6 lat temu

Zmieniłem pracę

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

W życiu większości z nas przychodzi czasem taki moment (a jeśli pracujesz w gastronomii, może on przychodzić wyjątkowo często), kiedy trzeba zmienić pracę. Jestem właśnie na tym etapie i chciałbym się podzielić doświadczeniami.

Nic nowego

W swojej karierze już niejednokrotnie zmieniałem kuchnię. Zazwyczaj wiązało się to z zarobkami, rozwojem, podnoszeniem swojego poziomu i wartości. Najczęściej w pewnym momencie czułem po prostu, że stoję w miejscu i że już dużo więcej dany lokal nie może mnie nauczyć. O różnych dylematach jak co jest ważniejsze, pieniądze czy wiedza możesz przeczytać w jednym z moich poprzednich wpisów o tutaj. Jest też powiedzenie “jeśli nie idziesz do przodu, cofasz się”... moim zdaniem całkowicie trafne.

Ile było tych restauracji?

Stosunkowo sporo biorąc pod uwagę mój wiek. Pracowałem w 4 i 5 gwiazdkowych hotelach oraz w restauracjach z kuchnią polską i europejską. Zatrzymywałem się na chwilę w restauracji izraelskiej, japońskiej czy meksykańskiej. Miałem też styczność z kuchnią molekularną i fusion. Otarłem się nawet o pizzerię i food truck. Czy to duże doświadczenie? Zależy dla kogo. Każde z tych miejsc dostarczyło mi sporo wiedzy i nowych doświadczeń, niekiedy skrajnie różnych. Przydadzą się one z pewnością w kuchni fusion (polegającej na nowoczesnym łączeniu różnych smaków), którą zajawiłem się w zasadzie od pierwszego kontaktu z nią!.

Po co o tym piszę

Artykuł nie ma na celu pochwalenia się czy podbicia swojego, już i tak niezbyt niskiego, ego… nooo może trochę ;) Jak wspominałem wcześniej zmiana pracy wiąże się u mnie z rozwojem i w tym przypadku dość dużym skokiem w górę. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie poziom przepisów znacznie się podniesie, a dekoracje talerzy będą o wiele lepsze i ciekawsze. W dodatku mam zamiar napisać kilka artykułów na temat zmiany pracy przez kucharza. Chciałbym poruszyć w nich między innymi tematy takie jak: powody szukania nowej pracy, jak ocenić swój poziom w celu negocjowania odpowiedniej stawki, czy jak się przygotować do rozmowy i dnia próbnego, oraz czy dzień próby to tylko test dla nowego kucharza. Śledźcie naszą stronkę i fanpage na bieżąco ;)

Więc gdzie teraz?

Nie podam nazwy restauracji, ale szukając mnie na fb, prawdopodobnie wcześniej czy później i tak ją poznacie. Powiem tylko, że jest to kuchnia polska w nowoczesnym wydaniu. Mam okazję pracować ze świetnym, kreatywnym szefem kuchni i współtworzyć nowe, wspaniałe miejsce w okolicy krakowskiego rynku. W związku z tym profilem restauracji i chęcią rozwijania polskiej gastronomii, w niedalekiej przyszłości będzie pojawiać się znacznie więcej przepisów kuchni polskiej. Będą to zarówno dania tradycyjne w nowej odsłonie, jak i całkowicie nowoczesne. Oczywiście nie zabraknie też innych, jak do tej pory - międzynarodowych.

Wiatr w żagle

Miło było się z Wami podzielić tymi świetnymi wieściami! Gotowy do działania i z głowa pełną świeżych pomysłów biorę się do pracy, z chęcią dania Wam jeszcze więcej interesującej treści :)
Życzcie mi powodzenia i na bieżąco zaglądajcie co nowego!

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
O której kucharz kończy pracę i dlaczego nie ma na to prostej odpowiedzi?

