3 lata temu

Po co mi tyle noży

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Z tego, co obserwuję, w standardowej polskiej domowej kuchni używa się do trzech noży. Zwykły nóż do wszystkiego, nóż do pieczywa i mały do warzyw. To uniwersalny zestaw, który wystarcza do rodzinnego obiadu. Po co więc znane z programów kulinarnych torby wypchane po brzegi nożami? Postanowiłem opisać, do czego służą poszczególne noże.

Santoku

Santoku

Z szerszym ostrzem od standardowych noży. Zazwyczaj nie ma ostrego zakończenia, tylko jest zaokrąglony. Najlepiej sprawdza się do siekania i szatkowania ziół, ponieważ palce mogą być oparte na czubku noża i wygodniej go kontrolować, a nie jak w przypadku wymienionego później”noża szefa”, który jest trzymany mniej więcej w połowie ostrza podczas siekania.

Nóż do pieczywa

Nóż do pieczywa

Dzięki ząbkowanej krawędzi tnącej możemy łatwo pokroić chleb lub bułki, bez spłaszczana ich. Co ciekawe można też takim nożem wygodnie pokroić miększego pomidora.

Jarzyniak

Jarzyniak

Krótki nóż do obierania i oczkowania warzyw. Dobrze sprawdzi się też na przykład do krojenia właśnie wspomnianych warzyw na mniejsze kawałki, bezpośrednio nad garnkiem. Jeśli nie zależy nam na równych cząstkach, to bardzo przyspieszy on pracę.

Tasak

Tasak

Niezawodny, kiedy trzeba przeciąć kość lub twardszą chrząstkę. Nie gorzej sprawdza się też przy rozłupywaniu zamrożonych produktów.

Trybownik

Trybownik

Elastyczny nóż z bardzo smukłym ostrzem. Świetnie oddziela się nim mięso od kości (stąd nazwa od “trybowania”). Bardzo wygodnie też z jego pomocą usuwa się niepotrzebne błony z polędwicy wołowej, czy schabu. W rękach profesjonalisty minimalizuje straty, a mięso wygląda wyśmienicie.

Yanagiba

Yanagiba

Nóż używany raczej do produkcji sushi. Wygodnie kroi się nim rolki, jednak jest po prostu stworzony do wykrawania cieniutkich plasterków ryby. Dobrze naostrzony nóż z cienkim ostrzem, dzięki swojej długości pozwoli pokroić nawet filety dużych osobników morskich. Jest to również jeden z lepszych noży do filetowania ryby.

No i na koniec standardowy “nóż szefa”

nóż szefa

To z takim nożem kucharze spędzają najwięcej czasu w kuchni. Jest uniwersalny i w razie potrzeby można go użyć, zamiast wymienionych wyżej. Większość kucharzy zamiast torby z nożami (którą mają raczej szefowie kuchni, zastępcy lub bardziej zajawieni kucharze), wybiera jeden porządny nóż, z którym pracuje cały dzień. Nie bez powodu kucharze chcący się rozwijać zaczynają od tej inwestycji, która procentuje w przyszłości. Jest to chyba najwygodniejszy i najbardziej poręczny nóż, jeśli chcemy coś kroić przez dłuższy czas.

Słowem podsumowania

Chyba już rozumiesz, dlaczego szanujący się kucharze noszą do pracy własne noże. Nasza praca w bardzo dużej mierze polega właśnie na operowaniu nożem, który musi być przedłużeniem ręki. A im więcej noży, które mogą przyspieszyć oraz usprawnić pracę, tym lepiej. A Ty jaki wykorzystujesz na co dzień?

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
4 lata temu
Dlaczego kucharze noszą swoje noże?

Pewnie rzuciło Ci się w oczy w różnych programach kulinarnych lub przy okazji pracy w kuchni, że każdy kucharz ma swój prywatny nóż. Co niektórzy nawet całe zestawy noży, których nie wolno dotykać i o które dbają bardziej, niż o własną rodzinę. Wspominałem co nieco o tym w artykule “jak lepiej radzi

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
6 lat temu
Po konkursie

Może niektórzy z was wiedzą, że w niedzielę 14 lipca w Gorajcu odbył się konkurs nominowany do Kulinarnego pucharu Polski: “ Smaki Galicji”. A Ci co nie słyszeli właśnie się dowiedzieli ;) I wiecie co? Miałem szczęście w nim uczestniczyć. O co w ogóle chodzi? W tym i w końcówce poprzedniego roku odb

Damian Rusek
10 miesięcy temu
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie

Gastronomia to dziedzina, która do całkiem niedawna (bo do czasów pandemii) cieszyła się ogromną popularnością i przyciągała zarówno miłośników gotowania, jak i jej smakoszy - kiedy dopiero zaczynałem pracę w kuchni, pełno było programów o gotowaniu i konkursów. Teraz kuchnia wyszła z mody, ale to w

Damian Rusek
2 lata temu
5 powodów braków kadrowych wśród kucharzy

Gastronomia to dziedzina, która do całkiem niedawna (bo do czasów pandemii) cieszyła się ogromną popularnością i przyciągała zarówno miłośników gotowania, jak i jej smakoszy. Jednak aktualnie za pozorną stabilizacją rynku kryje się problem, który coraz bardziej nabiera na sile. Brakuje chętnych do p

Damian Rusek
3 lata temu
5 typów kucharzy, z którymi nie lubię pracować

Na pewno w swojej pracy lub którejś z poprzednich miałeś osoby, na których myśl odechciewało Ci się przychodzić do pracy. Mogło to być spowodowane ich niekompetencją, niewłaściwym podejściem do pracy lub po prostu okropnym charakterem. W swoim życiu zawodowym też spotkałem się z takimi ludźmi, jedna

Damian Rusek
5 lat temu
Rodzaje miety

Do napisania tego artykułu zainspirował mnie kolega zajmujący się zawodowo roślinami i aranżacjami z nich (zapraszam na jego stronę Dr Flower Care ), który podarował mi ogromną doniczkę mięty. Największym zaskoczeniem była dla mnie mięta oreganowa (o aromacie oregano) i ananasowa. Postanowiłem zag

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Trochę o rokitniku

Sezon chorobowy w pełni, więc pora sięgnąć do naszej naturalnej apteczki domowej... Dzisiaj trochę o ROKITNIKU. Rokitnik pospolity to rozgałęziony, liściasty, dwupienny krzew lub małe drzewo należące do rodziny rokitnikowatych. Rośnie powszechnie na terenie prawie całej Azji i Europy. Rokitnik to ca

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
5 lat temu
Rękawiczki jednorazowe- rodzaje

W kuchni często spotkamy się z jednorazowymi rękawiczkami. Używamy ich dla ochrony skóry, ze względu na higienę czy przy skaleczeniach, żeby żywność nie miała kontaktu z raną. Postaram się przybliżyć najczęściej spotykane rodzaje tych rękawiczek. Po co mi taka wiedza? Ponieważ warto używać w pracy

Damian Rusek
1 rok temu
Historia rosołu

Spora część z nas nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu. Jest też nieodłącznym gościem wesel, komunii, chrzcin, czy wszelkich imprez w restauracjach. Mowa oczywiście o rosole, który część osób uważa jedynie za wywar do innej zupy, a reszta za pełnoprawną pyszną zupkę. Ile osób, tyle opini

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
6 lat temu
Co to jest kąpiel wodna?

Pojęcie z pewnością znane każdemu, zajmującemu się cukiernictwem. Najczęściej w kąpieli wodnej rozpuszcza się czekoladę. Polega ona na zagotowaniu w garnku wody, a potem umieszczeniu na nim miski z produktem, który chcemy upłynnić. W przypadku wyżej wymienionej czekolady, jest to najskuteczniejszy s