6 lat temu

Po konkursie

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Może niektórzy z was wiedzą, że w niedzielę 14 lipca w Gorajcu odbył się konkurs nominowany do Kulinarnego pucharu Polski: “ Smaki Galicji”. A Ci co nie słyszeli właśnie się dowiedzieli ;) I wiecie co? Miałem szczęście w nim uczestniczyć.

O co w ogóle chodzi?

W tym i w końcówce poprzedniego roku odbywa się w sumie dziewięć konkursów kulinarnych, w różnych częściach Polski. Uczestniczą w nich pary dwuosobowe, które wcześniej przy zgłoszeniu wysyłają swój pomysł na danie (stworzone między innymi ze składników wymaganych) wraz ze zdjęciem, jak będzie ono wyglądało. Komisja wybiera dania ze wszystkich zgłoszonych, a drużyny, które je stworzyły biorą udział w bezpośrednim pojedynku! Na śmierć i życie! No prawie... Noże również idą w ruch, ale jednak dalej to konkurs kulinarny. Tym razem byliśmy jedną z 6 drużyn, które się zakwalifikowały.

Napisałeś drużyn? To nie byłeś tam sam?

Jak już wspominałem wcześniej drużyny są dwuosobowe. Miałem przyjemność pojechać z moim obecnym szefem Grześkiem. Uważam, że w kuchni jest magikiem i artystą w jednym. Jeszcze nieraz damy wspólnie czadu i na pewno o nas usłyszycie :D W konkursach o tak wysoką stawkę współpraca i zgranie są bardzo ważne i moim zdaniem tutaj nie było u nas zastrzeżeń, gdyż ćwiczymy ile możemy.

Więc.. Jakie konkursy odbyły się na przełomie 2017 i 2018?

  1. Kulinarny Rajd Mistrzów - Haston City Hotel we Wrocławiu, 26.10.2018
  2. Konkurs „L’art de la cuisine Martell” - Zamek Ryn, 2.-3.03.2019
  3. Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra - Hotel Atut, Licheń Stary 9.03.2019
  4. XVI Potyczki Kulinarne - Hotel Primavera, Jastrzębia Góra, 26.04.2019
  5. Festiwal Kuchni Dworskiej - Hotel Bristol w Rzeszowie, 27.04.2019
  6. Konkurs im. Rafała Jelewskiego Wielkopolski Kucharz Roku - 7.06.2019
  7. Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś - 1.07.2019
  8. Smaki Galicji - Gorajec - 14.07.2019
  9. Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny - 10.08.2019

Sam konkurs o Kulinarny Puchar Polski odbędzie się w dniach 1-2 października 2019 i będzie to już 19 edycja tego wydarzenia. Zmierzą się w nim zwycięskie pary każdego z wyżej wymienionych konkursów, aby wyłonić najlepszych z najlepszych ;)

Jak nam poszło?

Niestety nie było miejsca na podium. Które dokładnie miejsce zajęliśmy niestety nie wiemy, z racji, że podawane są tylko pierwsze 3. Nie czuję się jednak przegrany. Walka była w mojej opinii wyrównana i mam poczucie, że rzeczywiście przegraliśmy z lepszymi. Nauczyłem się wielu rzeczy i poznałem mnóstwo świetnych kucharzy. Z przyjemnością obserwowałem jak inni tworzą niektóre dania i czerpałem inspirację do własnego warsztatu. Nie żałuję wyjazdu (choć podróż trochę trwała) i wiem, że dał mi dużo doświadczenia do kolejnych rywalizacji.

Ja kucharzę

Będą kolejne!

To nasz drugi konkurs nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski, ale na pewno nie ostatni! Po uwagach sędziów już wiemy co poprawić w kolejnych próbach i na pewno weźmiemy udział przy każdej możliwej okazji. Nie zamierzamy się poddawać i będziemy walczyć o to, żebyście już wkrótce zobaczyli nas na podium… a może nawet w finale, w przyszłym roku ;) Jestem dobrej myśli i dziękuję wszystkim, którzy nam kibicowali. Dzięki, że byliście z nami. A tymczasem wracam do kolejnych pomysłów na przepisy dla Was. Czas ostrzyć noże!

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
4 lata temu
Dlaczego kucharze noszą swoje noże?

