Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi!
Jeśli obserwujesz nasze social media (a jeśli nie, to teraz jest świetny moment zacząć), to wiesz, że pojawia się na nich wiele ciekawie podanych dań. A jak wiesz w naszym przypadku każde takie zdjęcie, to też interesujący przepis na naszej stronie. Postanowiłem przypomnieć Ci najciekawsze (moim zdaniem) przepisy, które pojawiły się na stronie w zeszłym roku. Każdy tytuł to link do przepisu, więc jakbyś chciał sprawdzić nie tylko zdjęcie, to klikaj śmiało :) To do dzieła!
Lobio
Jak pewnie wiesz, jestem fanem gruzińskiej kuchni. Przeważa w niej prostota oraz intensywne smaki ziół i przypraw. Lobio to po prostu “fasola” i można z niej przyrządzić pyszne rzeczy.
Gruziński gulasz wołowy
Różni się od polskiego odpowiednika. Przede wszystkim jest w nim o wiele mniej warzyw - na dobrą sprawę to po prostu mięso w pysznym sosie, czyli to, co tygryski lubią najbardziej ;) Bardzo mocno doprawiony kolendrą - pyszny z domowym pieczywem.
Pascha
Tradycyjny wielkanocny deser, który w niektórych regionach Polski jest już nieco zapomniany. Tutaj w odświeżonej wersji.
Chili con carne
Meksykańska zupa, która spokojnie mogłaby posłużyć też za danie główne. Bardzo gęsta (łyżka praktycznie w niej staje) z mielonym mięsem, świeżymi warzywami i czekoladą. Do tego zapieczona z serem, podana z chipsami z tortilli - pycha!
Pieczywo serowo-czosnkowe
Dobre do piwa jak i do kolacji. Nic nie stoi również na przeszkodzie zjeść tego domowego pieczywa z serem i czosnkiem samego na przekąskę.
Prawosławna Pascha
Kolejna odmiana paschy - tym razem gruzińska, prawosławna. W przeciwieństwie do “naszej” jest pieczona. Dla mnie mistrzostwo świata, mógłbym ją jeść bez końca!
Słodko-pikantny kurczak / Ryż / Dymka / Sezam
Azjatycka kuchnia obfituje w wiele interesujących smaków. Tego kurczaka przygotujesz naprawdę szybko, a smak jest po prostu nie do opisania.
Kolorowe makaroniki
Na pewno zdarzyło Ci się widzieć je za szybą cukierni, jednak cena skutecznie podtrzymywała Twoją dietę? Teraz możesz zrobić takie same (jeśli nie lepsze!) w swoim domu.
Białko sojowe / Kukurydziane Spaghetti / Nerkowiec
Mówiąc w skrócie - całkowicie wegańskie i bezglutenowe spaghetti po bolońsku. Odważysz się spróbować? Podpowiem, że naprawdę warto ;)
Kanapka z antrykotem / Piklowana cebula / Frytki stekowe
Przygotowane wraz z moim przyjacielem i jednocześnie wspólnikiem - Damianem, podczas naszego szkolenia z wysmażania steków. Prawdziwa gratka dla mięsożerców.
Adżapsandali
Kolejna wege propozycja rodem z Gruzji - tym razem z bakłażanem w roli głównej. Adżapsandali to rodzaj gulaszu lub leczo z bakłażana i warzyw w pysznym sosie, najlepsze z domowym chlebem.
Korzenna panna cotta / Ciastko kakaowe / Orzechy
Panna Cotty raczej nie trzeba nikomu przedstawiać… ale co powiesz na piernikową wersję?
Dobrnęliśmy do końca!
Pamiętasz je wszystkie? A może Twoim zdaniem powinny się tu pojawić inne dania? Podziel się z nami swoją opinią na facebooku lub zapisz się do naszego newslettera i napisz nam maila. Tym sposobem nie ominie Cię żaden przepis, artykuł, ani ciekawostka ze świata gastronomii, którymi się dzielimy. No i udanego Karnawału oraz zbliżających się Walentynek :)