3 lata temu

Korzenna panna cotta / Ciastko kakaowe / Orzechy

1 h + 2 h
5 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Mleko 50 ml
Śmietanka 30% 50 ml
Żelatyna w proszku 8 g
Żelatyna w proszku 25 g
Cukier 75 g
Przyprawa do piernika 3 g
Cynamon mielony 1 g
Jajka 1 szt
Mąka pszenna 20 g
Skrobia kukurydziana 8 g
Masło 7 g
Orzechy laskowe 20 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Żelatynę zalej odrobiną wody, żeby namokła.
1
Krok 2
Zagotuj mleko ze śmietanką, 15 g cukru waniliowego i 20 g zwykłego cukru
2
Krok 3
Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę, przyprawę korzenną, cynamon i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Przecedź przez sitko do kwadratowego pojemnika, ostudź i wstaw do lodówki na około 2-3 godziny.
3
Krok 4
Ustaw piekarnik na 170 stopni.
4
Krok 5
1 całe jajko z 25 g cukru ubij mikserem przez około 6-7 minut, aż do uzyskania białej piany. Dodaj przesianą przez sito mąkę pszenną i ostrożnie wymieszaj łopatką. Wsyp resztę cukru wanilinowego, mąkę kukurydzianą i rozpuszczone, przestudzone masło. Wymieszaj ostrożnie na gładką masę.
5
Krok 6
Na blaszce ułóż papier do pieczenia, wylej na niego ciasto i rozsmaruj po papierze. Ma powstać cienka warstwa o grubości około 3-4 mm. Wstaw do piekarnika na 12 minut. Po tym czasie wyjmij, zdejmij ciasto z blaszki razem z papierem i odstaw do ostudzenia. Kiedy całkiem wystygnie wykrój szklanką kształt koła.
6
Krok 7
Orzechy laskowe upraż na rozgrzanej patelni przez kilka minut i przełóż do miseczki.
7
Krok 8
Resztę cukru rozpuść w rondelku z odrobiną wody i podgrzewaj na małym ogniu, aż do uzyskania złotego karmelu. Dodaj orzechy, wymieszaj dokładnie i przełóż na papier do pieczenia. Postaw do ostudzenia.
8
Krok 9
Kiedy orzechy wystygną, zmiksuj je blenderem na puder.
9
Krok 10
Panna cottę przełóż na deskę i wykrój ładny prostokąt. Ułóż na talerzu puder orzechowy, na nim panna cottę, obok wykrojone ciastko. Udekoruj owocami.
10
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami