5 lat temu

Nie zatrzymuj się w rozwoju

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Ostatnio zdarza mi się słyszeć, że częste zmiany pracy nie są zbyt dobre i mogą mnie stawiać w negatywnym świetle. Czy na pewno? To zależy na kogo trafię… ale jednego jestem pewien: źle na nich nie wyjdę. A wam zdarzyło się siedzieć w pracy kolejny dzień czując wypalenie, ze świadomością, że rozwój i nauka dawno się skończyły a teraz pozostała rutyna i monotonne wykonywanie obowiązków? Nigdy nie jest za późno na zmianę!

Który to już raz?

Kolejne miejsce, znowu inna kuchnia i świeże spojrzenie. Zwiedziłem do tej pory (na dłużej lub krócej) już kilkanaście restauracji - lepszych i gorszych. Z każdej wyniosłem nauki cenniejsze niż lata szkoły. Nowe miejsca to nowi ludzie, którzy mogą zawsze czegoś nauczyć i pokazać dobre lub złe nawyki w kuchni. Zdziwili byście się, jak dobrych kucharzy można czasem spotkać w restauracji bez renomy w mieście.

Dobrze wytłumacz częste zmiany

Wielu pracodawców może źle odebrać tyle restauracji w cv. Nie polecam mówić, że zmieniliśmy pracę dla kilku złotych więcej, bo pojawią się wątpliwości, czy i z miejsca, do którego składamy podanie nie uciekniemy równie szybko. Odradzam też mówienia negatywnych rzeczy na poprzedniego pracodawcę. Mogą o to podchwytliwie pytać, ale narzekanie na niego postawi nas w niekorzystnym świetle.

Jaką wiedzę zdobyłem i do czego mi się przydała?

Przede wszystkim poznawałem coraz to nowe smaki i techniki kulinarne, które mogłem wykorzystać w późniejszej pracy. Do tego dochodzą kuchnie różnych krajów i kultur, z których mogę stworzyć niezwykłe połączenia smakowe. Uwielbiam kuchnię fusion, która polega właśnie na łączeniu różnych (niekoniecznie oczywistych) smaków. Miałem też przyjemność poznawać sprzęty gastronomiczne ułatwiające pracę i pomagające zrobić ze zwykłych produktów niesamowite potrawy.

Nowe miejsce = podwyżka i nowe znajomości

Nie da się ukryć, że zazwyczaj z każdym nowym miejscem wiązały się lepsze warunki finansowe, a czasem nawet awans. Nie sądzę, żebym był w stanie dojść do swojej obecnej stawki w jednej firmie (nawet pracując w niej te 8 lat). Niestety zazwyczaj wypowiedzenie umowy najlepiej skłania pracodawcę do rozmowy o podwyżce.

Miałem też okazję współpracować ze świetnymi szefami kuchni, których nigdy bym nie poznał siedząc w jednym miejscu. Wiele mnie nauczyli i dzięki temu mogę się szybciej rozwijać, nawet w domu. Do dziś mogę w każdej chwili napisać do nich z pytaniem “zawodowym” ;)

Póki co nie zwalniam

Cieszę się, że dotarłem do miejsca, w którym teraz jestem. Nie żałuję, że moje cv zaczyna powoli przypominać książkę telefoniczną, ponieważ ważniejsze jest co mogę zaprezentować swoją pracą, niż czas spędzony w danych miejscach. A Wy uważacie, że warto zmieniać pracę i szukać nowych możliwości… czy wręcz przeciwnie - jak najdłużej trzymać się w jednym miejscu? Zapraszam do dyskusji na naszym fanpage :D

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy

Damian Rusek
3 lata temu
Trudności w pisaniu grafiku w kuchni

Jeśli zarządzasz zespołem w pracy, bardzo możliwe, że raz w miesiącu musisz napisać im grafik pracy. W niektórych firmach nie ma w tym nic trudnego - ustalone są stałe dni pracy i godziny. Jednak w kuchni układanie grafiku często przypomina sudoku. Praca 2/2, ale czy na pewno? Najpopularniejszym sy

Damian Rusek
4 lata temu
10 akcesoriów, bez których nie wyobrażam sobie pracy w kuchni