Pewnie rzuciło Ci się w oczy w różnych programach kulinarnych lub przy okazji pracy w kuchni, że każdy kucharz ma swój prywatny nóż. Co niektórzy nawet całe zestawy noży, których nie wolno dotykać i o które dbają bardziej, niż o własną rodzinę. Wspominałem co nieco o tym w artykule “jak lepiej radzi

Damian Rusek
4 lata temu
Co to znaczy położyć serwis?

Pewnie zdarzyło Ci się być na imprezie w restauracji (a może nawet organizować ją) i nie wszystko szło zgodnie z planem. Może kelner wylał na kogoś kawę, desery pojawiły się z opóźnieniem, albo… w ogóle się nie pojawiły? A to znaczy, że ktoś w kuchni położył serwis ;) Więc co to znaczy “położyć serw

Damian Rusek
3 lata temu
Gdzie zjeść w Gruzji - jedzenie w domu i restauracji

Z racji, że miałem przyjemność nocować w tradycyjnym gruzińskim domu, popróbowałem specjałów, którymi Gruzini raczą się codziennie na śniadanie, obiad i kolację. W dodatku pochodziliśmy trochę po dobrych gruzińskich restauracjach i postaram się przedstawić Ci ciekawe gruzińskie smaki, oraz jak to ws

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
1 rok temu
Ciekawe trendy, czyli w którą stronę zmierza gastronomia

W każdym roku modne jest co innego, czasami trendy ewoluują i przybierają nowe formy. I w tym, 2024 nie jest inaczej. Jako kucharz, zawsze szukam inspiracji, która pozwoli mi zachwycać podniebienia moich gości. Wybrałem cztery trendy, które w tym roku mogą być jednymi z kluczowych w świecie gastrono

Damian Rusek
5 lat temu
Pierwsza gwiazdka Michelin w Krakowie - Bottigliera 1881!

Prawie każdy kojarzy, co to jest przewodnik Michelin (a jak ktoś nie kojarzy, to z pewnością powstanie o tym artykuł). Co roku dowiadujemy się o nowych restauracjach z gwiazdką, bądź którym udało się ją utrzymać lub dostać kolejną. Również niestety też zdarzają się takie, które swoja straciły. W Pol

Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego zostałem kucharzem

Być może zastanawiasz się (choć pewnie nie), dlaczego w ogóle wybrałem zawód kucharza. W końcu, mimo że oczywiście bardzo to lubię, często da się przeczytać w moich artykułach, że gastronomia jest ciężką pracą, męczącą zarówno fizycznie jak i psychiczne. Pisałem też o tym, że nierzadko w kuchni lądu

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
4 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2020 roku

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasz instagram (a jak nie, to teraz jest świetny moment za

Damian Rusek
3 lata temu
Po co mi tyle noży

Z tego, co obserwuję, w standardowej polskiej domowej kuchni używa się do trzech noży. Zwykły nóż do wszystkiego, nóż do pieczywa i mały do warzyw. To uniwersalny zestaw, który wystarcza do rodzinnego obiadu. Po co więc znane z programów kulinarnych torby wypchane po brzegi nożami? Postanowiłem opis

Damian Rusek
5 lat temu
Kim w kuchni jest szpachlarz

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie. Co to właściwie znac

Damian Rusek
2 lata temu
Wreszcie spędzę Sylwestra w domu

To już pojutrze, pewnie szykujesz się do imprezy Sylwestrowej, żeby świętować Nowy Rok odliczaniem, z kieliszkiem szampana w dłoni. A może spędzisz ten dzień w pracy? U mnie zazwyczaj tak to wyglądało W większości restauracji, w których miałem przyjemność (albo i nie) pracować, organizowana była im

Damian Rusek
2 lata temu
Mamy nowe restauracje z gwiazdką Michelin

W poniedziałek 19 czerwca 2023 roku ukazała się nowa odsłona Przewodnika Michelin - jeżeli nie wiesz co to, wyjaśniłem to w tym artykule, w którym do tej pory była tylko jedna restauracja - Krakowska Bottiglieria 1881 z jedną gwiazdką. Tym razem mamy więcej powodów do świętowania. Nie jedna a trzy r

Damian Rusek
4 lata temu
Jak lepiej radzić sobie w kuchni

Ten artykuł skierowany jest głównie do młodych kucharzy, zaczynających pracę w zawodzie. Ale nie wykluczam, że nieco bardziej doświadczeni też znajdą w nim kilka przydatnych wskazówek. Przez prawie 10 lat pracy w kuchni miałem okazję stanąć na większości stanowisk i popełniłem prawdopodobnie sporą c