W poniedziałek 19 czerwca 2023 roku ukazała się nowa odsłona Przewodnika Michelin - jeżeli nie wiesz co to, wyjaśniłem to w tym artykule, w którym do tej pory była tylko jedna restauracja - Krakowska Bottiglieria 1881 z jedną gwiazdką. Tym razem mamy więcej powodów do świętowania.
Nie jedna a trzy restauracje
Do Krakowa jeszcze wrócimy, a na razie warto wspomnieć, że Gwiazdka wróciła do stolicy, gdzie nie było jej od zamknięcia Atelier Amaro. A wszystko to zasługa restauracji “Nuta” przy placu Trzech Krzyży w Warszawie. Prowadzi ją Andrea Camastra, który urodził się w 1980 roku we włoskim Monopoli. Swój warsztat kulinarny doskonalił w najlepszych restauracjach świata. W 2015 roku został okrzyknięty szefem kuchni przyszłości, a dwa lata później uznany przez przewodnik Gault & Millau za szefa kuchni roku. Znalazł się on na liście 100 najlepszych szefów świata według prestiżowego francuskiego rankingu La Liste. Prowadzona przez niego restauracja w tamtym czasie pięć razy z rzędu zdobyła gwiazdkę przewodnika Michelin, a wynalazca kuchni molekularnej Hervé This uznał Andrea Camastrę za następcę legendarnego Ferrana Adrià z restauracji El Bulli. Andrea Camastra od jedenastu lat mieszka w Polsce i to właśnie tu dba o rozwój swoich umiejętności kulinarnych. Drugą Restauracją jest Poznańska Muga przy ulicy Krysiewicza 5, która zasługuje na wyróżnienie, ponieważ do tej pory gwiazdkowe restauracje znajdowały się w dwóch miastach - Krakowie i Warszawie. To lokal, którego szefem kuchni jest Artur Skotarczyk, a swoją działalność rozpoczął w 2014 roku. Mieści się ona na parterze eleganckiej kamienicy i wyróżnia się formalnym charakterem. Serwowane dania, takie jak przegrzebki z sałatą morską i komosą ryżową, czy pieczona kaczka z burakiem i czarnym bzem charakteryzują się głębią, elegancją, finezją i równowagą smaków.
A teraz Kraków i Bottiglieria 1881
Mamy co świętować, ponieważ znajdująca się przy ulicy Bocheńskiej 5 w Krakowie Bottiglieria 1881, prowadzona przez Przemysława Klimę, a będąca do niedawna jedyną gwiazdkową restauracją w naszym kraju… jako pierwsza w Polsce otrzymała dwie gwiazdki Michelin! Inspektorów ujęło dojrzałe podejście szefa kuchni, przejawiające się w dopracowanych i wyrafinowanych daniach, bazujących na regionalnych i sezonowych składnikach. Jak podkreślili, dania były dopracowane i wyrafinowane. Bazowały też na regionalnych i sezonowych składnikach. "Stonowane opisy w menu, takie jak 'Ryba z groszkiem' czy 'Wiejska wieprzowina', zdradzają kunszt i warstwy smaku, które kryją się w każdym daniu" – czytamy na stronie.
Oby tak dalej
Mam nadzieję, że w kolejnych latach na polskiej mapie gastronomicznej będzie się pojawiać coraz więcej restauracji z Gwiazdką Michelin oraz kibicuję miejscom ze swojego rodzinnego Krakowa, żeby było ich tu najwięcej. Kto wie - może już niebawem usłyszymy o trzech gwiazdkach? Czas pokaże, a tymczasem my kucharze robimy co w naszej mocy, żeby zachwycić nie tylko inspektorów przewodników kulinarnych, ale przede wszystkim naszych gości.