Kojarzysz ten moment, kiedy zbliża się godzina wyjścia z pracy i wszyscy już ubrani czekają ostatnie minuty przy wyjściu? Kucharze rzadko kiedy mogą liczyć na taki luksus. A dlaczego tak jest, mógł Ci podpowiedzieć artykuł dzień z życia kucharza. Głupio wyrzucić gości To jasne, że kiedy kuchnia jes

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
2 lata temu
Uczę się robić pizzę

Już kiedyś pisałem, że od czasu do czasu zdarzy mi się zmienić pracę w pogoni za rozwojem i nowymi zarobkami. Nie inaczej jest tym razem. Najwyższy poziom jak do tej pory Przed wakacjami miałem okazję dorabiać sobie na skoka w nowo powstałej eleganckiej restauracji, w której już pracowało kilku moic

Damian Rusek
3 lata temu
5 typów kucharzy, z którymi nie lubię pracować

Na pewno w swojej pracy lub którejś z poprzednich miałeś osoby, na których myśl odechciewało Ci się przychodzić do pracy. Mogło to być spowodowane ich niekompetencją, niewłaściwym podejściem do pracy lub po prostu okropnym charakterem. W swoim życiu zawodowym też spotkałem się z takimi ludźmi, jedna

Damian Rusek
5 lat temu
Kim w kuchni jest szpachlarz

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie. Co to właściwie znac

Damian Rusek
5 lat temu
Klauzula sumienia a stek well done

Lubicie steki? Sporo osób lubi jeśli nie są vege (chociaż taki stek z kalafiora…) i wiele restauracji w wysmażaniu mięs właśnie się specjalizuje. Mówi się, że dobrego kucharza można poznać po tym, jak dobrze zna stopnie wysmażenia steka i przyrządzi go tak jak trzeba bez nakłuwania termometrem. Więk

Damian Rusek
4 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2020 roku

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasz instagram (a jak nie, to teraz jest świetny moment za

Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w

Damian Rusek
3 lata temu
Trudności w pisaniu grafiku w kuchni

Jeśli zarządzasz zespołem w pracy, bardzo możliwe, że raz w miesiącu musisz napisać im grafik pracy. W niektórych firmach nie ma w tym nic trudnego - ustalone są stałe dni pracy i godziny. Jednak w kuchni układanie grafiku często przypomina sudoku. Praca 2/2, ale czy na pewno? Najpopularniejszym sy

Damian Rusek
3 lata temu
Sumo Ramen, czyli Finebite w Trójmieście

Już po sezonie wakacyjnym, więc co jakiś czas można złapać fajne ceny lotów i hoteli, na kilkudniowy wyjazd. W taki sposób znalazłem się w Trójmieście, gdzie korzystając z okazji oraz aplikacji finebite (o której napiszę więcej w osobnym artykule), postanowiłem spróbować czegoś nowego. Na początek r

Damian Rusek
3 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2021

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasze social media (a jeśli nie, to teraz jest świetny mom

Damian Rusek
6 lat temu
10 sposobów żeby wkurwić kucharza

Żyjemy w czasach, gdzie każdy się spieszy i jesteśmy na okrągło pochłonięci swoimi ważnymi sprawami. Ciężko nam się zatrzymać i zrelaksować, ciągle dochodzą nowe obowiązki. Czasem zdarza nam się gorszy dzień i musimy odreagować, a czasem ktoś nas po prostu wkurwi zdenerwuje. A jak często my jesteśmy

Damian Rusek
3 lata temu
5 oznak, że w danej restauracji raczej bardziej się nie rozwiniesz

Jeśli pracujesz jako kucharz i jesteś ambitny (a na pewno jesteś, skoro zaglądasz tutaj), to z pewnością chcesz się rozwijać i poszerzać swoje kulinarne zdolności, a ciężko będzie to osiągnąć pracując cały czas w jednym miejscu. Bardziej rozwijam ten temat w artykule - dlaczego tak często zmieniam p

Damian Rusek
4 lata temu
Jak lepiej radzić sobie w kuchni

Ten artykuł skierowany jest głównie do młodych kucharzy, zaczynających pracę w zawodzie. Ale nie wykluczam, że nieco bardziej doświadczeni też znajdą w nim kilka przydatnych wskazówek. Przez prawie 10 lat pracy w kuchni miałem okazję stanąć na większości stanowisk i popełniłem prawdopodobnie sporą c

Damian Rusek
2 lata temu
Wreszcie spędzę Sylwestra w domu

To już pojutrze, pewnie szykujesz się do imprezy Sylwestrowej, żeby świętować Nowy Rok odliczaniem, z kieliszkiem szampana w dłoni. A może spędzisz ten dzień w pracy? U mnie zazwyczaj tak to wyglądało W większości restauracji, w których miałem przyjemność (albo i nie) pracować, organizowana była im