Składniki
Jajka 5 szt
Cukier 750 g
Mleko 550 ml
Masło 200 g
Śmietanka 30% 150 g
Jogurt naturalny 200 g
Drożdże suche 15 g
Olej 100 ml
Mąka pszenna 1.5 kg
Rodzynki 250 g
Migdały 100 g
Gałka muszkatołowa 7 g
Cynamon mielony 7 g
Kardamon 7 g
Goździki 7 g
Sól 2 g
Cukier wanilinowy 15 g
Rum 25 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Oddziel żółtka od białek. Białka schowaj do lodówki, a żółtka ubij mikserem z 500 g cukru.
1
Krok 2
Wlej do rondelka 450 ml mleka i zagotuj. Dodaj 240 g cukru, sól oraz masło i wymieszaj aż do rozpuszczenia składników.
2
Krok 3
Resztę mleka podgrzej (ma być letnie, ale nie może być gorące!), przelej do miseczki. Dodaj resztę cukru (1 łyżeczkę), drożdże, wymieszaj dokładnie i odstaw pod przykryciem na 15 minut.
3
Krok 4
Do ubitych w punkcie 1 żółtek dodaj śmietankę 30% i jogurt. Dokładnie wymieszaj.
4
Krok 5
Dodaj rzeczy przygotowane w punkcie 2 i 3. Połącz składniki.
5
Krok 6
Białko wyjmij z lodówki i ubij w osobnej suchej misce na sztywną pianę razem z cukrem wanilinowym i dodaj do pozostałych składników. Ostrożnie wymieszaj aż do powstania gładkiej masy. Odstaw na 15 minut pod przykryciem.
6
Krok 7
Cały czas mieszając dodawaj do masy stopniowo olej. Dalej mieszając stopniowo dodawaj mąkę, aż do powstania gęstego, lejącego się ciasta (nie może być za gęste, kontroluj ilość mąki).
7
Krok 8
W tym czasie rodzynki zalej wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie odsącz i osusz na papierowym ręczniku. Obtocz w mące, żeby nie opadały na dno ciasta i połącz z masą.
8
Krok 9
Wymieszaj przyprawy (po około łyżeczce mielonej lub startej gałki muszkatołowej, cynamonu, kardamonu i zmielonych goździków) z rumem i dodaj do masy razem z posiekanymi migdałami. Dokładnie wymieszaj i odstaw na pół godziny pod przykryciem. Po tym czasie wstaw do lodówki na 8h.
9
Krok 10
Wyjmij ciasto z lodówki pół godziny przed pieczeniem. Ustaw piekarnik na 30 stopni.
10
Krok 11
Okrągłe, wysokie formy (ja użyłem 3 dużych puszek po owocach o średnicy 15 cm i wysokość 15 cm) wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia, jego również posmaruj olejem.
11
Krok 12
Do tak przygotowanych form nałóż ciasto do połowy (jeśli rodzynki i migdały wystają na powierzchnię postaraj się je schować pod spód, żeby się nie paliły podczas pieczenia). Posmaruj górę ciasta olejem i wstaw do piekarnika na godzinę.
12
Krok 13
Po tym czasie wyjmij ciasto i ustaw piekarnik na 160 stopni. Kiedy się rozgrzeje do tej temperatury, włóż z powrotem paschę i piecz jeszcze godzinę.
13
Krok 14
Wyjmij z piekarnika i z foremki, odstaw do ostudzenia. Udekoruj cukrem pudrem i kolorową posypką. Gotowe.
14
Krok 15
Ps: nie musisz używać całego ciasta od razu, przechowuj surowe w lodówce do 3 dni i piecz kiedy chcesz. Jeśli nie jesz paschy od razu po ostudzeniu, schowaj ją w suche miejsce, pod przykryciem. Jeśli masz problem z wyjęciem ciasta z foremki, obkrój je delikatnie nożem dookoła.
15