Czy masz w swojej firmie ulubione narzędzia czy sprzęty, bez których nie wyobrażasz sobie pracy? U mnie uzbierało się ich sporo, a w tym artykule opiszę 10 najważniejszych. 1. Dobry nóż Nie da się ukryć, że to najważniejsze narzędzie pracy kucharza. Musi być przedłużeniem ręki - wygodny, zawsze ost

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
3 lata temu
2022 rok - Cele osobiste jak i rozwoju chefa

Często mówi się, że kolejny rok będzie pełen zmian. Decydujemy się na postanowienia o zdrowszym trybie życia, spełnieniu niektórych marzeń i celów zawodowych. Tym razem złożyło się, że u mnie jest podobnie i mam kilka planów, które mam nadzieję wypalą. Rozwój zawodowy Przede wszystkim nie można sta

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
2 lata temu
5 korzyści z pracy w kuchni

Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, pewnie odnosisz wrażenie, że to ciężka i niewdzięczna praca. Niekiedy taka jest, jak każda, ale też nie chodzę do niej na siłę. Kiedy zaczyna tak być, szukam innej pracy, żeby nie zatrzymywać się w rozwoju. Kuchnia to miejsce, gdzie bez dobrej atmosfer

Damian Rusek
2 lata temu
Gastronomię czeka ciężka jesień

Pamiętasz, kiedy ostatnio byłeś na obiedzie w droższej restauracji? Ja sam ostatnio wybieram tańsze miejsca lub gotowanie w domu (nie ma tego złego, dzięki temu widzisz ciekawe przepisy i coraz lepsze zdjęcia), przez co domowy budżet aż tak nie cierpi. Wiem, że nie jestem w tym jedyny, a restauracje

Damian Rusek
4 lata temu
Questy poboczne w gastronomii

Zdarza Ci się grywać w gry RPG? Tam często zdarza się sytuacja, że musisz przejść z punktu A do punktu B robiąc coś, ale po drodze spotka Cię tyle aktywności, że misja przewidziana na 10 minut zmienia się w kilka godzin gry. Może zaskoczy Cię, że w kuchni takie rzeczy też mają miejsce (i to bardzo c

Damian Rusek
6 lat temu
Dlaczego tak często zmieniam pracę?

Czytając CV przeciętnego kucharza można odnieść wrażenie, że zwiedził większość restauracji w swoim mieście (żeby tylko). Ja sam jak na swój wiek mam na koncie więcej miejsc pracy, niż moi rodzice i dziadkowie razem wzięci. Skąd więc taka rotacja w tym zawodzie? Rozwój, ciągły rozwój… Wiadomo, że na

Damian Rusek
3 lata temu
5 typów kucharzy, z którymi nie lubię pracować

Na pewno w swojej pracy lub którejś z poprzednich miałeś osoby, na których myśl odechciewało Ci się przychodzić do pracy. Mogło to być spowodowane ich niekompetencją, niewłaściwym podejściem do pracy lub po prostu okropnym charakterem. W swoim życiu zawodowym też spotkałem się z takimi ludźmi, jedna

Damian Rusek
5 lat temu
Hawajskie miseczki na Krakowskiej ulicy

Ostatnio przechadzałem się ulicami krakowskiego Kazimierza w poszukiwaniu jedzenia (dla jasności: szukałem fajnego lokalu, nie grzebałem w koszach. Kucharze aż tak źle nie zarabiają, zresztą możecie przeczytać o tym w artykule czy warto być kucharzem?). Zaciekawiło mnie jedno z miejsc przy ul. Krako

Damian Rusek
3 lata temu
Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugo

Damian Rusek
4 lata temu
10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza

Pojawia się tutaj sporo wskazówek dla osób zaczynających swoją przygodę z gastronomią. Z wcześniejszych artykułów wiesz już, czy warto być kucharzem, albo czy warto kierować się jedynie zarobkami oraz jak trafić na dobre warunki pracy. Jednak dziś dowiesz się, w jakich przypadkach powinieneś ponowni

Damian Rusek
4 lata temu
Znowu ta cholerna drukarka...

Zależnie od zawodu, każdy ma w pracy coś, co potrafi doprowadzić go do szału. Zgaduję, że w sklepie to kolejny natrętny klient, kiedy mamy gorszy dzień. Dla policjanta, strażaka czy ratownika medycznego to może być kolejne bezsensowne “zgłoszenie”, w biurze kolejny stos papierów przyniesiony w ostat