mistrzostwo świata, mógłbym ją jeść bez końca!

Słodko-pikantny kurczak / Ryż / Dymka / Sezam

kurczak

Azjatycka kuchnia obfituje w wiele interesujących smaków. Tego kurczaka przygotujesz naprawdę szybko, a smak jest po prostu nie do opisania.

Kolorowe makaroniki

makaroniki

Na pewno zdarzyło Ci się widzieć je za szybą cukierni, jednak cena skutecznie podtrzymywała Twoją dietę? Teraz możesz zrobić takie same (jeśli nie lepsze!) w swoim domu.

Białko sojowe / Kukurydziane Spaghetti / Nerkowiec

wegański bolognese

Mówiąc w skrócie - całkowicie wegańskie i bezglutenowe spaghetti po bolońsku. Odważysz się spróbować? Podpowiem, że naprawdę warto ;)

Kanapka z antrykotem / Piklowana cebula / Frytki stekowe

kanapka z antrykotem

Przygotowane wraz z moim przyjacielem i jednocześnie wspólnikiem - Damianem, podczas naszego szkolenia z wysmażania steków. Prawdziwa gratka dla mięsożerców.

Adżapsandali

adżapsandali

Kolejna wege propozycja rodem z Gruzji - tym razem z bakłażanem w roli głównej. Adżapsandali to rodzaj gulaszu lub leczo z bakłażana i warzyw w pysznym sosie, najlepsze z domowym chlebem.

Korzenna panna cotta / Ciastko kakaowe / Orzechy

panna cotta piernikowa

Panna Cotty raczej nie trzeba nikomu przedstawiać… ale co powiesz na piernikową wersję?

Dobrnęliśmy do końca!

Pamiętasz je wszystkie? A może Twoim zdaniem powinny się tu pojawić inne dania? Podziel się z nami swoją opinią na facebooku lub zapisz się do naszego newslettera i napisz nam maila. Tym sposobem nie ominie Cię żaden przepis, artykuł, ani ciekawostka ze świata gastronomii, którymi się dzielimy. No i udanego Karnawału oraz zbliżających się Walentynek :)

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
4 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2020 roku

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasz instagram (a jak nie, to teraz jest świetny moment za

Damian Rusek
1 rok temu
Najciekawsze przepisy w 2023 roku

Zbliżający się koniec roku to dobry moment, żeby przypomnieć o najciekawszych przepisach, które pojawiły się u nas przez ostatnie 12 miesięcy. Każdy tytuł to link do przepisu, więc jakbyś chciał sprawdzić nie tylko zdjęcie to klikaj śmiało :) To do dzieła! [Sos sweet chilli(https://chefinspiruje.pl/

Damian Rusek
3 lata temu
2022 rok - Cele osobiste jak i rozwoju chefa

Często mówi się, że kolejny rok będzie pełen zmian. Decydujemy się na postanowienia o zdrowszym trybie życia, spełnieniu niektórych marzeń i celów zawodowych. Tym razem złożyło się, że u mnie jest podobnie i mam kilka planów, które mam nadzieję wypalą. Rozwój zawodowy Przede wszystkim nie można sta

Damian Rusek
2 lata temu
Granola piernikowa - czy masz ją już na mailu?

Przepis o takim tytule właśnie otrzymałbyś na swoją skrzynkę mailową, gdybyś subskrybował nasz newsletter. Czy chciałbyś otrzymywać nasze specjalne przepisy jako pierwszy? Jeśli tak, to zapisz się do naszego newslettera już dziś! Wystarczy, że wypełnisz formularz poniżej bądź klikniesz tutaj. Powsta

Damian Rusek
3 lata temu
Ciężko o dobrego kucharza

Rynek pracy w gastronomii stale się zmienia i ma różne fale. Najczęściej dzieli się na rynek pracownika lub pracodawcy. Na czym to polega i w którym miejscu jest teraz, postaram się nakreślić w tym artykule. Rynek pracodawcy Był w rozkwicie, kiedy zaczynałem swoją przygodę z kuchnią. Było mnóstwo k

Damian Rusek
6 lat temu
Ristorante Amarone - czyli lunch w stylu fine dining

Ostatnio szukam w Krakowie restauracji, w której można zjeść smaczny lunch i przyznaję, że jest z czego wybierać. Większość restauracji ma teraz u siebie ofertę lunchową, jednak często jest traktowana po macoszemu… zrobić coś na szybko, żeby było. Usłyszałem jednak o restauracji Amarone w hotelu “P

Damian Rusek
2 lata temu
Mamy nowe restauracje z gwiazdką Michelin

W poniedziałek 19 czerwca 2023 roku ukazała się nowa odsłona Przewodnika Michelin - jeżeli nie wiesz co to, wyjaśniłem to w tym artykule, w którym do tej pory była tylko jedna restauracja - Krakowska Bottiglieria 1881 z jedną gwiazdką. Tym razem mamy więcej powodów do świętowania. Nie jedna a trzy r

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd

Damian Rusek
4 lata temu
Znowu ta cholerna drukarka...

Zależnie od zawodu, każdy ma w pracy coś, co potrafi doprowadzić go do szału. Zgaduję, że w sklepie to kolejny natrętny klient, kiedy mamy gorszy dzień. Dla policjanta, strażaka czy ratownika medycznego to może być kolejne bezsensowne “zgłoszenie”, w biurze kolejny stos papierów przyniesiony w ostat

Damian Rusek
6 miesięcy temu
Dlaczego w restauracjach jest tak drogo

Też masz wrażenie, że ceny w knajpach oszalały? W restauracjach już od dawna jest drogo, ale teraz cena 40 zł za burgera czy 60 zł za pizze to już norma. Nawet bary mleczne sporo podrożały. Powodów jest kilka. Oczywisty powód - media To nie tajemnica, że przez sytuację za wschodnią granicą Polska mu

Damian Rusek
6 lat temu
Po konkursie

Może niektórzy z was wiedzą, że w niedzielę 14 lipca w Gorajcu odbył się konkurs nominowany do Kulinarnego pucharu Polski: “ Smaki Galicji”. A Ci co nie słyszeli właśnie się dowiedzieli ;) I wiecie co? Miałem szczęście w nim uczestniczyć. O co w ogóle chodzi? W tym i w końcówce poprzedniego roku odb

Damian Rusek
3 lata temu
5 oznak, że w danej restauracji raczej bardziej się nie rozwiniesz

Jeśli pracujesz jako kucharz i jesteś ambitny (a na pewno jesteś, skoro zaglądasz tutaj), to z pewnością chcesz się rozwijać i poszerzać swoje kulinarne zdolności, a ciężko będzie to osiągnąć pracując cały czas w jednym miejscu. Bardziej rozwijam ten temat w artykule - dlaczego tak często zmieniam p

Damian Rusek
4 lata temu
Nie odpuszczaj drobiazgów

Dziś artykuł będzie trochę mniej na luzie, ale za to myślę, że szczególnie młodym kucharzom (ale też tym z dłuższym stażem) może dać kilka przydatnych wskazówek. A inspiracja przyszła kiedy złapałem się na tym jak pod koniec dnia spojrzałem na makaroniarkę i pomyślałem “w sumie to jest czysta, tylko

Damian Rusek
4 lata temu
Wyruszam poznawać nowe smaki

Jeśli już jakiś czas czytasz moje artykuły to wiesz, jak ważny dla mnie jest rozwój i poznawanie nowych smaków. A czy jest lepszy sposób, niż podróż za granicę? Wspólnie z moją dziewczyną wyruszamy w odwiedziny do moich przyszłych teściów w jej ojczyźnie i przy okazji popróbujemy czego się da :D Gr