6 lat temu

Dlaczego tak często zmieniam pracę?

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Czytając CV przeciętnego kucharza można odnieść wrażenie, że zwiedził większość restauracji w swoim mieście (żeby tylko). Ja sam jak na swój wiek mam na koncie więcej miejsc pracy, niż moi rodzice i dziadkowie razem wzięci. Skąd więc taka rotacja w tym zawodzie?

Rozwój, ciągły rozwój…

Wiadomo, że na początku kariery nie przyjmą Cię do najlepszych restauracji w mieście. A nawet jeśli się tak zdarzy to wiedz, że miałeś ogromne szczęście z racji, że aplikuje tam wielu chętnych i zazwyczaj szukają kucharzy z doświadczeniem. Siłą rzeczy prawdopodobnie zaczynasz w knajpie na przeciętnym poziomie (nie ma w tym nic złego, jeśli chcesz się uczyć i dajesz z siebie wszystko, to i tam się sporo dowiesz). Uczysz się coraz więcej, rozwijasz… i w pewnym momencie stwierdzasz, że dane miejsce nie może Ci już nic więcej zaoferować. Warto wtedy pomyśleć o zmianie. Im jesteśmy młodsi, tym łatwiej nam się uczyć, bo jak wiadomo starego psa nowych sztuczek nie nauczysz.

Pieniądze

To nie tajemnica, ale właściciele raczej niechętnie podnoszą stawki tylko dlatego, że dobrze pracujesz. Najczęściej to podejście na zasadzie: robisz wszystko dobrze? Super, rób tak dalej! W swojej karierze zaledwie kilka razy spotkałem się z sytuacją, kiedy właściciel dał mi podwyżkę za bardzo dobrą pracę (cudowni ludzie!), choć znacznie częściej słyszałem, że robię bardzo dobrą robotę. Niestety największa szansa na podwyżkę jest kiedy złożymy wypowiedzenie i pracodawca chce nas zatrzymać, lub kiedy negocjujemy od początku wyższą stawkę w nowym miejscu.

Konflikty wewnętrzne

Trafiamy do nowego miejsca, które wydaje się być świetnym wyborem i planujemy zostać na trochę dłużej. I po kilku tygodniach/miesiącach okazuje się, że jednak nie jest tak kolorowo. Warunki mogą być inne, niż nam pierwotnie mówiono a atmosfera pozostawia wiele do życzenia. Wiele z tych rzeczy można wyłapać już na dniu próbnym, niestety nie wszystkie. Często nowe restauracje mają z tym problem: na początku wszystko jest świetnie, ale kiedy zdarzy się słabszy tydzień (bywają takie okresy i nie da się ich uniknąć), zaczynają się cięcia i szukanie oszczędności. Możemy też naturalnie wdać się w konflikt z kimś, z kim musimy współpracować. Kuchnia to praca zespołowa i wszystko powinno śmigać jak w dobrze naoliwionej maszynie, ale jak dwa trybiki się za bardzo ścierają to odbija się to często na pracy wszystkich.. . dlatego atmosfera w miejscu pracy jest bardzo ważna, w końcu spędzamy ze sobą średnio po 220 godzin miesięcznie i jesteśmy jak rodzina.

To co, niedługo kolejna zmiana?

Mam nadzieję, że nieprędko. Jeśli czytaliście poprzedni artykuł, to wiecie, że dopiero co zmieniłem pracę. Dopóki rozwijam się cały czas nie myślę o zmianach, ale nie wiadomo co los przyniesie. Bo w życiu pewne są tylko 2 rzeczy… śmierć i podatki ;)

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
2022 rok - Cele osobiste jak i rozwoju chefa

Często mówi się, że kolejny rok będzie pełen zmian. Decydujemy się na postanowienia o zdrowszym trybie życia, spełnieniu niektórych marzeń i celów zawodowych. Tym razem złożyło się, że u mnie jest podobnie i mam kilka planów, które mam nadzieję wypalą. Rozwój zawodowy Przede wszystkim nie można sta

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
2 lata temu
5 korzyści z pracy w kuchni

Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, pewnie odnosisz wrażenie, że to ciężka i niewdzięczna praca. Niekiedy taka jest, jak każda, ale też nie chodzę do niej na siłę. Kiedy zaczyna tak być, szukam innej pracy, żeby nie zatrzymywać się w rozwoju. Kuchnia to miejsce, gdzie bez dobrej atmosfer

Damian Rusek
5 lat temu
Nie zatrzymuj się w rozwoju

Ostatnio zdarza mi się słyszeć, że częste zmiany pracy nie są zbyt dobre i mogą mnie stawiać w negatywnym świetle. Czy na pewno? To zależy na kogo trafię… ale jednego jestem pewien: źle na nich nie wyjdę. A wam zdarzyło się siedzieć w pracy kolejny dzień czując wypalenie, ze świadomością, że rozwój

Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego zostałem kucharzem

Być może zastanawiasz się (choć pewnie nie), dlaczego w ogóle wybrałem zawód kucharza. W końcu, mimo że oczywiście bardzo to lubię, często da się przeczytać w moich artykułach, że gastronomia jest ciężką pracą, męczącą zarówno fizycznie jak i psychiczne. Pisałem też o tym, że nierzadko w kuchni lądu

Damian Rusek
6 lat temu
Ristorante Amarone - czyli lunch w stylu fine dining

Ostatnio szukam w Krakowie restauracji, w której można zjeść smaczny lunch i przyznaję, że jest z czego wybierać. Większość restauracji ma teraz u siebie ofertę lunchową, jednak często jest traktowana po macoszemu… zrobić coś na szybko, żeby było. Usłyszałem jednak o restauracji Amarone w hotelu “P

Damian Rusek
6 lat temu
Tabu pokarmowe

Wyobraź sobie sytuację, w której idziesz ulicą obok restauracji, a na szybie widzisz napis “danie dnia: kotlety z psa”. Pewnie w głowie od razu pojawiają się myśli, że to chore, psów się nie je, to są w końcu nasi przyjaciele i tym podobne. Tylko dlaczego tak myślimy i skąd się w nas wzięła tak głęb

Damian Rusek
4 lata temu
Dlaczego kucharze noszą swoje noże?

Pewnie rzuciło Ci się w oczy w różnych programach kulinarnych lub przy okazji pracy w kuchni, że każdy kucharz ma swój prywatny nóż. Co niektórzy nawet całe zestawy noży, których nie wolno dotykać i o które dbają bardziej, niż o własną rodzinę. Wspominałem co nieco o tym w artykule “jak lepiej radzi

Damian Rusek
4 lata temu
Kucharze nie powinni palić

Temat może Cię zaskoczyć, ale zdecydowana większość kucharzy pali. Przez prawie 10 lat pracy w kilkunastu lokalach, spotkałem dosłownie kilku wolnych od tego nałogu. Ja w swoim życiu nie dotknąłem ani jednego papierosa i osobiście uważam, że jak najwięcej osób, nie tylko kucharzy powinno zrezygnować

Damian Rusek
3 lata temu
O której kucharz kończy pracę i dlaczego nie ma na to prostej odpowiedzi?

Kojarzysz ten moment, kiedy zbliża się godzina wyjścia z pracy i wszyscy już ubrani czekają ostatnie minuty przy wyjściu? Kucharze rzadko kiedy mogą liczyć na taki luksus. A dlaczego tak jest, mógł Ci podpowiedzieć artykuł dzień z życia kucharza. Głupio wyrzucić gości To jasne, że kiedy kuchnia jes

Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego praca w centrum bywa uciążliwa

Zjeść w restauracji można w praktycznie każdej części miasta lub jego okolic. O ile na obrzeżach nie ma problemu z zaparkowaniem samochodu, to w okolicach centrum sytuacja się komplikuje. Strefy, brak miejsc, ograniczony ruch samochodów W ścisłym centrum (szczególnie większych miast) można się natk

Damian Rusek
6 lat temu
Czy kucharze żywią się lepiej niż inni?

Piszę ten artykuł delektując się pysznym hot dogiem, wiecie, taka podłużna bułka z mięsem parówką, ale o tym może innym razem. Niby domowej roboty ale wciąż fast food… O czym to ja? No tak, dieta kucharzy. Możliwości wydają się nieograniczone Dużo ciekawych i wykwintnych dań, ekskluzywne składniki,

Damian Rusek
4 lata temu
Jak lepiej radzić sobie w kuchni

Ten artykuł skierowany jest głównie do młodych kucharzy, zaczynających pracę w zawodzie. Ale nie wykluczam, że nieco bardziej doświadczeni też znajdą w nim kilka przydatnych wskazówek. Przez prawie 10 lat pracy w kuchni miałem okazję stanąć na większości stanowisk i popełniłem prawdopodobnie sporą c

Damian Rusek
3 lata temu
5 oznak, że w danej restauracji raczej bardziej się nie rozwiniesz

Jeśli pracujesz jako kucharz i jesteś ambitny (a na pewno jesteś, skoro zaglądasz tutaj), to z pewnością chcesz się rozwijać i poszerzać swoje kulinarne zdolności, a ciężko będzie to osiągnąć pracując cały czas w jednym miejscu. Bardziej rozwijam ten temat w artykule - dlaczego tak często zmieniam p

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd