5 lat temu

Klauzula sumienia a stek well done

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Lubicie steki? Sporo osób lubi jeśli nie są vege (chociaż taki stek z kalafiora…) i wiele restauracji w wysmażaniu mięs właśnie się specjalizuje. Mówi się, że dobrego kucharza można poznać po tym, jak dobrze zna stopnie wysmażenia steka i przyrządzi go tak jak trzeba bez nakłuwania termometrem. Większość z nich zaciska dość mocno zęby słysząc “poproszę dobrze wysmażony”.

A jaki jest najlepszy?

Zdecydowana większość jednogłośnie odpowie, że medium. Średnio wysmażony stek jest różowy w środku, soczysty i delikatny. Sam osobiście również preferuję takie wysmażenie, chociaż na początek zawsze polecam komuś medium-well, który jest łatwiejszy do przełknięcia dla kogoś, kto zawsze je dobrze wysmażone mięso.

Co jest nie tak z innymi stopniami wysmażenia?

Istnieją mięsni fanatycy, którzy uznają tylko steki rare lub blue. Ja osobiście nie jestem fanem surowego mięsa, choć przyznaję, że dobrze zrobiony tatar chętnie zamówię. Kolejny stopień o który się rozchodzi to well done, czyli mocno wysmażony. Zdecydowana większość osób nieprzyzwyczajonych do jedzenia steków zamawia właśnie takie mięso “żeby nic ze środka nie wypływało”. A dlaczego kucharze dostają od tego gęsiej skórki?

Suche i gumowe

Tak najłatwiej opisać mocno wysmażonego steka. Po pierwsze jest dużo mniejszy od powiedzmy medium z powodu utraty wody w procesie smażenia. Kolejnym rezultatem utraty wody jest suchość. Ciężej go ukroić i przełknąć, dla porównania średnio wysmażony rozpływa się w ustach. Szkoda tak mocno wysmażać dobre mięso, które wtedy twardością niewiele różni się od zwykłej pieczeni czy schabowego. Polecam chociaż zaryzykować to medium-well ;)

To sztuka, która wymaga umiejętności

Przypuszczam, że kucharze reagują w ten sposób, ponieważ zdają sobie sprawę jak bardzo traci na jakości takie przesmażone mięso… no właśnie, przesmażone. Czy tak można zdefiniować well-done? Kłóciłbym się. Nie każdy wie, że nawet stek well done da się zrobić tak, że nic z niego nie wypływa ale i tak jest soczysty, nie wysuszony… tylko to wyższa szkoła jazdy i dosłownie sekundy na patelni dzielą naszego steka od katastrofy ;) Wbrew pozorom łatwiej zrobić dobrego steka medium niż świetny well-done. Wymaga wiedzy i precyzji. Trzeba poświęcić mu uwagę, a nie zostawić na patelni i iść na papierosa, żeby zrobił się czarny… jeszcze potem mówić “taki po prostu jest well done”.

O gustach się nie dyskutuje

Oczywiście jak kto lubi, cały artykuł jest trochę z przymrużeniem oka i żaden kucharz nie napluje Ci na steka, bo chcesz za mocno wysmażony (no może przesadziłem z tym “żaden”). Warto też pamiętać, że nie każdy może jeść pół-surowe mięso (swoją drogą ciężej takie strawić) lekarze odradzają je kobietom w ciąży i osobom z problemami żołądkowymi. Ale najważniejsze żeby każdy jadł to co lubi, a nasza w tym rola, żeby dania wychodzące z kuchni były dokładnie takie jak preferujecie.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
6 lat temu
Jak przygotować steka

Każdy zna steki z filmów, seriali czy nawet kreskówek. Wiele postaci na ekranie często zajada się soczystym, krwistym stekiem z grilla, czy wiesz jak go odpowiednio przygotować? Nie tylko polędwica… Większość kojarzy steki głównie z polędwicą wołową. Jest to najlepszy kawałek, jaki możemy spróbować,

Damian Rusek
3 lata temu
Jak usmażyć soczystego steka lub burgera - 15 pytań nowicjusza

Jeśli nie czytałeś jeszcze artykułu Jak przygotować steka, to koniecznie nadrób, bo dziś rozwiniemy temat. Nie tak dawno temu na prośbę mojego przyjaciela Damiana, z którym tworzę naszą stronę, zrobiłem mu praktyczne szkolenie z wysmażania mięs. Postanowiłem w tym artykule podzielić się propozycjami

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Właściwości i uprawa chrzanu

Wielkimi krokami zbliżają się ważne święta, które trudno wyobrazić sobie bez.... Można tu wymienić wiele potraw, wszystkie pyszne, a jednak jest coś, co pomoże jeszcze ich smak "podkręcić". Smak chrzanu znamy chyba wszyscy. Ale warto poznać również jego właściwości, a także dowiedzieć się, jak go up

Damian Rusek
6 lat temu
Zmieniłem pracę

W życiu większości z nas przychodzi czasem taki moment (a jeśli pracujesz w gastronomii, może on przychodzić wyjątkowo często), kiedy trzeba zmienić pracę. Jestem właśnie na tym etapie i chciałbym się podzielić doświadczeniami. Nic nowego W swojej karierze już niejednokrotnie zmieniałem kuchnię. Zaz

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
4 lata temu
10 akcesoriów, bez których nie wyobrażam sobie pracy w kuchni

Czy masz w swojej firmie ulubione narzędzia czy sprzęty, bez których nie wyobrażasz sobie pracy? U mnie uzbierało się ich sporo, a w tym artykule opiszę 10 najważniejszych. 1. Dobry nóż Nie da się ukryć, że to najważniejsze narzędzie pracy kucharza. Musi być przedłużeniem ręki - wygodny, zawsze ost

Damian Rusek
4 lata temu
10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza

Pojawia się tutaj sporo wskazówek dla osób zaczynających swoją przygodę z gastronomią. Z wcześniejszych artykułów wiesz już, czy warto być kucharzem, albo czy warto kierować się jedynie zarobkami oraz jak trafić na dobre warunki pracy. Jednak dziś dowiesz się, w jakich przypadkach powinieneś ponowni

Damian Rusek
2 lata temu
Co Wy macie z tymi zmianami w karcie

Pewnie od czasu do czasu bywasz w restauracji, a jeśli jesteś kucharzem, to przypuszczam, że częściej, niż byś chciał. W takim wypadku myślę, że ten artykuł będzie bliski Twojemu sercu. Jednak jeśli nigdy nie pracowałeś w kuchni i chodzisz do restauracji tylko dobrze zjeść, być może ten artykuł jes

Damian Rusek
4 lata temu
Święta: odpoczynek z rodziną, czy więcej pracy?

Dopiero minęły Święta Wielkanocne, pewnie masz jeszcze sporo jedzenia w lodówce i odpoczywasz po ugoszczeniu rodziny (oczywiście w przypadku gdy spotkaliście się w święta). Jeśli wszystkie przygotowania są na Twojej głowie, pewnie odczuwasz zmęczenie po przyjęciu takiej ilości osób. A może masz w ro

Damian Rusek
3 lata temu
2022 rok - Cele osobiste jak i rozwoju chefa

Często mówi się, że kolejny rok będzie pełen zmian. Decydujemy się na postanowienia o zdrowszym trybie życia, spełnieniu niektórych marzeń i celów zawodowych. Tym razem złożyło się, że u mnie jest podobnie i mam kilka planów, które mam nadzieję wypalą. Rozwój zawodowy Przede wszystkim nie można sta

Damian Rusek
5 lat temu
Kim w kuchni jest szpachlarz

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie. Co to właściwie znac

Damian Rusek
5 lat temu
Wegetarianinie strzeż się parmezanu!

Moda na bycie vege ma się dobrze i coraz więcej osób rezygnuje całkowicie lub częściowo ze spożywania mięsa. W obecnych czasach to żaden problem, gdyż mamy mnóstwo składników roślinnych, którymi możemy zastąpić potrzebne nam białka czy tłuszcze zwierzęce. Wegetarianie często sięgają po soję lub sery

Damian Rusek
5 lat temu
Hierarchia w kuchni

Siedzicie czasem w restauracji pełnej gości i zastanawiacie się, ile właściwie osób pracuje w kuchni? Bo mniej więcej wiemy, że jest chef albo jego zastępca… i kto jeszcze? Kilku kucharzy? Na początek jak powinno być W kuchni większości gwiazdkowych restauracji (i tych dobrych, głównie za granicą) p

Damian Rusek
6 lat temu
Tabu pokarmowe

Wyobraź sobie sytuację, w której idziesz ulicą obok restauracji, a na szybie widzisz napis “danie dnia: kotlety z psa”. Pewnie w głowie od razu pojawiają się myśli, że to chore, psów się nie je, to są w końcu nasi przyjaciele i tym podobne. Tylko dlaczego tak myślimy i skąd się w nas wzięła tak głęb